Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Σπενς: Σεληνιακό τοπίο η Ελλάδα αν βγει από το ευρώ


Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι μίας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, εταιρείες και πολίτες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο η χώρα να αναγκαστεί να επιστρέψει στην δραχμή, έντεκα χρόνια μετά την είσοδό της στην ευρωζώνη, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.
«Ενα σενάριο σεληνιακού τοπίου, όπου οτιδήποτε κινούμενο φεύγει, είναι βέβαίως κάτι που μπορεί κανείς να προβλέψει», ανέφερε ο νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στερν της Νέας Υόρκης, Μάικλ Σπενς, σε συνέντευξή του στο Μιλάνο.



Παράλληλα, επεσήμανε ότι μια ελληνική κυβέρνηση που δεν θα τηρήσει τους όρους του μνημονίου, ενδέχεται να μην μπορέσει να λάβει την τριμηνιαία δόση, να ξεμείνει από ρευστό και να αναγκαστεί να υιοθετήσει δικό της νόμισμα.
Ενώ μία νέα δραχμή πιθανώς να ώθηση στις εξαγωγές και την βιομηχανία του τουρισμού, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής μία δεκαετία από την χρεοκοπία και την υποτίμηση, στον δρόμο προς την επιστροφή στην ανάπτυξη. Ακόμη και αφότου πέτυχε το μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους σαν μέρος της παράτασης της οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ έως το 2014, η Ελλάδα ίσως δεν πετύχει μελλοντικές πληρωμές χωρίς εξωτερική βοήθεια, προσθέτει το πρακτορειο.
Σύμφωνα με αναλυτές, μία Ελλάδα μετά το ευρώ, μία χώρα που η οικονομία της είναι ίση σε μέγεθος με εκείνη του Μέριλαντ των ΗΠΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει φαινόμενα όπως νεκρές τράπεζες, κατάρρευση επιχειρήσεων, εκτόξευση τιμών στις εισαγωγές, ραγδαία αύξηση του εθνικού χρέους, έλλειψη τροφίμων και βίαιες διαδηλώσεις, προσθέτει το Bloomberg.
«Εάν βγούμε από το ευρώ, θα έχουμε ένα ασταθές περιβάλλον στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρος για αυτό», επεσήμανε στο πρακτορείο ο γενικός διευθυντής της Intelli Solutions ΑΕ, Παύλος Τζιόρκας από τα γραφεία της εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας. «Μία έξοδος της Ελλάδας ίσως αναγκάσει την εταιρεία να εγκαταλείψει την χώρα», πρόσθεσε.
Αυτό που είναι βέβαιο, λένε τραπεζίτες, οικονομολόγοι και αναλυτές, είναι ότι οποιαδήποτε έξοδος από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, θα δημιουργήσει μεγάλη οικονομική αποδιοργάνωση.
«Θα υπάρχει έλλειψη καταθέσεων και οι τράπεζες θα μείνουν μόνο με συνάλλαγμα», λέει ο Γκιγιέρμο Νίλσεν, που διορίστηκε υπουργός Οικονομικών το 2002, λίγους μήνες μετά την χρεοκοπία της Αργεντινής. «Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μεγαλύτερες οι διαφορές στα εισοδήματα, μεταξύ αυτών δηλαδή που θα έχουν χρήματα και αυτών που δεν θα έχουν. Θα γίνει μία τριτοκοσμική χώρα», πρόσθεσε.
Ο Γκι Φέρχοφστατ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός του Βελγίου όταν η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ το 2001, δήλωσε ότι «παραμένοντας μέλος της ευρωζώνης θα ενθαρρύνει την αναμόρφωση ενός συστήματος που έχει χαρακτηριστεί από την αποδιοργάνωση, τις κλειστές αγορές και ένα υπερμεγέθη δημόσιο τομέα που απασχολεί τουλάχιστον έναν στους πέντε εργαζομένους. Μία επιστροφή στην δραχμή θα ενισχύσει πολτικές παραδόσεις»
«Θα γυρίσουν πίσω στο χρόνο», ανέφερε ο Βέρχοφστατ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου