Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Ολάντ: Θέλω την Ελλάδα στην ευρωζώνη - Μέρκελ: Προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις


Αγέλαστοι, ψυχροί, σχεδόν βλοσυροί ο ένας απέναντι στον άλλον, ήταν οι Φρανσουά Ολάντ και Αγκελα Μέρκελ στις σύντομες δηλώσεις τους λίγο πριν ξεκινήσει και επισήμως η αποψινή συνάντησή τους στο Βερολίνο. Οι δυο ηγέτες θέλησαν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο, μεταφέροντας ένα κοινό μήνυμα προς την χώρα μας: την τήρηση των δεσμεύσεων.




Η Αγκελα Μέρκελ αρκέστηκε να περιγράψει την ατζέντα των μεταξύ τους συνομιλιών ενώ στη μόνη της ουσιαστική αναφορά στην Ελλάδα είπε τα εξής: «Για μένα είναι σημαντικό να παραμείνουμε όλοι ειλικρινείς στις δεσμεύσεις μας και πάνω από όλα να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας, της οποίας το αποτέλεσμα θα δούμε. Ομως θα ενθαρρύνουμε, και ενθαρρύνω την Ελλάδα να συνεχίσει την οδό των μεταρρυθμίσεων, που έχει απαιτήσει πολλά από τον ελληνικό λαό».
Σαφώς πιο θερμός ο Γάλλος Πρόεδρος, αλλά εντός των πλαισίων που από χθες φρόντισε να διαμηνύσει το Βερολίνο, είπε: «Θέλουμε, θέλω η Ελλάδα να είναι στην ευρωζώνη, είναι μια επιθυμία που έχουμε εκφράσει από την αρχή της κρίσης. Τώρα εναπόκειται στους Έλληνες να κάνουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό τον στόχο».
Επιβεβαιώθηκε το ψυχρό κλίμα
Το ραντεβού Μέρκελ – Ολάντ «σκιάστηκε» ήδη από χθες γύρω από τον τρόπο που οι δύο ηγέτες θα διαχειριστούν επικοινωνιακά το ζήτημα της Ελλάδας.
Ετσι η παραδοσιακή για γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής συνέντευξη Τύπου που θα προηγείτο του δείπνου εργασίας σκάλωσε στην επιμονή της Αγκελα Μέρκελ να μην υπάρξουν πάσης φύσεως δεσμεύσεις για την Ελλάδα πριν από την έκθεση της τρόικας. Οπως σχολίαζε το γαλλικό πρακτορείο, η κυρία Μέρκελ θέλει να «επικοινωνήσει» όσο το δυνατόν λιγότερες λεπτομέρειες για το ελληνικό ζήτημα, καθώς δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση επί τούτου.
«Ο Ολάντ ήθελε να μιλήσει για την Ελλάδα».
Οπως ανέφερε χθες το γαλλικό πρακτορείο, ο Γάλλος πρόεδρος έκρινε ότι «δεν είχε μιλήσει για την Ελλάδα εδώ και καιρό και επιθυμούσε να παραχωρήσει μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου».
Τελικά, και προ του κινδύνου η γερμανική άρνηση να μετατραπεί σε μίνι διπλωματικό επεισόδιο, η γαλλική πλευρά αποφάσισε όπως ο κ. Ολάντ παραχωρήσει ξεχωριστή συνέντευξη προς τους δημοσιογράφους στη γαλλική πρεσβεία, αμέσως μετά το δείπνο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου