Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ανταλλαγές ελληνικών ομολόγων αρχίζει η ΕΚΤ


Τις ανταλλαγές των ελληνικών ομολόγων έχουν αρχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, στο ακέραιο της ονομαστικής τους αξίας, δημιουργώντας έτσι υπεραξίες που θα αποδοθούν για τη μείωση του ελληνικού χρέους, όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, η ΕΚΤ ανταλάσσει ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ, τα οποία έχει αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά, την άνοιξη του 2010, με σημαντική έκπτωση, δηλαδή χαμηλοτερα της ονομαστικής τους αξίας, περίπου στο 70-80%.




Τις αγορές αυτές η ΕΚΤ τις έχει καταγράψει στον ισολογισμό της στο 100% και με την ανταλλαγή τους στο ακέραιο, προκύπτει μια υπεραξία την οποία - όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι - προτίθεται να διανείμει στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Τα ομόλογα πωλούνται στην ονομαστική τους αξία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το κέρδος που προκύπτει θα χρησιμοποιηθεί από τα κράτη-μέλη για να "κλείσει" η τρύπα του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται, εξάλλου, το πρακτορείο Reuters, η ανταλλαγή μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο -προφανώς εν όψει ανακοίνωσης του PSI μετά την πιθανολογούμενη έγκριση του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα τη Δευτέρα.
Το Γαλλικό Πρακτορείο, μεταδίδοντας τη συγκεκριμένη δήλωση Ντράγκι από τη Φρανκφούρτη, είχε αποτιμήσει την υπεραξία αυτή γύρω στα 11 με 12 δισ. ευρώ.
Ανάλογες πράξεις αναμάνεται να κάνουν και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της ευρωζώνης, αποφέροντας ένα συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει στα 15-18 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν στην ΕΚΤ να χρηματοδοτεί ευθέως μέλη της ευρωζώνης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου