Α μπα, δεν πρόκειται ν’ αφήσουν να ορθοποδήσουμε, όλοι αυτοί που λημμαίνονται με ανείπωτα μέσα και «συλεύουν» στο μισοπεθαμένο πτώμα της ασθμαίνουσας ελληνικής οικονομίας. Έχουν αποφασίσει σαν «ολοκληρωτικοί» δυνάστες που είναι, στον βωμό των χρηματιστηριακών συναλλαγών, να χρησιμοποιούν κατά το δοκούν το «καρέ» των «μπαλαντέρ» που έχουν στα χέρια τους, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία κι αν παραστεί ανάγκη και την Ισπανία.
Ο κρουπιέρης από το «σίτι» στο τραπέζι της παγκόσμιας τσόχας δεν έχει κανένα έλεος και ούτε νοιάζεται για καμιά υστεροφημία, άλλωστε αυτή η «ανθρώπινη» ράτσα ποτέ δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με τις τύψεις και την κόρη της Νύχτας κατά τη θεογονία την Νέμεση. Θυμάστε τον αείμνηστο Αρτέμη Μάτσα στον ρόλο του δοσίλογου στο «Το νησί των γενναίων» του 1959 και τον Δήμο Σταρένιο στην ταινία «Η χαραυγή της νίκης» του 1971, που με την περιβόητη φράση: «...οι Γερμανοί ήλθαν σαν φίλοι...», χάραξαν στις παιδικές ψυχούλες των περισσοτέρων μας την απέχθεια προς κάθε τι που είναι γλοιώδες; Ε, αυτοί ήταν που το χειροκροτούσαν.
Πάλι από το «σίτι» παίζονται τα παγκόσμια παιχνίδια και όχι μόνο τα οικονομικά. Έχουν στρώσει στο τραπέζι την «Μονόπολη» και ρίχνουν τα ζάρια και όπου κάτσει το πιόνι δεσμεύονται περιουσίες, συνειδήσεις και οι ελευθερίες των λαών. Οι παίκτες συμμετέχουν σε έναν κόσμο οικονομικής δολοπλοκίας και απεμπόλησης με σκοπό να αποκτήσουν πλούτο μέσω οικονομικών δραστηριοτήτων. Κάθε τετραγωνάκι στο «ταμπλό» δεν έχει σταθμούς, σπιτάκια και ξενοδοχεία, αλλά έχει πετρελαιοπηγές, χρυσορυχεία και αδαμαντωρυχεία, όχι απαραίτητα στην «Μαύρη Ήπειρο», λαούς που αντιστέκονται στην παγκοσμιοποίηση, μερίδια και ποσοστά Κρατών στην Παγκόσμια Ρύπανση, εμπόριο όπλων και οπίου. Σχέδια δράσης κατά χωρών - ηγετών που αντιστέκονται και αυτονομούνται από το ζωντανό παιχνίδι των «γιάπις» του «σίτι» και της Γουόλ Στριτ.
Κάθε φορά που κάτι ξεφεύγει από τον προγραμματισμό και τις προβλέψεις τους, διορθώνεται με τα απαραίτητα «αντισταθμιστικά οφέλη». Έγινε σεισμός στην Ιαπωνία με τις «εκρηκτικές» συνέπειες που είχε στους πυρηνικούς αντιδραστήρες του ηλεκτρικού εργοστασίου της Φουκουσίμα. Αυτό δεν ήταν πλήρως προβλέψιμο, τουλάχιστον με ακριβή ημερομηνία, έφερε αναπάντεχα την «κατρακύλα» του Γιεν και αναπόφευκτα του Δολαρίου, μια και τα Ιαπωνικά συμφέροντα έχουν άμεση (αδελφική) σχέση με την τεχνολογία της ΝΑΣΑ. Αυτό το αποτέλεσμα δυνάμωσε απρόσμενα το Ευρώ (πάνω και από το 1,41δολ / ευρώ και 0,88 λίρες / ευρώ).
Σαν συνέπεια των παραπάνω είναι η δυσχέρεια της Ευρώπης (Γερμανία - Γαλλία) να εξάγει τα προϊόντα της, σαν πανάκριβα στην παγκόσμια αγορά και στην Γουόλ Στριτ να αποπληρώσει τα χρέη της στην Μερσεντές και BMW (για παράδειγμα) και αναπόφευκτα οι «γιάπις» να χάνουν μερίσματα. Σ’ αυτή την «στάση» ο παίχτης παίρνει την οδηγία «Άμεση υποβάθμιση του ευρώ» και ο παίχτης είναι υποχρεωμένος να ενεργήσει και πιο πρόσφορος και άμεσος τρόπος από την χρησιμοποίηση των «μπαλαντέρ» δεν υπάρχει.
Αναλαμβάνει το BBC σε ανύποπτη στιγμή, να μαζέψει γνώμες από 40 σχετικούς «γιάπις» - οικονομολόγους, συμβούλους των «οίκων αξιολόγησης» και καταφέρνει να έχει τις 25 αρνητικές για τις οικονομίες της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, τις δημοσιεύει χωρίς να έχει τις ανάλογες αντίθετες απόψεις στην πρώτη γραμμή. Και ώ! του θαύματος το νερό ξαναμπαίνει στ’ αυλάκι. Κατρακυλούν το ευρώ και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι «οίκοι αξιολόγησης έπονται»
Όταν άρχισα να γράφω αυτό το κείμενο αγανάκτησης δεν είχε ακόμα ανακοινωθεί η πτώση της χώρας από τον «οίκο αξιολόγησης» Standard and Poor’s. Η ανακοίνωση με βρήκε στην τελευταία παράγραφο. Δεν μελετούσα καλύτερα τα νούμερα του ΛΟΤΤΟ;
Όπως πάντα δικαιώνεται ο Πιττακός ο Μυτιληναίος: «Το μίσος έχει το δικό του θάρρος και η δειλία έχει το δικό της θράσος».
Βασίλης Α. Βαφιάδης
Σέρρες, 29.3.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου