Επώδυνα μέτρα ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ που αφορούν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα για την επόμενη διετία, αναμένεται να «κλειδώσουν» σήμερα το πρωί, σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, εν όψει και των διεθνών επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός μέσα στην εβδομάδα.
Το ύψος των μέτρων που αναζητά το οικονομικό επιτελείο αφορά το ποσό το οποίο θα εξοικονομηθεί ώστε να μειωθεί το έλλειμμα. Το σύνολο των μέτρων που θα υπομείνουν οι Ελληνες φτάνει τα 14 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν αφαιρεθεί τα 2,5 δισ. ευρώ που θα είναι οι απώλειες του Δημοσίου από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Τα μέτρα αυτά αναμένεται να έχουν ένα καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα της τάξης των 11,5 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα, προκειμένου να ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην έκθεσή της και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ είχαν εντοπιστεί οι δεξαμενές οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν, ως αποτέλεσμα, καθαρή μείωση των δαπανών κατά 10,5 - 10,8 δισ. ευρώ και αναζητούνταν αποφάσεις που θα έφερναν και τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ, τα οποία θα έκλειναν το πακέτο των μέτρων. Στην προσπάθεια για το κλείσιμο του πακέτου το οικονομικό επιτελείο δεν αναζητά κάποιο νέο μέτρο, αλλά επιπλέον περικοπές από ένα μεγάλο «πακέτο» που είναι ήδη στο τραπέζι.
Το αρνητικό κλίμα που εκδηλώνεται ακόμη και για λόγους σκοπιμότητας από τη γερμανική πλευρά, αλλά και τα προβλήματα της Ευρωζώνης που μεγαλώνουν, μέρα με την μέρα, και τα οποία κατά μια έννοια περιθωριοποιούν το θέμα της Ελλάδας, δεν άφησαν πολλά περιθώρια για ελιγμούς.
Από την άλλη η λογική των αριθμών δεν επέτρεψε ισοδύναμα μέτρα -παρά μόνο στην περίπτωση των ειδικών μισθολογίων- ενώ εξάντλησαν και τα εναλλακτικά μέτρα.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έκανε λόγο για την ανάγκη διατήρησης της χώρας κάτω από την ομπρέλα του ευρώ.
Η μείωση των αμοιβών στα ειδικά μισθολόγια φαίνεται πως διασώζεται για φέτος, αφού κρίθηκε ότι τα 200 εκατ. ευρώ μπορούν να βρεθούν από λειτουργικές δαπάνες, αλλά δεν μπορεί να γίνει το ίδιο για το 2013 και το 2014.
Οι μειώσεις στις συντάξεις είναι σαφώς βαθύτερες του αναμενομένου και αφορούν τις ποσά πάνω από τα 700 αντί τα 1.400 ευρώ που υπολογίζονταν αρχικά. Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου θα είναι πολύ περισσότερες από 250 που είχε αρχικά ανακοινωθεί, αγγίζοντας το στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ακόμη και χωρίς ισοδύναμα μέτρα, με όπλο την ανάπτυξη που θα έφερνε στον τουρισμό καθυστερεί λόγω της τρόικας και μάλλον μεταφέρεται για το 2013. Οι ελεγκτές από την Ε.Ε. το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ζήτησαν, για να εξετάσουν το αίτημα για τις επιπτώσεις του. Αν δηλαδή η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 23% είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, αν έγινε αιτία για το κλείσιμο καταστημάτων και αν τελικά τα έσοδα από την αύξηση του συντελεστή ήταν υψηλότερα ή χαμηλότερα από την περίοδο που τα είδη εστίασης είχαν χαμηλότερο συντελεστή.
Παρόλα όμως τα σκληρά μέτρα που υιοθετούνται, το οικονομικό επιτελείο κρατά ανοιχτό και το κεφάλαιο των αποκλίσεων για το 2012, που θα πρέπει να καλυφθούν με επιπλέον μέτρα. Στόχος είναι κάποια από αυτά που θα αποφασιστούν να μπορούν να εφαρμοστούν από φέτος και να μείνει κάποιο υπόλοιπο «μη κατανεμημένων μέτρων» για το 2013 και 2014, τα οποία θα οριστικοποιηθούν τον επόμενο χρόνο. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να έχουν αποτυπωθεί στο χαρτί και να έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται.
Δημόσιο
Δύσκολες εξισώσεις στις περικοπές του Δημοσίου αποτελούν ακόμη η μείωση του προσωπικού, οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και οι συγχωνεύσεις των δημοσίων οργανισμών οι οποίες θα είναι πολύ περισσότερες από ό,τι αναμενόταν.
Στο θέμα της εφεδρείας (που αφορά στη μείωση του προσωπικού) σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου και με δεδομένη την αύξηση του λόγου απολύσεων προς προσλήψεις, από το 5 προς 1 στο 10 προς 1 σε κάποιες περιπτώσεις, ο στόχος της μείωσης του προσωπικού κατά 150.000 άτομα μέχρι και το 2015 υπολείπεται κατά 35.000 άτομα.
Το προσωπικό αυτό αναμένεται να ενταχθεί σε μια νέου τύπου εφεδρεία η οποία δεν θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης η οποία απέτυχε, κάτι που επεσήμανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι οι όροι της νέας εφεδρείας και φυσικά τα κριτήρια με βάση τα οποία κάποιος υπάλληλος θα περνά από τον ενεργό εργασιακό βίο σε μια τέτοια διαδικασία. Κρίσιμο επίσης θα είναι να οριστεί ο χρόνος για τον οποίο ο υπάλληλος θα μείνει σε εφεδρεία, αλλά και το ποια θα είναι η αμοιβή και οι ασφαλιστικές καλύψεις τους και τι θα γίνεται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της εφεδρείας.
Ένα δεύτερο «αγκάθι» είναι και οι περικοπές κατά 10% των ειδικών μισθολογίων για τους περίπου 175.0000 στρατιωτικούς, αστυνομικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, μουσικούς, ανώτερο κλήρο, που έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον περασμένο Ιούλιο.
Η αναστολή εφαρμογής του μέτρου για φέτος μάλλον έχει εξασφαλιστεί, αφού τα 205 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί ως εξοικονόμηση μπορούν να ισχύουν με μια περικοπή κατά 0,5% έως 0,7% είκοσι κωδικών λειτουργικών δαπανών.
Δεν συμβαίνει το ίδιο με το 2013 και το 2014 όταν τα ισοδύναμα που θα πρέπει να βρεθούν φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ το χρόνο. Στελέχη της κυβέρνησης τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι από τη στιγμή που περικόπτονται οι συντάξεις από τα 700 ευρώ δεν μπορούν να παραμείνουν στην Ελλάδα μισθοί της τάξης των 5.000 και των 6.000 ευρώ.
Δημόσιοι οργανισμοί
Μεγάλο κεφάλαιο στο θέμα των περικοπών θα είναι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις μεγάλου αριθμού δημοσίων οργανισμών. Ανάμεσα σε οργανισμούς που θα συγχωνευτούν θα είναι περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ και νοσοκομεία και δημοτικές επιχειρήσεις, κατ΄ εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».
Ειδικότερα στον τομέα της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης σχεδιάζεται η αναστολή λειτουργίας περίπου 150 σχολών με χαμηλή ζήτηση μέσω του Προγράμματος με κωδική ονομασία «Αθηνά» .
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Εκθέσεων της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) - η οποία αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα - και του ΟΟΣΑ, είναι δεκάδες οι όμοιες σχολές. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν 22 Παιδαγωγικά τμήματα, 32 σχολές Πληροφορικής, 14 Γεωπονίας, 14 Θεάτρου, 21 σχολές Αρχιτεκτονικής, 36 Οικονομικά τμήματα και 50 τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων! Ετσι λοιπόν το πρώτο βήμα εξορθολογισμού αποφασίστηκε να γίνει με τα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδας, Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.
Σε ό,τι αφορά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει καταργηθούν, περίπου, 1.200 αναπτυξιακές εταιρείες δήμων οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους με βάση το σχέδιο «Καλλικράτης» αφού πολλές από αυτές δεν έχουν πια αντικείμενο. ’γνωστο παραμένει ακόμη το μέλλον όσων υπηρετούν σήμερα σε θέσεις σε δημόσιους οργανισμούς που θα κλείσουν. Με βάση το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης όλοι τους θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες.
Οι καταργήσεις των δημοτικών εταιρειών θα κρίνουν και το ύψος των συνολικών περικοπών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι του σημείου να φτάσει η εξοικονόμηση στο 1 δισ. ευρώ όπως ήταν από την αρχή προγραμματισμένο από το σχέδιο «Καλλικράτης».
Αγορά εργασίας
Στους μισθούς και τις συντάξεις τα μέτρα για το 2013 -2014 φέρνουν μίνι ασφαλιστικό, χωρίς όμως την αύξηση των ορίων ηλικίας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Αντί λοιπόν της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 66 ή τα 67 χρόνια αποφασίστηκε η αύξηση των ετών στα οποία μπορεί κάποιος να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από τα 15 χρόνια (4.500 ένσημα) στα 20 χρόνια που απαιτούν 6.000 ένσημα.
Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποτρέψει ένα νέο κύμα φυγής το οποίο θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία και να επιτύχει την προσδοκώμενη εξοικονόμηση δαπάνης, κατά 1,2 δισ. ευρώ.
Στο επίπεδο των συντάξεων το υπουργείο Εργασίας έχει παραδώσει όλα τα εναλλακτικά σενάρια στο υπουργείο Οικονομικών από την περασμένη Δευτέρα. Κοινός τόπος όλων είναι ότι θα υπάρξουν περικοπές από τις συντάξεις από τα 700 ευρώ και πάνω. Το ζήτημα είναι πόσο θα είναι η περικοπή και ποια θα είναι η κλιμάκωσή της.
Στο πρώτο σενάριο προβλέπεται περικοπή 3% από τα 701 έως και τα 1.000 ευρώ, 5% από τα 1.000 έως και τα 1.400 ευρώ και 10% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.
Ένα δεύτερο που έχει πιθανότητες εφαρμογής είναι το σενάριο που προβλέπει την περικοπή του κατά 2% των συντάξεων από τα 701 έως και τα 1.000 ευρώ, 3% από τα 1001 μέχρι και 1.300 ευρώ, 5% από τα 1.301 μέχρι και τα 1.600 ευρώ, 10% από τα 1.601 μέχρι και τα 2.000 ευρώ και 15% για τις συντάξεις από τα 2.001 ευρώ και πάνω.
Παράλληλα προβλέπεται η περικοπή του 35% της δεύτερης σύνταξης για όσους έχουν αυτό το προνόμιο.
Στο εφάπαξ σχεδιάζεται μείωση κατά 22,6% στο Δημόσιο. Στα ταμεία στα οποία θα αποδειχθεί ότι έδιναν εφάπαξ σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τις εισφορές των εργαζομένων συγκεκριμένων κλάδων, οι μειώσεις αναμένεται να φτάσουν ακόμη και στο 50%. Ο στόχος του μέτρου είναι να εξοικονομηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ και πεδίο εφαρμογής για τις μεγάλες περικοπές θα είναι τα ευγενή ταμεία όπως αυτά των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.
Στα οικογενειακά επιδόματα η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων αναμένεται να εξοικονομήσει άλλα 400 εκατ. ευρώ. Από τα επιδόματα αναμένεται να απομείνουν μόνο αυτό της ανεργίας και το οικογενειακό. Τα επιδόματα αυτά σε νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ θα δίνονται στο σύνολό τους. Στα εισοδήματα ως τα 30.000 ευρώ θα καταβάλλεται στο 50%, ενώ για εισοδήματα πάνω από αυτό το εισοδηματικό όριο τα επιδόματα θα περικοπούν τελείως. Θα επανεξεταστούν επίσης τα αναπηρικά επιδόματα όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια για εξοικονόμηση ώς και 360 εκατ. ευρώ. Στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων θα συνυπολογιστούν και τα τεκμαρτά εισοδήματα του κάθε δικαιούχου που θα αφορούν ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Ο περιορισμός των επιδομάτων ανεργίας με βάση εισοδηματικά κριτήρια αναμένεται επίσης να έχει μια εξοικονόμηση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. Παράλληλα εξετάζεται ο επανέλεγχος των συντάξεων «μαϊμού» το ξεκαθάρισμα των οποίων αναμένεται να φέρει εξοικονόμηση ύψους 200-220 εκατ. ευρώ.
Υγεία
’γριες περικοπές οι οποίες αναμένεται να φτάσουν και τα 2 δισ. ευρώ μέχρι και το 2012 αναμένεται να υιοθετηθούν και στο σύστημα υγείας. Από τον τομέα της υγείας το κονδύλι θα πρέπει να μειωθεί κατά 800 εκατ. ευρώ ώστε να φτάσει 2,03 δισ. από 2,83 δισ. ευρώ που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό.
Με βάση αυτή την απαίτηση της τρόικας εξετάζεται να επιβληθεί συμμετοχή των ασφαλισμένων στη δαπάνη νοσηλείας σε αντικατάσταση της αρχικής σκέψης για επιβολή πλαφόν ώς τα 1.500 ευρώ στις ετήσιες δαπάνες υγείας κατά άτομο. Η συμμετοχή θα είναι κλιμακωτή με βάση εισοδηματικά κριτήρια και θα φτάνει το 50% στα συνολικά έξοδα νοσηλείας. Από το μέτρο αναμένεται να εξαιρεθούν (με βάση πάντα εισοδηματικά κριτήρια) οι χρόνια πάσχοντες.
Στον τομέα των δαπανών για φάρμακα η μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας η δαπάνη για φάρμακα παρουσιάζει μια υπέρβαση ύψους 152 εκατ. ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του χρόνου. Στην κατεύθυνση της περιστολής της δαπάνης θα πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη η αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων και φυσικά το rebate για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Του μέτρου, δηλαδή, που θέλει από την ώρα που οι δαπάνες θα υπερβούν το μηναίο πλαφόν, που θα οριστεί οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να επιστέφουν το επιπλέον ποσό στο Δημόσιο κάτι που ο κλάδος του φαρμάκου θεωρεί πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί.
Με την ολοκλήρωση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ ανοίγει ένα κύκλος συναντήσεων και επαφών ο οποίος θα κρίνει εκτός από τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας και το αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας
Η αρχή γίνεται την Τετάρτη με την επίσκεψη στη χώρα μας του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και Προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά ο οποίος θα του παρουσιάσει και το πακέτο των μέτρων που θα είναι σχεδόν έτοιμο.
Τα ίδια μέτρα θα παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς στον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ σε Παρίσι και Βερολίνο. Στις συναντήσεις αυτές αναμένεται να τεθεί και επισήμως το αίτημα της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος με βασικό επιχείρημα την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
Από εκεί και πέρα, από την επόμενη Δευτέρα 27 του μήνα αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας τα οποία θα έχουν ως αποστολή την ακριβή αποτίμηση και την αποτύπωση των μέτρων.
Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα το κλιμάκιο της ηγεσίας των ελεγκτών από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, για το πιο ουσιαστικό μέρος των διαπραγματεύσεων, το κλείσιμο του προγράμματος που θα οδηγήσει και σε μια θετική έκθεση.
Οι πρώτες εντυπώσεις από τα μέτρα θα φανούν στο Eurogroup της 14-15 Σεπτεμβρίου, όπου θα παρουσιαστούν τα μέτρα αλλά και - κοστολογημένη - η επιμήκυνση του προγράμματος για την Ελλάδα από τον κ. Στουρνάρα.
Στο διάστημα από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου αναμένεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωομάδας να έχουν στα χέρια τους και την έκθεση της τρόικας για την πρόοδο του ελληνικού μνημονίου. Αν είναι θετική θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ
Το ενιαίο μισθολόγιο για τις ΔΕΚΟ είναι ακόμη ένα μέτρο του μνημονίου που βρίσκεται στο τραπέζι με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 400 εκατ. ευρώ. Οι μειώσεις αυτές θα καταργήσουν κεκτημένα, σύμφωνα με τα οποία υπερωρίες και άλλες εξτρά αμοιβές των εργαζομένων σε δημόσιες εταιρείες έχουν ενσωματωθεί στους μισθούς. Κατά συνέπεια η περίπτωση κάθε εταιρείας του Δημοσίου θα πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά. Σε μέσα επίπεδα αν εφαρμοστεί ένα μισθολόγιο, ανάλογο αυτού της κεντρικής διοίκησης, οι μειώσεις εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν και σε κάποιες περιπτώσεις θα ξεπεράσουν και το 30% ή και το 35% κατά περίπτωση.
Στο στενό δημόσιο τομέα οι αλλαγές προς το χειρότερο θα συνεχιστούν. Με βάση το μνημόνιο θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί τόσο στο επίπεδο των αμοιβών, όσο και στο επίπεδο των προαγωγών, οι οποίες όπως είναι φυσικό επηρεάζουν και τις αποδοχές.
Θα πρέπει επίσης να διορθωθεί, όπου έχει αποκλίνει, η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο που ισχύει από πέρσι. Τα στελέχη της τρόικας γνωρίζουν ήδη ότι οι μειώσεις του μισθολογικού κόστους και στην κεντρική διοίκηση δεν είναι ανάλογες με τις μειώσεις μισθών πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι έμειναν έξω από τις περικοπές που έχουν αποφασιστεί. Επίσης θα ξεκινήσει από το 2013 μια αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να υπάρξει βάση δεδομένων για τις ικανότητες του καθενός, η οποία θα διευκολύνει την αναδιάταξη των επιχειρηματικών μονάδων του Δημοσίου.
Μέσω των δύο αυτών μέτρων θα πρέπει να αναμένει κανείς μια μείωση του μισθολογικού κόστους για το δημόσιο τομέα της τάξης του 1 δισ. ευρώ μέχρι και το 2014.
Στον τομέα της Εθνικής Αμυνας ο οποίος θα πρέπει επίσης να συμβάλει στο συνολικό πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, ο υπουργός, Πάνος Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις του την περασμένη Πέμπτη τόνισε ότι στο υπουργείο του έχει γίνει ήδη περικοπή ύψους 1,62 δισ. ευρώ και ο ίδιος προτίθεται να κάνει και νέα περικοπή ύψους 1 δισ. ευρώ. Τις τελευταίες δύο ημέρες όμως η αναμενόμενη νέα περικοπή περιορίστηκε στα 450 - 500 εκατ. ευρώ και αυτό από νέες περικοπές λειτουργικών δαπανών και το κλείσιμο στρατοπέδων, τα οποία σε κάποιες περιοχές θα μετατραπούν σε κέντρα κράτησης μεταναστών.
* Σε ό,τι αφορά στους, μισθούς ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης έχει στείλει ήδη στους κοινωνικούς εταίρους πρόσκληση για κοινωνικό διάλογο, σχετικά με τον τρόπο καθορισμού του κατώτερου μισθού. Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο προβλέπει ότι θα πρέπει το μοναδιαίο κόστος εργασίας να μειωθεί κατά 15% μέχρι και το 2014.
* Με βάση το πρώτο μνημόνιο η λειτουργία του «Καλλικράτη» θα εξασφάλιζε μια μέση ετήσια περικοπή δαπανών, κατά 500 εκατ. ευρώ, για τα έτη 2012, 2013 και 2014. Κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται και κατά συνέπεια οι ΟΤΑ θα πρέπει να υποστούν και νέες περικοπές.
* Στο χώρο της υγείας έχει ληφθεί απόφαση για νέα συγχώνευση νοσοκομείων, εκτός αυτών που έγιναν το 2011, καθώς επίσης και ανακατανομή του προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Τάσος Δασόπουλος - tdas@naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου