Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Επιθεώρηση. Παρουσιάστε αρμ.


           Ποιος είναι αυτός που έχει ξεχάσει τις Επιθεωρήσεις, όταν ήταν στο Στρατό; Ποιος είναι αυτός που δεν βλαστήμησε την ώρα, που του έλαχε να είναι στην επιθεώρηση; Κυρίες μου συγγνώμη, αλλά σήμερα το θέμα ξεκινάει από τις ανδρικές αναπολήσεις και βιώματα. Εσείς μιαν άλλη φορά...



           Τώρα αν αναρωτηθεί κανείς από πού ορμώμενος θυμήθηκα τις Επιθεωρήσεις, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει την πρώτη είδηση, σ’ όλα τα δελτία ειδήσεων. Η χώρα έχει Επιθεώρηση από κλιμάκιο της «τρόικας».
           «Σούζα» με τις ώρες, κάτω από τον καυτό ήλιο ή το διαπεραστικό αγιάζι, καταμεσής του χώρου αναφοράς, χωρίς να ελπίζεις στην προστασία κάποιας σκιάς δένδρου ή κάποιου κτιρίου που να «κόβει», το χειμώνα, τις ριπές του παγωμένου αέρα που είχε μετατρέψει το μεταλλικό κράνος σε θάλαμο κατάψυξης, για να κρατά τις ιδέες μας φρέσκιες και το καλοκαίρι σε φούρνο «γκριλ» με αέρα.
           Ώρες πριν ακόμα έρθει ο Επιθεωρητής, είχαμε πάρει τη θέση αμνοεριφίων παραμονές του Πάσχα και περιμέναμε το τελικό κτύπημα της αναισθησίας. Την τελευταία στιγμή ο Διμοιρίτης και ο Λοχαγός προσπαθούσαν να ρίξουν μια πινελιά «φινιρίσματος», πάνω στον ρουχισμό και στις εξαρτήσεις που είχαν «κρεμάσει» γιατί ήταν αφόρετες και εμφανίζονταν μόνο στις Επιθεωρήσεις.
           Μια τελευταία ανασκόπηση όλων των γνώσεων, στις ενδεχόμενες ερωτήσεις του Επιθεωρητού, ήταν το κερασάκι στην τούρτα, που βύθιζε όλη την κατασκευή σε βαθύ «μπλακ άουτ» και έκανε τους Στρατιώτες να κοιτούν, μετά, τον Επιθεωρητή, σαν τις αγελάδες που κοιτούν τα τρένα να περνούν.
           Λίγοι ήταν αυτοί που ήταν χαλαροί και ψύχραιμοι, στην Επιθεώρηση και ήταν αυτοί που ήταν γνώστες των αντικειμένων τους και ρεαλιστές. Αυτοί που ήξεραν ότι «όπως έστρωσες θα κοιμηθείς» και πως τα πασαλείμματα της τελευταίας στιγμής δεν μπορούν να αναπληρώσουν την προηγούμενη ανεπάρκεια.
           Όσο όμως αυτοί οι ανεπαρκείς Αξιωματούχοι, προσπαθούσαν να καλύψουν τις αδυναμίες τους με κόλπα και τερτίπια της τελευταίας στιγμής, λίγα λεπτά πριν έρθει ο Επιθεωρητής, οι παρατεταγμένοι στη βροχή και στ’ αγιάζι ή στην κάψα του καλοκαιριού Στρατιώτες, υπέμεναν τα πάνδεινα.
           Αλήθεια βλέπει κάποιος κάποια διαφορά στις Στρατιωτικές Επιθεωρήσεις με τις Επιθεωρήσεις των κλιμακίων της «τρόικας»; Άσχετο, αλλά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί την αποκαλούν «τρόικα» (Ρωσικό έλκηθρο με τρία άλογα) και αν υποθέσουμε ότι τα δύο άλογα είναι οι Γερμανία και Γαλλία το τρίτο ποιο είναι;
           Τί έλεγα; Α ναι. Υπάρχει κάποια διαφορά, αν στους ανεπαρκείς Αξιωματικούς τοποθετήσουμε κάποιον Κυβερνητικό Αξιωματούχο και στη θέση του ένστολου Επιθεωρητή τοποθετήσουμε κάποιον με πολιτικά; Για τα δόλια χαμηλόβαθμα στελέχη και τους Στρατιώτες δεν θέλει και πολύ σκέψη για το ποιους αντιπροσωπεύουν και στη ζωή...
           Λοιπόν; Όχι! Αρκεί να βρεθεί και κάποιος «ευάλωτος» Επιθεωρητής για να κάνει τα «στραβά» μάτια, με ένα καλό τσιμπούσι ή ολιγοήμερες διακοπές στη Μύκονο.

       Βασίλης Α. Βαφιάδης
          Σέρρες, 30.8.2011
          vafvas@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου