Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Το οικονομικό επιτελείο προτείνει έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις_ Φορολογική επίθεση χωρίς μέτρο

Με βάση το μνημόνιο του περασμένου Φεβρουαρίου, η Ελλάδα έχει υποχρέωση αύξησης των φορολογικών εσόδων κατά 1,5% του ΑΕΠ (ή 3 δισ. ευρώ) μέχρι το 2015, από έσοδα προερχόμενα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

 Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις (ή χαράτσια) για ακίνητα, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και τους έχοντες και αγροτικά εισοδήματα, χωρίς όμως να είναι κατ' επάγγελμα αγρότες, έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο των μέτρων για την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο είναι επιπλέον του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, που αφορά στις περικοπές των δαπανών.




Στη χθεσινοβραδινή συνάντηση που είχε ο κ. Στουρνάρας με την ηγεσία της τρόικας, και ενώ παραμένουν οι εκκρεμότητες με τις μειώσεις των δαπανών, τους παρουσίασε τους άξονες των παρεμβάσεων που θα γίνουν στη φορολογία με το «εθνικό φορολογικό σύστημα», από τις οποίες θα προκύψει σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Σημειώνεται πως με βάση το μνημόνιο του περασμένου Φεβρουαρίου, η Ελλάδα έχει υποχρέωση αύξησης των φορολογικών εσόδων κατά 1,5% του ΑΕΠ (ή 3 δισ. ευρώ) μέχρι το 2015, από έσοδα προερχόμενα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε προηγούμενες επαφές με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, η τρόικα είχε αμφισβητήσει τις δυνατότητες του υπουργείου Οικονομικών να αντλήσει τα συγκεκριμένα έσοδα και ζήτησε παρεμβάσεις πειστικές, έστω για τα 2 δισ. ευρώ.
Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών καταφεύγει στην εύκολη λύση της επιβολής νέων φόρων και τελών για να αυξήσει τα έσοδα.
«Κεφαλικός φόρος» +5 αλλαγές
Το υπουργείο Οικονομικών καταφεύγει στην εύκολη λύση της επιβολής νέων φόρων και τελών για να αυξήσει τα έσοδα.
Την επιβολή «κεφαλικού φόρου» ύψους 150 ευρώ σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα εκμισθώνουν σε τρίτους, καθώς και σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε ατομικές επιχειρήσεις, πρότεινε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στους επικεφαλής της τρόικας, στην προσπάθειά του να γεφυρώσει τη διαφορά των περίπου 2 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα από φορολογικές παρεμβάσεις, πέραν των μέτρων του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ.
Κορυφαίο μάλιστα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται το ανωτέρω μέτρο, αφού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουν συζητηθεί, δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις», ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ότι η εν λόγω πρόταση εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης και της αύξησης των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο που υπεγράφη το Μάρτιο.
Θα πρέπει να αναφερθεί εξάλλου ότι οι παράγοντες του υπουργείου και η τρόικα «στοχοποιούν» καθημερινά ως κύριους υπόπτους για εκτεταμένη φοροδιαφυγή τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους φορολογούμενους με εισόδημα από ακίνητα, τις ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και εκείνους που έχουν αγροτικά εισοδήματα, αλλά δεν είναι κατ' επάγγελμα αγρότες.
Για το λόγο αυτόν, άλλωστε, η συγκεκριμένη ομάδα φορολογουμένων αναμένεται να αποτελέσει και τη βασική «πηγή» από την οποία σχεδιάζεται να αντληθούν πρόσθετα έσοδα μέσω της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το ανωτέρω μέτρο απερρίφθη χθες από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, αφού ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την πρόταση «άδικη και οριζόντια», ενώ τυχόν υιοθέτησή της θα αποτελούσε επιπλέον και καταστροφική επιλογή για την προοπτική του Εθνικού Φορολογικού Σχεδίου, για την άμεση εφαρμογή του οποίου πιέζει το ΠΑΣΟΚ.
Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, ενώ είχαν επιβεβαιώσει την υποβολή της συγκεκριμένης πρότασης, κατόπιν, λόγω των αντιδράσεων υποστήριζαν ότι «ο κεφαλικός φόρος που ακούστηκε» (150 ευρώ για ιδιοκτήτες ακινήτων) «δεν είναι παρά ένα παράδειγμα του τι θα μπορούσε να αποφέρει μια πολύ χαμηλή φορολόγηση, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η κλιμάκωσή της προς τα πάνω θα μπορούσε να αποφέρει ακόμα περισσότερα έσοδα με δικαιότερο τρόπο»!
Μαραθώνιος συσκέψεων για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ
Το «θρίλερ» με το πακέτο των δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ θα συνεχιστεί, αφού μέχρι και χθες το βράδυ δεν είχαν κλείσει εκκρεμότητες ύψους 2-2,5 δισ. ευρώ, ενώ καταλυτικό ρόλο θα παίξει η ιδιότυπη εφεδρεία στο Δημόσιο, προκειμένου να αποφευχθούν οι άμεσες απολύσεις.
Η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς να κλείσει ωστόσο η συμφωνία και η συνάντηση θα επαναληφθεί σήμερα το πρωί.
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει ήδη συμφωνία με την τρόικα για μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 9,5 δισ. ευρώ (το χαρακτήρα των οποίων αμφισβητούν όμως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) και απομένει ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, μετέφερε στην τρόικα την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο χρόνια και σταδιακή εφαρμογή των μέτρων, αλλά οι ξένοι τεχνοκράτες είπαν ότι απαιτεί χρόνο για να εξεταστεί.
Οπως εξήγησε, στα 9,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, οι οποίες έχουν «κλειδώσει» και δεν θα υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις, διαβεβαίωσε.
Επίσης, ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ προέρχεται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, μετά και τη δημοσιονομική αξιολόγηση του μέτρου από τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ μέτρο όμως με το οποίο διαφωνούν τα κόμματα.
Το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 9,5 δισ. ευρώ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, καλύπτεται και από μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, τα οποία έχει αποδεχθεί η τρόικα.
Για τα 2 δισ. ευρώ που αναζητούνται, η τρόικα, όπως επανέλαβε και χθες το βράδυ, δεν αποδέχεται ότι μπορούν να εξευρεθούν με μειώσεις λειτουργικών δαπανών ή κονδυλίων από «θολές» θεσμικές παρεμβάσεις και οι ξένοι ελεγκτές πιέζουν για άμεσες λύσεις, κυρίως με περικοπές των αποδοχών στο Δημόσιο και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που είναι άμεσου αποτελέσματος.
Η επεξεργασία των νέων προτάσεων του ΥΠΟΙΚ ξεκίνησε νωρίς χθες το απόγευμα, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας είχαν επαφές με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, εξετάστηκαν εξονυχιστικά οι προτάσεις και τέθηκαν υπόψη της ηγεσίας της τρόικας, η οποία αργά το βράδυ συναντήθηκε εκ νέου με τον κ. Στουρνάρα.
Μία από τις προτάσεις προβλέπει τη λειτουργία του αυξημένου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ως φόβητρου, προκειμένου να εξαναγκάσει υπαλλήλους σε εφεδρεία. Ειδικότερα, η πρόταση προβλέπει πως θα δοθεί ένας χρόνος περιθώριο για την ισχύ του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, οπότε στο διάστημα αυτό θα υπάρξουν μαζικές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων, υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ.
Οι άξονες των αλλαγών
Χθες το βράδυ ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε στην τρόικα τους ακόλουθους άξονες αλλαγών στη φορολογία:
1. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο, ο οποίος θα μειωθεί. Σήμερα ο εταιρικός φόρος είναι στο 25%, οποίος θα μειωθεί μεν (το πολύ έως το 20%), αλλά θα εφαρμόζεται από το πρώτο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , (καταργώντας το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ), εκτινάσσοντας στα ύψη το φορολογικό βάρος.
2. Ολη η επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση τα βιβλία και στοιχεία και θα σταματήσουν να εφαρμόζονται οι τεκμαρτές και αυτοτελείς φορολογίες...
3. Εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας με λιγότερα κλιμάκια, έναντι των 8 που έχει η ισχύουσα κλίμακα. Η αλλαγή αυτή θα διαφοροποιήσει τη φορολογική επιβάρυνση μεταξύ των εισοδηματικών κλιμακίων. Μπορεί να ελαφρυνθούν εισοδήματα στα όρια της φτώχειας 5.000 - 7.000 ευρώ, αλλά η επιβάρυνση θα αυξηθεί για τα υψηλότερα και ειδικά για την εισοδηματική κατηγορία των 10.000 - 25.000 ευρώ.
4. Σε βάθος χρόνου προβλέπεται η εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα. Δηλαδή θα μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής της φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα από το 45%, στα επίπεδα που θα διαμορφωθεί ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
5. Διασταυρώσεις και χρήση όλων των «εργαλείων» που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ
                        naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου