Στην Αθήνα καταφτάνει την ερχόμενη Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Βερολίνο.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη καθώς και οι διμερείς σχέσεις.
Ο ίδιος αναγνώρισε πως η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και τόνισε πως το Βερολίνο θέλει να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες. «Διαπιστώνουμε ότι υπό την κυβέρνηση Σαμαρά γίνεται μια πιο σθεναρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια και υποστηρίζουμε τη συνέχισή της», ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ.
«Χαιρόμαστε για την αποδοχή από την καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ της πρόσκλησης που της είχε απευθύνει ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη της κ. Μέρκελ.
«Είναι η πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, που η καγκελάριος της Γερμανίας επισκέπτεται την Ελλάδα», παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και χαρακτήρισε την επίσκεψη «πολύ θετική» για την ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών των δύο κρατών. «Σίγουρα θα αποτελέσει ένα περαιτέρω βήμα για τις σημαντικές μελλοντικές ευρωπαϊκές αποφάσεις», σημείωσε.
Την ίδια ώρα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η κυβέρνηση με την τρόικα εργάζονται σε 24ωρη βάση προκειμένου τη Δευτέρα στο Eurogroup να υπάρξει διαπίστωση της προόδου και έτσι το θέμα της Ελλάδας να μπει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.
Από τις 11 το πρωί, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας.
Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τον οποίο επικαλείται το Reuters, εκτίμησε πάντως πως δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η αναβολή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα οι εκθέσεις για τις μεταρρυθμίσεις και την μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.
«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν θα ληφθούν ανάλογες αποφάσεις στη σύνοδο», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος έχει πρόσβαση στις προετοιμασίες για την επικείμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Σαμαράς: Χωρίς τη δόση αντέχουμε μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου
Σε σημερινή συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει πως η Ελλάδα αντέχει χωρίς την επόμενη δόση μετά τα τέλη Νοεμβρίου και, μεταξύ άλλων, εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να βοηθήσει αποδεχόμενη χαμηλότερα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα.
«Το κλειδί είναι η ρευστότητα. Για αυτό είναι τόσο σημαντική η επόμενη δόση», επαναλαμβάνει ο κ. Σαμαράς και ερωτηθείς για το πόσο μπορεί να αντέξει η χώρα χωρίς την επόμενη δόση, απαντά: «Έως τα τέλη Νοεμβρίου. Μετά το ταμείο θα έχει αδειάσει».
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει εάν αποδεχθεί χαμηλότερα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα ή εάν εγκρίνει τη μετακύλισή τους όταν αυτά λήξουν. Επίσης, σημειώνει, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να γίνει απευθείας μέσω του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), όπως εξετάζεται και για την Ισπανία. «Αυτό θα ήταν μεγάλη ανακούφιση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στη συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς συγκρίνει την κατάσταση της χώρας του με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και προειδοποιεί για τις συνέπειες της ανεργίας για τη δημοκρατία. Σε περίπτωση αποτυχίας της κυβέρνησης «μας περιμένει χάος», επαναλαμβάνει και για μία ακόμη φορά υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας της κοινωνικής συνοχής.
Ανάλογη επισήμανση έκανε ο Πρωθυπουργός και κατά τη χθεσινή ομιλία του στο στο Συνέδριο της International Ηerald Tribune
«Οι κοινωνίες», παρατήρησε, «δεν είναι μηχανές που μπορείς να σβήσεις, να τους αλλάξεις τα ελαττωματικά ανταλλακτικά και να τις επανασυναρμολογήσεις. Οι άνθρωποι δεν είναι ανταλλακτικά ή γυμνοί αριθμοί. Οι πολιτικοί είναι ίσως αναλώσιμοι. Η δημοκρατία όμως δεν είναι. Η κοινωνική συνοχή όμως πρέπει να διατηρηθεί.Το κοινωνικό κόστος είναι αναπόφευκτο σε περιόδους προσαρμογής. Αλλά η κοινωνική αναταραχή και η κατάρρευση της έννομης τάξης πρέπει να αποφευχθούν.
Διότι, όπως πολλές φορές έχει αποδείξει η ιστορία, εάν καταρρεύσει η δημοκρατία και οι κοινωνίες διολισθήσουν στο χάος, κανένα σχέδιο προσαρμογής δεν μπορεί να προχωρήσει».
Χαμηλότερα επιτόκια για Ελλάδα ζητεί ο Τσαρλς Νταλάρα
Την ίδια ώρα, έκκληση προς τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας να μειώσουν τα επιτόκια που χρεώνουν τη χώρα, έτσι ώστε να βγει ευκολότερα από την ύφεση, απευθύνει ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.
Προειδοποιεί μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα χωρίς ανάπτυξη και τόνισε πως χρειάζεται περισσότερη επιείκεια από την τρόικα. «Δεν υπάρχει λόγος η Ευρωζώνη να συνεχίσει να διατηρεί τα επιτόκια σε αυτά επίπεδα», δήλωσε ο επικεφαλής του IIF την Πέμπτη σε δημοσιογράφους.
Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Νταλάρα, μια μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι ούτε παραγωγική ούτε απαραίτητη. «Θα ενθαρρύναμε μεγαλύτερη προθυμία εκ μέρους των δανειστών της Ευρωζώνης, και θα ήθελα να προτείνω ακόμη και το ΔΝΤ ... να μειώσει ουσιαστικά τα επιτόκια των δανείων που είναι σήμερα σε εκκρεμότητα», είπε.
Πρότεινε ως στόχο το 0,8% στα επίσημα δάνεια, κάτω από το 4% που είχε αρχικά υιοθετηθεί.
Ο Τσαρλς Νταλάρα κάλεσε επίσης τους διεθνείς δανειστές να δώσουν πίστωση χρόνου στην Ελλάδα για να αποπληρώσει τα δάνειά της, όπως έχει ήδη ζητήσει η χώρα, και να εστιάσει σε μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου