«Το μόνο που θέλουμε, είναι ένα λίγος αέρας να ανασάνουμε για να τρέξει η οικονομία και να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα», δηλώνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη Bild, λίγα 24ωρα πριν τις διαδοχικές συναντήσεις του με τη καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ, την Παρασκευή και το Σάββατο αντίστοιχα. «Περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει αυτόματα περισσότερα χρήματα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Όπως εκτιμά, αν τελικά δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα από τους πιστωτές της, αυτό θα τη βοηθήσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Αναφερόμενος στους ευρωπαίους εταίρους ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι «θα πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή την αρνητική ψυχολογία που μοιάζει σαν μια βαθιά μαύρη τρύπα», ενώ τονίζει πως «οι Έλληνες ψήφισαν μια νέα κυβέρνηση προκειμένου αυτή να βάλει τη χώρα σε μια νέα πορεία».
«Σημειώνεται πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις και δεν είναι δίκαιο το ότι υπάρχουν κάποιοι στην Ευρώπη που θέλουν να μας ρίξουν πίσω στην τρύπα», αναφέρει ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνοντας ότι μία επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα: «θα σήμαινε τουλάχιστον πέντε χρόνια ύφεσης και αύξηση της ανεργίας σε ποσοστά άνω του 40%. Θα ήταν ένας εφιάλτης για την Ελλάδα: οικονομική κατάρρευση, κοινωνική αναταραχή και μια πρωτοφανή κρίση της δημοκρατίας» και «στο τέλος θα ήταν όπως στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης».
Στο Μαξίμου το απόγευμα ο πρόεδρος του Eurogroup
Σήμερα ο πρωθυπουργός υποδέχεται στην Αθήνα τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναμένεται να φθάσει στη χώρα μας το μεσημέρι. Η συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Γιούνκερ στο Μαξίμου είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα στις 17.30 και αμέσως μετά θα γίνουν δηλώσεις. Ακολούθως ο κ. Γιούνκερ θα επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης όπου ο Αντώνης Σαμαράς θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του.
Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στον πρόεδρο του Eurogroup τα μέτρα των 11,5 δισ. και αφού υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την υλοποίησή τους, θα ζητήσει τη στήριξη του κ. Γιούνκερ στις προσπάθειες της Αθήνας.
Ήδη πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup έχει διαχωρίσει τη θέση του από ακραία αρνητικές τοποθετήσεις για τη χώρα μας, όπως π.χ. οι δηλώσεις Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ και Γερμανών αξιωματούχων, χαρακτηρίζοντας «άνευ νοήματος φλυαρία και πολεμοχαρή ρητορική» τα σενάρια περί αποβολής από την ευρωζώνη χωρών-μελών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Σε συνομιλία του με Αυστριακούς δημοσιογράφους, επανέλαβε ότι τεχνικά θα ήταν εφικτή μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ωστόσο πολιτικά δεν θα ήταν δυνατή και θα συνδεόταν με ανυπολόγιστους κινδύνους.
Όπως εκτίμησε, δεν πρόκειται να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας εκτός και αν εκείνη παραβιάσει όλες τις δεσμεύσεις της και δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Δήλωσε μάλιστα πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της και να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος για να υποθέσει κανείς ότι μπορεί να υλοποιηθεί ένα σενάριο εξόδου.
NAFTEMPORIKI.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου