Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

«Στο τέλος θα ξεπεράσουμε την κρίση» Ρόμπεϊ: Συχνά η Ε.Ε. αντέδρασε με καθυστέρηση


Καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σημειώνοντας ωστόσο ότι το ευρώ [EUR=X]  ως νόμισμα «δεν κινδύνευσε ποτέ».




«Αυτό που έχουμε είναι μια κρίση χρέους σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης. Ελπίζαμε ότι θα βρίσκαμε λύσεις πολύ νωρίτερα. Συχνά αντιδράσαμε με μικρή καθυστέρηση και οι αποφάσεις μας υπήρξαν αδύναμες, αυτό το λέω ανοιχτά», τόνισε ο Ρόμπεϊ, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τον βελγικό σταθμό RTBF.
Πρόσθεσε πάντως ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, «εργαστήκαμε προς την σωστή κατεύθυνση» και βήμα-βήμα, όπως είπε, «θα φτάσουμε πολύ μακριά».
Ο Ρόμπεϊ δήλωσε παράλληλα αισιόδοξος για το μέλλον και «αποφασισμένος» για την υπέρβαση της κρίσης.«Είμαι απολύτως πεπεισμένος...ότι στο τέλος θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος απ΄ό,τι ελπίζαμε. Το 2011 ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, αλλά στο μεταξύ λάβαμε αυστηρά μέτρα», σημείωσε.
Εν όψει της αυριανής συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος της Ε.Ε. απέρριψε την άποψη ότι οι δύο ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες κινούν τα νήματα. «Γιατί τότε θα χρειαζόμασταν 10 με 12 ώρες, μέχρι αργά το βράδυ, μέχρι τα χαράματα, για να καταλήξουμε σε μια απόφαση;», διερωτήθηκε αναφερόμενος σε παλαιότερες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ. «Δεν είναι 2+25 (στην ΕΕ) ή 2+15 (στην ευρωζώνη)… Πρέπει να συνεργαζόμαστε, να υπάρχει ομοφωνία κάθε φορά», τόνισε.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο ίδιος έχει «καλές σχέσεις εμπιστοσύνης» τόσο με τον Νικολά Σαρκοζί και με την Ανγκελα Μέρκελ καθώς και με τους υπόλοιπους 25 ηγέτες της ΕΕ.
Συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί στο Βερολίνο

Στο μεταξύ, συνάντηση στο Βερολίνο θα έχουν τη Δευτέρα στις 12:00 ώρα Ελλάδας η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 30ης Ιανουαρίου, η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ισχυρότερης οικονομικής ένωσης, αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Οι δύο ηγέτες θα επιχειρήσουν να εξειδικεύσουν τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου σχετικώς με το σχεδιαζόμενο «δημοσιονομικό συμβόλαιο», την ενίσχυση του συντονισμού σε θέματα οικονομικής πολιτικής και την ανάπτυξη των εργαλείων σταθεροποίησης.
Όσον αφορά την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, Παρίσι και Βερολίνο ενδέχεται να παρουσιάσουν κοινή πρόταση στη συνάντηση του Eurogroup, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου εν όψει της Συνόδου Κορυφής. Μέχρι στιγμής ο Νικολά Σαρκοζί έχει εκφράσει την πρόθεση να επιβάλει τον φόρο ακόμη και μόνο στη χώρα του, ενώ η Γερμανία επιμένει ότι θα πρέπει να προωθηθεί η πανευρωπαϊκή εφαρμογή του.
Την Τετάρτη αναμένεται στο Βερολίνο και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο οποίος στις 18 Ιανουαρίου θα μεταβεί στο Λονδίνο, ενώ στις 20 Ιανουαρίου οι ηγέτες της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας θα συναντηθούν στην Ρώμη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο 

NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου