Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

«Αποφύγαμε μια σοβαρή πιστωτική κρίση» _ Ντράγκι: Σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας

«Όσον αφορά στο μέλλον, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους. Την ίδια στιγμή… οι οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υπόκεινται σε καθοδικούς κινδύνους», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.


Σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας στην ευρωζώνη αναμένει για φέτος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, αν και προειδοποιεί ότι οι οικονομικές προοπτικές συνεχίζουν να υπόκεινται σε καθοδικούς κινδύνους.
«Όσον αφορά στο μέλλον, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά στη διάρκεια του έτους. Την ίδια στιγμή... οι οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υπόκεινται σε καθοδικούς κινδύνους», είπε ο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.




Το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας είχε αποφασίσει νωρίτερα να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 1%. Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, στη συνεδρίαση που έγινε στη Βαρκελώνη δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.
Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως οι πράξεις αναχρηματοδότησης (LTROs) συνέβαλαν στο να αποτραπεί μια σοβαρή πιστωτική κρίση. Σημείωσε πάντως ότι η πιστωτική ζήτηση παραμένει αδύναμη και πως θα πάρει χρόνο να αποδώσουν τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας που έλαβε η ΕΚΤ.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, εκτίμησε ότι θα παραμείνει φέτος πάνω από το 2%, ποσοστό το οποίο είναι και ο στόχος της κεντρικής τράπεζας.
Ο Ντράγκι χαρακτήρισε επίσης σημαντικές τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ισπανία στο πεδίο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα, επισήμανε πως δεν υπάρχει «απολύτως καμία αντίφαση» ανάμεσα στο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο», το οποίο επιτάσσει σκληρή λιτότητα, και το «Σύμφωνο για την Ανάπτυξη», το οποίο αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση.
«Θα πρέπει να επιμείνουμε στην δημοσιονομική σταθεροποίηση», αλλά θέτοντας την ανάπτυξη στο «επίκεντρο της ατζέντας», μίας ανάπτυξης η οποία δεν θα ενθαρρύνει τις δαπάνες, τόνισε.
Πρόσθεσε πως το πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων ναι μεν παραμένει ενεργό, αλλά επέμεινε πως εναπόκειται στις κυβερνήσεις να θέσουν υπό έλεγχο τα κόστη χρηματοδότησής τους εφαρμόζοντας διαρθρωτικές αλλαγές. Επισήμανε πάντως πως το πρόγραμμα δεν είναι «ούτε άπειρο ούτε παντοτινό».
Νωρίτερα, ο Ντράγκι είχε τονίσει πως οι κυβερνήσεις οφείλουν να αντιμετωπίσουν μόνες τους τις «μεγάλες ανισορροπίες», καθώς η κύρια αποστολή της ΕΚΤ είναι να εστιάζεται στη διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας.
NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου