Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Μέρκελ - Ολάντ σε αναζήτηση κοινής απάντησης


Σε μία προσπάθεια να διαμορφώσουν ενιαίο μέτωπο -παρά τις διαφορές που τους χωρίζουν- όσον αφορά τους χειρισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη και ειδικά του ελληνικού προβλήματος, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο, λίγο πριν τις διαδοχικές επαφές που θα έχουν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.




Η κ. Μέρκελ υποδέχεται τον κ. Σαμαρά στην καγκελαρία την Παρασκευή και μία μέρα μετά ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο Ολάντ, σε μια στιγμή σπάνιας αισιοδοξίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση –και ειδικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- είναι έτοιμη για αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στόχος των κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ είναι να εκπέμψουν κοινό μήνυμα - απάντηση στο αίτημα Σαμαρά να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, με τη γερμανική πλευρά να αφήνει ελάχιστο περιθώριο χαλάρωσης του ελληνικού προγράμματος. Πιο προσεκτική εμφανίζεται η προσέγγιση του Γάλλου προέδρου, θέλοντας να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ της γνωστής θέσης του για «μέτρα ανάπτυξης αντί λιτότητας», αλλά και της αναγνώρισης ότι η Αθήνα πρέπει να διευθετήσει τα δημοσιονομικά της ως προϋπόθεση για διεθνή βοήθεια.
«Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι συζητήσεις δεν αφορούν μόνο οικονομικά ζητήματα, αλλά και πολιτικά, καθώς και για το μέλλον της Ευρώπης... αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο θα προσεγγίσω τις συζητήσεις με το Γάλλο πρόεδρο», δήλωσε η Αγγελα Μέρκελ για τη σημερινή συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ.
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε, χθες, από το Παρίσι ότι κατά τις συνομιλίες του με την καγκελάριο ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα φροντίσει για τη διατήρηση της ακεραιότητας της ευρωζώνης. Αναφερόμενη εξάλλου στο ελληνικό ζήτημα, η εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις», αλλά «ταυτόχρονα πρέπει να της δώσουμε προοπτική για ανάπτυξη».
Τηλεφωνική επικοινωνία Κάμερον - Ολάντ
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον κατά την οποία όπως ανακοινώθηκε, αμφότεροι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την Ελλάδα.
«Και οι δύο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις πρόσφατες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συμφώνησαν ότι αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη η Ελλάδα να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά της και να αποτρέψει περαιτέρω αρνητικές συνέπειες για την ευρύτερη ευρωζώνης », ανακοίνωσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.
Σε χθεσινές της δηλώσεις από το Τσίσιναου της Μολδαβίας, η Γερμανίδα καγκελάριος αρνήθηκε να συζητήσει το αίτημα Σαμαρά για «περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα» πριν από την επίσημη συνάντηση που θα έχει μαζί του την Παρασκευή.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει λύση την Παρασκευή», διεμήνυσε η κ. Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι «θα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας (για την Ελλάδα) και μετά θα λάβουμε αποφάσεις». «Προσέρχομαι στις συνομιλίες με συναίσθηση ότι πρέπει να καταφέρουμε ότι κάθε εταίρος πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του», συμπλήρωσε με νόημα.
Ο κ. Σαμαράς θα γίνει δεκτός την Παρασκευή στο Βερολίνο με στρατιωτικές τιμές, καθώς είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην καγκελαρία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας, στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και ο βαθμός εξέλιξης του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών που έχει προγραμματιστεί να δοθεί στη 1.00 μ.μ. (τοπική ώρα).
Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο'Κόνορ, αρνήθηκε να σχολιάσει την προοπτική να δοθεί παράταση στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, υπενθυμίζοντας ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις αρχές του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συνεχίσει την αξιολόγηση του προγράμματος. «Στη βάση αυτής της αξιολόγησης, το Eurogroup θα είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις που θα αφορούν τέτοιου είδους ζητήματα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν


Σκληρή στάση εξακολουθεί να τηρεί η Ολλανδία εκφράζοντας ανοικτά την αντίθεσή της στην προοπτική επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος. Σε δηλώσεις του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για την επίτευξη των ελληνικών στόχων. «Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα», είπε, «να επιτραπούν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές του προϋπολογισμού».
NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου