Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΤτΕ: Στα 1,6 δισ. ευρώ το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών


Πλεόνασμα ύψους 1,6 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 102,8 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για δεύτερο κατά σειρά μήνα τον Αύγουστο του 2012.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 671 εκατ. ευρώ λόγω του περιορισμού του ελλείμματος του ισοζυγίου των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 222 εκατ. ευρώ και της μείωσης των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων και καυσίμων κατά 330 και 119 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων και πλοίων περιορίστηκε λόγω της σημαντικής μείωσης της δαπάνης για εισαγωγές κατά 269 εκατ. ευρώ ή 13,0%, καθώς οι εισπράξεις από εξαγωγές σημείωσαν μικρή μείωση τον Αύγουστο κατά 48 εκατ. ευρώ ή 4,0%.




Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 164 εκατ. ευρώ λόγω της ανόδου των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες, η οποία υπεραντιστάθμισε τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από λοιπές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφορών.
Ειδικότερα, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2011, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 2,9% και οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 44,2%, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι καθαρές εισπράξεις κατά 220 εκατ. ευρώ.
Τον ίδιο μήνα οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 2,5%, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) παρουσίασαν πτώση κατά 6,6%, αλλά μειώθηκαν και οι αντίστοιχες πληρωμές κατά 12,7%, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι καθαρές εισπράξεις μόνο κατά 7 εκατ. ευρώ.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 496 εκατ. ευρώ, σχεδόν εξ ολοκλήρου λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους μερίσματα και κέρδη, η οποία, με την σειρά της, οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 464 εκατ. ευρώ) των καθαρών πληρωμών τόκων επί των τίτλων του Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού μετά τη συμμετοχή των ιδιωτών στην περικοπή του δημόσιου χρέους (PSI).
Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 203 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 170 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2011, κυρίως επειδή καταγράφηκαν καθαρές μεταβιβαστικές εισπράξεις του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ), έναντι καθαρών μεταβιβαστικών πληρωμών τον Αύγουστο του 2011.
Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 9,1 δισ. ευρώ ή 66,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και διαμορφώθηκε σε 4,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 4,6 δισ. ευρώ, τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων κατά 3,3 δισ. ευρώ, καθώς και την αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου υπηρεσιών (κατά 665 εκατ. ευρώ) και τρεχουσών μεταβιβάσεων (κατά 448 εκατ. ευρώ).

NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου