Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΖΗΤΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΖΕΙ ΣΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ «Υπερφορολόγηση έκανε το χρέος μη βιώσιμο»

 Ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος

Εμφαση στη μείωση των δαπανών και όχι στην επιβολή νέων φόρων, με παράλληλη υιοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση, συστήνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος στην Ενδιάμεση Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, την οποία κατέθεσε χθες στη Βουλή. Παράλληλα ζητεί από τη νέα κυβέρνηση να περιγράψει με απόλυτη ειλικρίνεια την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.



 Ο κεντρικός τραπεζίτης διαπιστώνει ότι οι συνθήκες σε καίριους τομείς της οικονομίας έχουν επιδεινωθεί καθιστώντας έτσι μη βιώσιμο το Δημόσιο Χρέος. Επιρρίπτει ευθύνες για την αποτυχία του Προγράμματος και τις επακόλουθες αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους στην έμφαση που έδωσε η κυβέρνηση στην αύξηση των εσόδων και λιγότερο στη μείωση των δαπανών.
Για το λόγο αυτό υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι στους κατά τεκμήριο ειλικρινείς φορολογούμενους, αλλά να παταχθεί η φοροδιαφυγή.
Εκτιμά, ωστόσο, ότι η οικονομία έχει εισέλθει στην πιο κρίσιμη φάση μεταπολεμικά, καθώς το διακύβευμα αφορά πλέον τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου αποτελεί την «ύστατη ευκαιρία» για τη χώρα και καλεί τις πολιτικές δυνάμεις που μετείχαν στο σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου να τη στηρίξουν ουσιαστικά.
Η ΤτΕ εκτιμά ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης δημιουργήθηκε αφ' ενός από τη διστακτικότητα και τις υπαναχωρήσεις της οικονομικής πολιτικής και αφ' ετέρου από τις ψευδαισθήσεις που έχουν δημιουργηθεί σε τμήμα της κοινωνίας ότι είναι «δήθεν εφικτή η επιστροφή στο παρελθόν».
18% ανεργία το 2012
Ο κ. Προβόπουλος διαπιστώνει ότι το έλλειμμα αυτό εμπιστοσύνης επιτείνει την ύφεση, η οποία φέτος προβλέπεται να φτάσει το 5,5%. Υποχώρηση του ΑΕΠ προβλέπεται για πέμπτη συνεχή χρονιά και το 2012 κατά 2,8%, ενώ τα πρώτα δειλά σημάδια ανάκαμψης θα εμφανιστούν το 2013, οπότε και αναμένεται οριακή αύξηση του ΑΕΠ, η οποία δεν θα ξεπεράσει το 1%. Η παρατεταμένη ύφεση θα μειώσει την απασχόληση κατά 5,5% φέτος και θα εκτοξεύσει την ανεργία σε επίπεδα υψηλότερα του 18% το 2102 από 17% φέτος. Οι εξελίξεις αυτές -προειδοποιεί η ΤτΕ- θα έχουν επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή, ενώ συνεπάγονται απαξίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου.
Η Τράπεζα της Ελλάδος θέτει δύο εθνικούς στόχους που πρέπει να επιδιώξει η χώρα. Πρώτον, τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων στη δημοσιονομική διαχείριση με ρυθμούς υψηλότερους από τους προβλεπόμενους και, δεύτερον, τη συντομότερη ανάκαμψη της οικονομίας. Αν επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί η ΤτΕ εκτιμά ότι είναι εφικτή η συρρίκνωση του χρέους στο επίπεδο του 120% του ΑΕΠ και μάλιστα συντομότερα από το 2020 που επιδιώκεται σήμερα.
12,8% τα κόκκινα δάνεια
Στην τραπεζική αγορά, η ΤτΕ στην Εκθεσή της καταγράφει την εκτίναξη των λεγόμενων κόκκινων (μη εξυπηρετούμενων) δανείων, τα οποία άγγιξαν τα 32 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου. Ετσι ο σχετικός δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφτασε στο 12,8% του συνόλου των χορηγήσεων από 10,5% που ήταν στο τέλος του 2010. Η επιδείνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών σε συνδυασμό με τις απώλειες που θα υποστούν τα πιστωτικά ιδρύματα από το μεγαλύτερο κούρεμα των ομολόγων, καθιστούν επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Διαπιστώνεται ότι η σταθερότητα του εγχώριου πιστωτικού συστήματος δέχεται ισχυρές πιέσεις.
Η ΤτΕ εκτιμά ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων τους όταν ολοκληρωθεί ο διαγνωστικός έλεγχος από την Black Rock. Η ΤτΕ παρατηρεί ότι οι τράπεζες παραμένουν ακόμη και σήμερα αποκλεισμένες από τις διεθνείς αγορές ενώ ταυτοχρόνως υφίστανται τις συνέπειες από τη διαρκή συρρίκνωση των καταθέσεων.
Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν ασφυκτικές πιέσεις στη ρευστότητα και χωρίς τα μέτρα ενίσχυσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ και η ΤτΕ οι τράπεζες θα ήταν αναγκασμένες να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τις χρηματοδοτήσεις τους προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Πάντως η ΤτΕ προβλέπει ότι η χρηματοδότηση της ανάκαμψης δεν μπορεί να προέλθει από τον τραπεζικό δανεισμό αλλά από την ταχύτερη αξιοποίηση των πόρων που προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Ωστόσο χθες η κυβέρνηση προχώρησε σε νέα, πρόσθετη περικοπή των κονδυλίων του προϋπολογισμού τα οποία θα διατεθούν για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.*

 

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου