Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Η οικοδομή, τα χρέη και η «άτυπη» συνέλευση

           Πάνε χρόνια τώρα, που είχαμε την εμπειρία της διαβούλευσης. Ήταν Γενάρης, θυμάμαι πριν από αρκετά χρόνια και ο διαχειριστής της οικοδομής μας ανακοίνωσε την αδυναμία του να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του. Η αιτία ήταν η έλλειψη χρημάτων.
           Κάποιοι συγκάτοικοι μας από την οικοδομή «τρέναραν» και κάποιοι άλλοι δεν πλήρωναν καθόλου τα κοινόχρηστα που τους αναλογούσαν, με αποτέλεσμα τα χρέη της οικοδομής να συσσωρεύονται σε δυσθεώρητα ύψη.




           Το αποθεματικό ταμείο είχε «τινάξει» τα πέταλα. Οι υποχρεώσεις μας στους «φεσωμένους» συνεργάτες, όπως θερμοϋδραυλικοί, τεχνικοί ανελκυστήρων, ηλεκτρολόγοι και συνεργείο καθαρισμού, είχαν πάντα την μορφή του «έναντι».
           Έτσι, με την αδυναμία του διαχειριστή, τί άλλο μπορούσε να κάνει ο άνθρωπος, αποφασίστηκε από τον ίδιο και έναν γηραιότερο ένοικο, να καλέσουν μια νέα «άτυπη», χωρίς πρακτικά, συνέλευση στο διαμέρισμα του σεβάσμιου συγκάτοικου.
           Η πληρότητα (75%) της συνέλευσης ήταν ικανοποιητική, άλλωστε οκτώ είναι όλα κι όλα τα διαμερίσματα και ανταποκρίθηκαν οι έξι. Η υποδοχή και η φιλοξενία του «μπάρμπα» μας ήταν υποδειγματική, στο σαλόνι του σπιτιού του.
           Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, η συζήτηση δεν μπαίνει ποτέ στο «ψαχνό» από την πρώτη στιγμή, αλλά προηγούνται διάφορες άλλες «κοινωνικές» κουβέντες και αναζητήσεις επαφών συνεννόησης μεταξύ των «συνδαιτυμόνων» σε διάφορα θέματα «επί παντός επιστητού».
           Ούτε λίγο, ούτε πολύ λύσαμε αρκετά προβλήματα που μας απασχολούσαν. Όπως να μη βγάζουμε τα σκουπίδια μας στους διαδρόμους, τις ώρες λειτουργίας του «καλοριφέρ», τις προτεραιότητες στις θέσεις του «πάρκινγκ», οι θόρυβοι στις ώρες κοινής ησυχίας κ.ά. δευτερεύοντα καθημερινά προβλήματα, αλλά «για το προκείμενο δεν άλλαξαν κουβέντα» που λέει ο ποιητής.
           Κάθε φορά που η κουβέντα γύριζε στο χρηματικό και στα «καυτά» μας χρέη, θυμόταν ο διαχειριστής το έλλειμμα που παρέλαβε από τον προηγούμενο και ο προηγούμενος από τον προκάτοχό του... μέχρι που κάποιος από την ομήγυρη, για να πέσουν οι τόνοι, πετούσε «την μπάλα στην εξέδρα» με κάτι σεξιστικό ή ποδοσφαιρικό.
           Ευτυχώς που είχαμε και μια κυρία ανάμεσά μας και δεν εκτραχύνθηκε πολύ το πράγμα, όπως συμβαίνει σε ανδροπαρέες που «ποδοσφαιροποιούν» τη ζωή. Πάντως η κυρία ήταν η μόνη που είχε την άποψη της παραίτησης του διαχειριστή και του ορισμού άλλου, αν και ο χρόνος της εκλογής του ήταν μόλις πέντε μήνες. Όταν όμως ετίθετο θέμα να αναλάβει η ίδια την, ομολογουμένως δύσκολη, θέση του διαχειριστή, αυτή επαναλάμβανε συνεχώς το «μότο»: «Έξι άνδρες εδώ μέσα και θα το επιτρέψει ο ιπποτισμός σας να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά μια κυρία;»
           Αποστομωτική αλλά και εριστική με τις επιμονές της στις «άκαμπτες» θέσεις της, βοήθησε και αυτή στην παταγώδη αποτυχία της συνέλευσης και στην διαιώνιση του προβλήματος χρηματοδότησης του κοινού ταμείου μας.
           Το γεγονός είναι πως δεν δόθηκε λύση και εκείνο τον Γενάρη παγώσαμε, γιατί ο «πετρελαιάς» μας έκοψε το «βερεσέ». Όσοι είχαν τζάκι στο σαλόνι τους, είχαν την ψευδαίσθηση ότι δεν κρύωναν, ενώ οι υπόλοιποι κυκλοφορούσαν τυλιγμένοι με μια κουβέρτα μέσα στα σπίτια τους.
           Εκείνο τον Γενάρη το συνάχι έκανε θραύση στην οικοδομή μας, τα δε «Ντεπόν» και «Κομτρέξ» ήταν στα καθημερινά μας ψώνια, κάτι σαν το ψωμί και το γάλα. Αυτή η δοκιμασία, από την «απάνθρωπη» τακτική του «πετρελαιά» να θέλει τα λεφτά του, ήταν καθοριστική. Μπορεί να μας «σημάδευσε», τον Αύγουστο μου έφυγε το κρύωμα, αλλά απέδωσε και πληρώθηκαν τα χρέη απ’ όλους ή σχεδόν απ’ όλους, γιατί η κυρία απέχει και δεν επιτρέπει σε κανέναν να ελέγξει τα οικονομικά της.
           Κοίτα να δεις, σήμερα 27 Μαΐου του σωτήριου (;) έτους 2011, μια άλλη έκτακτη και άτυπη συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, για να δοθεί λύση στην κρίση χρέους μιας άλλης, πιο μεγάλης οικοδομής, με τις ίδιες αναλογίες ενοίκων και με τα ίδια κι απαράλλακτα μυαλά.
           Ασφαλώς και την ξέρουμε την κατάληξη, την έχουμε ζήσει «ντεζαβού» όλοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας μας. Γι αυτό και καταλάβαμε, άλλωστε φάνηκε ξεκάθαρα πως κανένας τους, από τους έξι ηγέτες μας, δεν έχει διατελέσει ούτε καν ένας απλός διαχειριστής οικοδομής με «προβληματικούς» ενοίκους.

       Βασίλης Α. Βαφιάδης
          Σέρρες, 27.5.2011
          vafvas@yahoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου