Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Τα στεγανά του Στρατεύματος, άρχισαν να μπάζουν.


             Αντιδράσεις προκάλεσε η ενέργεια του Υπουργού Άμυνας να δώσει «βήμα», ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά, σ’ όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να μπορούν να φτάσουν οι απόψεις και οι ιδέες τους στο Ανώτατο Κλιμάκιο της Ιεραρχίας.


           Όλοι αυτοί που αντέδρασαν άμεσα, Αρχηγοί, επίτιμοι Αρχηγοί, Στρατηγοί, Ναύαρχοι και Πτέραρχοι, όλοι τους ε.α., έχουν άραγε ποτέ κοιταχτεί στο καθρέφτη, όταν ξυρίζονται δεν μετράει, για να ζητήσουν το λόγο από τον εαυτό τους, για το ποιό μερίδιο ευθύνης έχουν για την κατάντια του Στρατεύματος, γι’ αυτό που τώρα «κόπτονται» στο όνομα της πειθαρχίας;
           Όλοι αυτοί, όλα τα χρόνια που ήταν «εν ενεργεία», είχαν αποτελέσει τροχοπέδη και δολιοφθορείς του αξιόμαχου του Στρατεύματος, με ενέργειες υστερόβουλες και υποτακτικές στον αφέντη Διοικητή όλων των βαθμίδων. Αν κάποιος ήταν εξαίρεση, θα ένοιωθε σαν τη καλαμιά στον κάμπο και τέλος πάντων ευθύνεται κι αυτός γιατί τα απέκρυψε, με καθαρά Δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.
           Διοικητές Μονάδων για δύο χρόνια. Βλέπουν όλοι τη θέση αυτή, απλά σαν ένα σκαλί, για να ανεβούν στην κορυφή της ιεραρχίας και τίποτα άλλο. Λίγοι, πολύ λίγοι ήταν αυτοί που είχαν σαν κανόνα τη ρήση του Αγάθωνα: ‘‘Τον άρχοντα τριών δει μεμνήσθαι∙ πρώτον μεν ότι ανθρώπων άρχει∙ δεύτερον κατά νόμους άρχει∙ τρίτον ότι ουκ αεί άρχει’’.
           Αυτά σαν προϊστάμενοι ανθρώπων και όχι μηχανών. Όσο για την υπηρεσιακή τους οντότητα, εκεί είναι που οι περισσότεροι, αν όχι όλοι τους, έχουν ακουμπήσει τα λεπτά όρια της «Εσχάτης Προδοσίας», άλλοι λόγω βλακείας και άλλοι ηθελημένα για να μην αμαυρωθεί το μητρώο τους, που θα τους οδηγούσε σε στέρηση βαθμού και στη μη «Στρατηγοποίηση» τους.
           Πάντα έφτανε και φτάνει, στην Πολιτική Εξουσία, ψεύτικη εικόνα για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο Στράτευμα. Όλοι οι Διοικητές Μονάδων, όλων των κλιμακίων, όταν είχαν κάποια Επιθεώρηση για το αξιόμαχο του υλικού, φρόντιζαν να παρουσιάζουν μια εικόνα αλλιώτικη και εικονική, με «εράνους» σε διπλανές Μονάδες για υλικά ενδυμασίας, εξοπλισμού και ανταλλακτικών, έτσι ώστε οι Επιθεωρητές να τα βρουν όλα στην εντέλεια, όπως είχαν κάνει και οι ίδιοι όταν ήταν στην θέση τους.
           Βέβαια τις περισσότερες φορές, το αποτέλεσμα μιας «Επιθεώρησης» κρίνεται από την δεξίωση που ακολουθεί και το πόσο ωραία είναι τα εδέσματα και τα κρασιά. Έτσι για να φτάσει κάποιος να γίνει Στρατηγός, έπρεπε να έχει καλοταΐσει πολύ κόσμο.
           Όλοι όσοι αντιδρούσαν και δεν τυποποιούνταν με το ένστολο κατεστημένο, οικιοθελώς αποστρατεύονται στην εικοσιπενταετία, μετά από μια θητεία «στις πινέζες» του χάρτη και πάντα σαν «αντιδραστικοί», τουλάχιστον ανεπίσημα αφού φοβούνται, τις αντιδράσεις τους, οι Προϊστάμενοι τους για να τους τιμωρήσουν.
           Αυτά τα «στεγανά» φοβούνται μη σπάσουν και χυθεί το γάλα από την καρδάρα, που τόσα χρόνια επιμελώς γέμιζαν σταγόνα-σταγόνα. Αναφορές παραπόνων και ενδιαφέροντα υφισταμένων, για τη λειτουργία, την οργάνωση και του αξιόλογου των υλικών, που τόσα χρόνια πήγαιναν στο καλάθι των αχρήστων, τώρα θα μπορούν να κοινοποιούνται σε κάποιους που δεν θα έχουν συντεχνιακές παρωπίδες.
           Συγχαρητήρια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για την πραγματικά ρηξικέλευθη απόφασή του, που πραγματικά είναι μια αρχή για να σπάσει το «κακό» σπυρί στο Στράτευμα. Βέβαια, φοβάμαι πως οι «γαλαζοαίματοι» του κλάδου, θα βρουν τρόπο για να σωπάσουν και πάλι οι υφιστάμενοί τους.
           Αρχή στην αντίδραση τους έγινε άμεσα, από τους πολιτικούς αντιπροσώπους τους, τους «Ελληνάρες» της Βουλής. Ότι τάχα οι υφιστάμενοι θα απευθύνονται στο πολιτικό γραφείο του Υπουργού, δεν τους είναι, ούτε κατά διάνοια, κατανοητό ο διαχωρισμός του κομματισμού από το Κράτος. Άλλο κύριοι το κομματικό γραφείο κάποιου Βουλευτή και άλλο το Υπουργείο. Το Υπουργείο είναι όλων των Ελλήνων και όχι κάποιου κόμματος. Ας μη κρίνουμε πάντα «εξ ιδίων τα αλλότρια».


Λοχαγός ε.α. (Αρχιτεχνίτης Πεζικού)
          Βασίλης Α. Βαφιάδης
              Σέρρες, 30.9.2011
              vafvas@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου