Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Πιθανή συμφωνία «πακέτο» για Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία μετά τη Σύνοδο Κορυφής _ Καθυστερεί η απόφαση για την Ελλάδα

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε δηλώσει στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών της Ευρωζώνης στη Λευκωσία πως η απόφαση για την Ελλάδα θα λαμβανόταν μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου.


Η τελική αξιολόγηση της τρόικας δεν αναμένεται να είναι έτοιμη για τη συνεδρίαση του Εurogroup τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ενώ κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ληφθούν οι αποφάσεις για το ελληνικό «πακέτο» ούτε στη Σύνοδο Κορυφής, στις 18 και 19 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Αυτό ανέφεραν χθες στις Βρυξέλλες πηγές της Ευρωζώνης, οι οποίες αποδίδουν την καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό του Προέδρου του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε δύο παράγοντες.




Ο πρώτος έχει να κάνει με την εμπλοκή των τελευταίων ημερών στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση, οι οποίες φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι υφιστάμενες δυσκολίες.
Ο δεύτερος που ίσως είναι και πιο σημαντικός αφορά τους εταίρους και ειδικότερα το Βερολίνο, το οποίο επιμένει στη θέση που είχε διατυπώσει πριν από περίπου δύο βδομάδες να υπάρξει ταυτόχρονη συμφωνία «πακέτο» για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι πολιτικά είναι ευκολότερο να πάει στη Βουλή μια φορά για τις τρεις χώρες από το να πάει τρεις φορές μέσα στις επόμενες βδομάδες.
Ο αρχικός σχεδιασμός του κ. Γιούνκερ ήταν να γίνει συζήτηση τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο με βάση την τελική έκθεση της τρόικας, στη συνέχεια μια εμβόλιμη συνεδρίαση υπό μορφή τηλεδιάσκεψης του Εurogroup, ώστε να λαμβάνονταν οι αποφάσεις για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών της Ευρωζώνης στη Λευκωσία πως η απόφαση για την Ελλάδα θα λαμβανόταν μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου.
Αναθεώρηση
Οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν σε αναθεώρηση του σχεδίου αυτού και όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές τη Δευτέρα θα γίνει πολιτική συζήτηση για Ελλάδα εν αναμονή της αξιολόγησης της τρόικας. Ωστόσο, πρόσθεταν ότι χρονικά πλέον δεν είναι εφικτή η λήψη απόφασης για τη χώρα μας σε συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης μπορεί και να μην συγκληθεί, δεδομένου ότι αυτό θα γινόταν για να ληφθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα.
Εάν δεν υπάρξουν νέες εξελίξεις, η απόφαση για την Ελλάδα μετατίθεται τώρα για μετά τη Σύνοδο Κορυφής ενδεχομένως περί τα τέλη Οκτωβρίου, διαφορετικά θα πάει το Νοέμβριο.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ύστερα από συνάντηση, που είχε με τον Φινλανδό πρωθυπουργό, Γίρκι Κατάινεν, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, τόνισε ότι τόσο το Παρίσι όσο και το Ελσίνκι επιθυμούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα να ληφθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Αναφορικά με τις συζητήσεις της τρόικας στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν ανέφερε χθες ότι θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, υπενθυμίζοντας ότι η αξιολόγηση εκτός από τα δημοσιονομικά περιλαμβάνει επίσης τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η κα Δαμανάκη
Εντωμεταξύ χθες η Ελληνίδα Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο, στην οποία αναφέρει ότι η Κομισιόν θα πρέπει να παρέμβει ώστε η Ελλάδα να μην καταλήξει θύμα των διαφορών μεταξύ των δανειστών. Οπως τονίζει, η τρόικα δεν μπορεί να ζητά άλλες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις γιατί έτσι θα διαλύσει την ελληνική οικονομία.
Για το λόγο αυτό, συνεχίζει, το βάθος της ύφεσης θα πρέπει να συνυπολογισθεί στις αποφάσεις, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο. Αντίθετα, η Επιτροπή οφείλει να επιμείνει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εκεί είναι το κύριο πρόβλημα που η Ελλάδα δεν παρουσιάζει αποτελέσματα, καταλήγει η Επίτροπος.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ, ΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ 

Μαραθώνιος επαφών του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ηγέτες
Σκοπός του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, είναι να πετύχει μέσα σε «ασφυκτικά χρονικά περιθώρια» μία συμφωνία με την τρόικα και ακολούθως θετική τοποθέτηση του Eurogroup.
Στη βελτίωση του κλίματος για τη χώρα μας στην Ευρώπη, στηρίζει ο πρωθυπουργός τις ελπίδες για επιτυχή κατάληξη του «μαραθωνίου» των επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και ανώτατους αξιωματούχους της Ε.Ε. με στόχο την πολιτική διαπραγμάτευση, μέσω της οποίας επιχειρεί να υπερβεί τα αλλεπάλληλα εμπόδια που θέτουν οι ελεγκτές της τρόικας.
Σκοπός του κ. Αντώνη Σαμαρά, είναι να πετύχει μέσα σε «ασφυκτικά χρονικά περιθώρια» μία συμφωνία με την τρόικα και ακολούθως θετική τοποθέτηση του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα, τα οποία θα λειτουργήσουν σαν εγγύηση, η οποία θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να φέρει το βαρύ πακέτο στη Βουλή και να ζητήσει την ψήφο των βουλευτών. Οπως τονίζουν κύκλοι το Μεγάρου Μαξίμου είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να φέρει το πακέτο στη Βουλή χωρίς καμία εγγύηση ότι θα πάρει την εκταμίευση.
Πάντως, το κλίμα δεν δικαιολογεί προς το παρόν υπερβολική αισιοδοξία, αφού η αδιαλλαξία των εκπροσώπων της τρόικας δεν αφήνει περιθώρια για θετική κατάληξη μιας συμφωνίας. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος εξερχόμενος χθες το απόγευμα από το Μέγαρο Μαξίμου, ύστερα από νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα προλάβει τις ημερομηνίες απάντησε σιβυλλικά: «Θα δούμε».
Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις καθυστερήσεις που παρεμβάλλονται από την τρόικα και φοβούνται ότι αν αυτό συνεχιστεί η ελληνική πλευρά δεν θα προλάβει τις ημερομηνίες και δεν θα μπορέσει να πάρει τη νέα δόση. Η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει συμφωνία ώς το Σαββατοκύριακο ώστε να ψηφιστούν τα μέτρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου. Πάντως, επισήμαναν ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία έως το Σαββατοκύριακο, τότε θα είναι σχεδόν αδύνατο να έχουν προωθηθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή τα νέα μέτρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής
Ο κύκλος των ευρωπαϊκών επαφών αναμένεται να ανοίξει από σήμερα με τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ εντός της εβδομάδας θα επικοινωνήσει με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεί. Στους Ευρωπαίους εταίρους ο κ. Σαμαράς θα διαμηνύσει ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια της κυβέρνησης για μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η διελκυστίνδα με την τρόικα που αμφισβητεί τμήμα του πακέτου μέτρων.
Σημειώνεται ότι αύριο ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Παρίσι, προκειμένου να είναι κεντρικός ομιλητής με θέμα την ανάπτυξη στην εκδήλωση για τα 120 χρόνια από την ίδρυση της International Herald Tribune
Αυξημένη η πιθανότητα αναδιάρθρωσης
Κάθε βήμα που κάνει η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της φαίνεται ότι καθιστά πολύ πιο δύσκολη την επίτευξη των στόχων της σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ειδικά όσον αφορά στο χρέος της.
Η τρόικα θα παρουσιάσει στις επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες την έκθεσή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όμως, όπως συνήθως συμβαίνει τα τελευταία τρία έτη, οι περισσότερες από τις προβλέψεις βρίσκονται τώρα εκτός στόχου και η πιθανότητα να ανταποκριθεί η Αθήνα στο στόχο της για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 φαίνεται σήμερα ακόμη πιο αμυδρή, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Reuters από Βρυξέλλες.
Η εξέλιξη αυτή αυξάνει την πιθανότητα νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Και αυτή τη φορά θα είναι ο επίσημος τομέας -κατ' εξοχήν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι φορολογούμενοί τους- που θα κληθούν να αναλάβουν το βάρος παρά ο ιδιωτικός τομέας.
Mια ακόμη ανησυχία είναι ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα καταφέρει κατά ένα μαγικό τρόπο να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 -μια προσαρμογή της τάξης των 120 δισ. ευρώ σε επτά έτη- δεν υπάρχει τίποτε που να διασφαλίζει ότι θα είναι τότε βιώσιμο.
Το ερώτημα, που θέτει το τηλεγράφημα του Reuters, είναι πότε οι αξιωματούχοι θα παραδεχθούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Η κρίσιμη στιγμή θα έρθει όταν η τρόικα παρουσιάσει την έκθεσή της, στην οποία είτε θα πρέπει να «τραβήξει τη σκανδάλη» και να αποτυπώσει την πραγματική κατάσταση της Ελλάδας είτε θα προσπαθήσει να εξωραΐσει την κατάσταση προβάλλοντας διάφορα σενάρια.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και διπλωμάτες αναμένουν το δεύτερο σενάρια, με το οποίο η τρόικα πιθανότατα θα κερδίσει χρόνο έως ότου αποκαλυφθεί η πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και κριθεί αναγκαία η νέα αναδιάρθρωση του χρέους. 
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

1 σχόλιο:

  1. Και βέβαια θα καθυστερεί η απόφαση, το είχε ζητησει ο Ομπάμα, να το τρενάρουν μέχρι τις Αμερικανικές εκλογές και βλέπουμε.
    Εν τω μεταξύ ότι και να κάνουμε, ότι μέτρα κι αν δεχόμαστε, θα είναι στο βρόντο, όλο και κάτι άλλο θα προκείπτει για να μετατατίθεται η απόφαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή