Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Νέο μήνυμα Βεστερβέλε για διακοπή των δόσεων


Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αν θέλει να λάβει τις νέες δόσεις της διεθνούς βοήθειας, έστειλε εκ νέου σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη γερμανική βουλή.
«Έχουμε την πρόθεση να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας για την καταβολή της βοήθειας. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει», είπε ο κ. Βεστερβέλε.
Σημείωσε ότι η Γερμανία επιθυμεί τη διατήρηση ακέραιης της ευρωζώνης, αλλά τόνισε πως εξαρτάται από την Ελλάδα να αποφασίσει εάν θέλει να παραμείνει στη νομισματική ένωση.




«Το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη βρίσκεται στα χέρια της ίδιας της χώρας. Θέλουμε να βοηθήσουμε και θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί βοήθεια. Εάν η Ελλάδα απομακρυνθεί από τον συμφωνηθέντα δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τότε η καταβολή των επόμενων δόσεων της βοήθειας δεν θα είναι δυνατή. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και μήνυμα προς Ολάντ
Παράλληλα, τάχθηκε κατά της επαναδιαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Αποφασίσαμε το τέλος της πολιτικής της δημιουργίας χρέους... Οι συμφωνίες ανάμεσα στα κράτη δεν ακυρώνονται από τις νέες εκλογές».
Ο κ. Βεστερβέλε παρέσχε επίσης κάποιες αναπτυξιακές διαβεβαιώσεις τονίζοντας η Γερμανία θέλει να επικεντρωθεί η ευρωπαϊκή πολιτική στην ανάπτυξη, αλλά όχι εάν αυτό συνεπάγεται αύξηση των δαπανών.
«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέλουμε επίσης να επικεντρωθούμε και στην ανάπτυξη (...) Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να δαπανήσει περισσότερο από πριν, αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσει την ισχύ της με καλύτερο τρόπο από ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα».
Σόιμπλε: Η ευρωζώνη θα άντεχε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδα
Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε ενδεχομένως να αντέξει μία έξοδο της Ελλάδας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Rheinische Post, επισημαίνοντας ότι η Ευρωζώνη είναι σήμερα πιο ανθεκτική από ό,τι πριν από δύο χρόνια.
«Τα τελευταία δύο χρόνια μάθαμε πολλά και εγκαταστήσαμε μηχανισμούς προστασίας. Ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχει μειωθεί. Η Ευρωζώνη στο σύνολό της είναι πιο ανθεκτική» δηλώνει ο κ. Σόιμπλε και καλεί για μία ακόμη φορά την Ελλάδα να υλοποιήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της.
«Η κρίση έδειξε πως, όταν πρέπει να δράσει γρήγορα, η Ευρώπη μπορεί να το κάνει. Η ιδέα ότι δεν είμαστε ικανοί να αντιδράσουμε βραχυπρόθεσμα μπροστά σε κάτι απρόβλεπτο είναι εσφαλμένη. Εμείς δεν απειλούμε κανέναν. Όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να πούμε στους Έλληνες φίλους και εταίρους μας πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά αυτός που επιλέξαμε μαζί».
Αναφερόμενος στα δύο σχέδια στήριξης της Ελλάδας από τα ευρωπαϊκά κράτη, το ΔΝΤ, αλλά και στη συμμετοχή στο δεύτερο των ιδιωτών πιστωτών πρόσεσε: «Εχουμε ήδη κάνει πολλά. Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι σε αντάλλαγμα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».
Τέλος, σημείωσε ότι «είναι επικίνδυνο να παραμυθιάζεις τους πολίτες λέγοντάς τους ότι υπάρχει ένας άλλος, πιο απλός δρόμος που θα γιάτρευε την Ελλάδα αποφεύγοντας όλες τις δοκιμασίες. Είναι παράλογο».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου