Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Παρελάσεις – Παράτες




         Σήμερα είναι Σάββατο 24-3-12 και αύριο θα παρακολουθήσουμε την παρωδία που οι σύγχρονοι ονομάζουν «παρέλαση για την απόδοση τιμής στην μνήμη των προγόνων μας που έδωσαν την ψυχή τους για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό».


 
           
         Δεν είμαι ούτε υπήρξα ποτέ αρνητική σε κάθε είδους εκδήλωση μνήμης στους προγόνους μας. Ως μαθήτρια συμμετείχα σε παρελάσεις. Οι ώρες που «χάναμε» για τις πρόβες ήταν περιορισμένες γιατί απλούστατα οι γυμναστές και οι γυμνάστριες μας μάθαιναν να περπατάμε με βήμα σωστό ακόμη και στην ώρα της γυμναστικής. Δεν μας έδιναν μια μπάλα για μπάσκετ ή βόλεϊ ή ποδόσφαιρο και εκεί να εξαντληθεί η ευθύνη ή η αρμοδιότητά τους. Την επόμενη μέρα μας πήγαιναν εκδρομή ως ανταμοιβή για την συμμετοχή μας στην παρέλαση. Άλλωστε τότε φωνάζαμε «εκδρομή» και δεν την είχαμε εξασφαλισμένη κάθε μήνα. Ναι η εκδρομή είναι δικαίωμα των μαθητών. Ναι στα δικαιώματά μας  όταν ξέρουμε και τις υποχρεώσεις μας. Δυστυχώς όμως σήμερα ξέρουμε μόνο τα δικαιώματά μας και αγνοούμε παντελώς τις υποχρεώσεις μας. Οι δύο αυτές έννοιες, δικαιώματα και υποχρεώσεις, είναι αλληλοαναιρούμενες αντί να είναι αλληλένδετες (βλέπε απεργίες, καταλήψεις από ομάδα 50-100 ατόμων που θεωρούν ότι εκφράζουν την πλειοψηφία κλπ, κλπ).
         Χρόνια τώρα παρακολουθώ παρελάσεις ως μητέρα δύο παιδιών που έπαιρναν μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις των σχολείων τους (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο)
μεταξύ άλλων και στις παρελάσεις. Είχαμε ως γονείς κυριολεκτικά απαίτηση από τα παιδιά μας εφόσον συμμετέχουν σε μια εκδήλωση να το κάνουν σωστά και όχι αγγαρεία. Επομένως στην παρέλαση να είναι ευπρεπείς και με σωστό βήμα γιατί μόνο έτσι αποδίδουν τιμές. Μη βιαστείτε να με κατηγορήσετε, δεν έχω ακραίες (αριστερές ή δεξιές) αντιλήψεις.
         Όλοι παρακολουθούμε παρελάσεις. Άλλωστε με τόσους συλλόγους όλο και κάποιος δικός μας θα συμμετέχει. Το βήμα, οι ευθείες γραμμές και το ντύσιμο φαντάζουν άγνωστες λέξεις και έννοιες βγαλμένες από τα σκονισμένα λεξικά της «αρχαίας Ελληνικής γλώσσης». Σωστό βήμα (ποσοστό 40% με επιείκεια), ντύσιμο για χορό στην μπάρα του μισοφωτισμένου μπαρ και γραμμές τεθλασμένες.

         Λυπηθείτε μας κύριοι αρμόδιοι. Είναι ευκαιρία για αλλαγή. Σεβαστείτε αυτούς στη μνήμη των οποίων καθιερώθηκαν οι παρελάσεις. Ήταν άλλες εποχές.
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ-ΠΑΡΩΔΙΕΣ


        Αμαλία
     24-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου