Η συνεδρίαση του Eurogroup, σήμερα το
βράδυ, στο Λουξεμβούργο, δεν θα οδηγήσει σε αποφάσεις για την Ελλάδα.
Δεν θα μπορούσε άλλωστε, αφού δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία της
κυβέρνησης με την τρόικα.
Η συνεδρίαση του Eurogroup, σήμερα το βράδυ, στο Λουξεμβούργο, δεν θα οδηγήσει σε αποφάσεις για την Ελλάδα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε, αφού δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. Ωστόσο, από απόψε, το ελληνικό ζήτημα εισέρχεται στην τελική ευθεία και από τις διεργασίες των επόμενων ημερών θα κριθεί αν η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής (18-19 Οκτωβρίου) θα είναι ο ενδιάμεσος ή ο τελικός σταθμός, τουλάχιστον, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ.
Το θετικό στοιχείο, εν όψει των κρισιμότατων συζητήσεων των επόμενων ημερών, είναι πως, για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια, το κλίμα είναι καλό. Οι απειλές των σκληρών της Ευρωζώνης έχουν μετατραπεί σε ελπιδοφόρες δηλώσεις. Ολοι πλέον αναγνωρίζουν ότι έφτασε η ώρα μιας δραστικής λύσης στο ελληνικό ζήτημα, ζητώντας από τη χώρα μας να κάνει αυτό που της αναλογεί.
Κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Ολι Ρεν, αλλά και αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, όπως οι πρόεδροι του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι, έχουν εμπλακεί ενεργά στην αναζήτηση συνολικής λύσης.
Μάλιστα, η ανακοίνωση της επίσκεψης της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, την Τρίτη, που έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τους κοινοτικούς αξιωματούχους, δίνει μια νέα δυναμική στις προσπάθειες αναζήτησης δραστικής λύσης, δεδομένου ότι το Βερολίνο στέλνει το πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας.
Οι άλλοι «αδύναμοι κρίκοι», όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, θεωρώντας ότι η πηγή του προβλήματος είναι η Ελλάδα, πιέζουν κι αυτοί από την πλευρά τους για επίλυση του ελληνικού ζητήματος.
Στις Βρυξέλλες, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι μια συνολική απόφαση για τη χώρα μας μπορεί να αλλάξει δραστικά το κλίμα στις αγορές, οδηγώντας σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων, ώστε να μη χρειαστεί διάσωση της Ισπανίας από τους εταίρους.
Αναφορικά με την αποψινή συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, πηγές της Ευρωζώνης τη χαρακτηρίζουν σημαντική, γιατί θα είναι, στην ουσία, η πρώτη φορά που θα γίνει μια ανοικτή πολιτική συζήτηση για την επόμενη μέρα. Ολοι οι πρωταγωνιστές θα είναι εκεί, οι επικεφαλής της τρόικας θα βρίσκονται στη διάθεση των πολιτικών τους προϊσταμένων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα δώσει την ελληνική διάσταση.
Στο ερώτημα τι θα πρέπει να περιμένουμε από αυτή τη συνεδρίαση, το βέβαιο είναι πως δεν θα υπάρξουν αποφάσεις. Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις δηλώσεις που θα κάνουν οι εταίροι και, κυρίως, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ολι Ρεν στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση. Προς τα έξω, εκείνο που αναμένεται να βγει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ενθάρρυνση της κυβέρνησης να συμφωνήσει με την τρόικα, ώστε η τελευταία να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος για τα δημοσιονομικά, τις μεταρρυθμίσεις και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Το ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, δεν σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί όλα τα προβλήματα. Αντίθετα, από τη στιγμή που έγινε αυτή η επιλογή στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, εμφανίστηκαν και τα προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, ώστε η διευθέτηση να είναι συνολική και δραστική.
Από σήμερα, στη «φαρέτρα» της Ευρωζώνης προστίθεται ένα ισχυρότατο όπλο, η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), την οποία θα υπογράψουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο ΕΜΣ, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα έχει διαθέσιμα 200 δισ. ευρώ «φρέσκου» χρήματος, ποσό που θα αυξάνεται σταδιακά με προκαταβολές των χωρών-μελών, ώστε να φτάσει τα 500 δισ. ευρώ.
Ο ΕΜΣ είναι σημαντικός, γιατί, εκτός των διασώσεων προβληματικών χωρών, θα αναλάβει και τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, κατά πάσα πιθανότητα από τις αρχές του επόμενους έτους, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εγκριθεί μέχρι τότε η πρόταση της Κομισιόν για την τραπεζική ένωση και τη σύσταση ενιαίου εποπτικού μηχανισμού τραπεζών, υπό την αιγίδα της ΕΚΤ. Ο ΕΜΣ ίσως δώσει τη λύση και στο ελληνικό πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, δεδομένου ότι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, πιέζουν να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός με αναδρομική ισχύ. Υπάρχουν αντιδράσεις για την αναδρομική ισχύ από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, αλλά το θέμα παραμένει ανοικτό.
Σχετικά με τη διετή επιμήκυνση, που επίσης θεωρείται δεδομένη, οι δυσκολίες έχουν να κάνουν με την εξεύρεση του πρόσθετου ποσού χρηματοδότησης που απαιτείται. Προς το παρόν, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες αρνούνται να δώσουν τη λύση αποδεχόμενες μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν και τα οποία στην πλειονότητά τους λήγουν την κρίσιμη περίοδο 2013-2016. Εάν επιμείνουν στην άρνηση αυτή, τα χρήματα θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού και, δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, πέραν της χορήγησης πρόσθετων δανείων από τους εταίρους, κάτι που θεωρείται δύσκολο πολιτικά για ορισμένες χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία), οι οποίες έχουν εσωτερικό πρόβλημα. Η άλλη εναλλακτική είναι να αναζητήσει η Ελλάδα την πρόσθετη χρηματοδότηση με την έκδοση ομόλογων μικρής χρονικής διάρκειας, αλλά αυτό θα γίνει μόνον εφόσον εξαντληθούν όλες οι άλλες δυνατότητες λύσης.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και τις διαφωνίες των εταίρων με το ΔΝΤ το οποίο ζητάει νέο «κούρεμα», τα πάντα θα κριθούν από τις τελικές αποφάσεις για τον ΕΜΣ. Εάν ο ΕΜΣ αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με αναδρομική ισχύ, τότε δεν τίθεται κανένα θέμα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Εάν δεν γίνει τελικά κάτι τέτοιο, τότε θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί το ΔΝΤ θεωρείται βέβαιο πως θα επιμείνει στη θέση, απειλώντας ότι δεν θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα.
Η επόμενη δόση
Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε, την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, με αρκετά κατηγορηματικό τρόπο πως δεν περιμένει απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ, στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου. Μάλιστα, «φωτογράφισε» το Νοέμβριο για τη λήψη των αποφάσεων. Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, όπως κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει θετικές εκπλήξεις για τη χώρα μας στη Σύνοδο Κορυφής. Αλλωστε, ο κ. Γιούνκερ δεν έλεγε τον Ιούλιο πως οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα λαμβάνονταν στις αρχές Σεπτεμβρίου; Είναι προφανές πως η συνολική απόφαση για την Ελλάδα θα είναι πολιτική και θα έρθει ως συνέχεια της άλλης πολιτικής απόφασης, να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Στηρίζουν την Ελλάδα - περιμένουν την τρόικα
Στην έκθεση των ελεγκτών της τρόικας παραπέμπει, για μία ακόμη φορά, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, την ώρα που ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές.
«Αξιώνω η τρόικα να μας παρουσιάσει μια ειλικρινή έκθεση», ανέφερε η κα Μέρκελ, σε ομιλία της σε συγκέντρωση της νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών, στο Ροστόκ. Στην ίδια ομιλία, η κα Μέρκελ προσπάθησε να παρουσιάσει το μήνυμα στήριξης που θέλει να μεταφέρει στον ελληνικό λαό: «Απλώς φαντασθείτε τις απαιτήσεις που έχουν ζητηθεί από τον ελληνικό λαό. Δεν είναι εύκολο. Και εάν είμαστε καλοί Ευρωπαίοι, δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν νοιαζόμαστε». «Η δουλειά μας όμως είναι να βρούμε έναν τρόπο ώστε στο τέλος να αναδειχθεί πιο δυνατή η Ευρώπη, οι νεότερες γενεές να έχουν την ευκαιρία να ζήσουν σε συνθήκες ευημερίας στην Ευρώπη. Αυτό είναι το καθήκον μας», τόνισε η κα Μέρκελ.
Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναφέρθηκε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Ριάντ. Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Αθήνα στο κεφάλαιο δημοσιονομικής προσαρμογής είναι «πολύ καλές και εποικοδομητικές», χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες.
Για πρόοδο στην πορεία των διαπραγματεύσεων έκανε λόγο και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, εκτιμώντας ότι η σύναψη συμφωνίας είναι δυνατή τις επόμενες ημέρες. «Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν. Υποθέτω ότι η Ελλάδα θα συμφωνήσει τις προσεχείς ημέρες για τα απαιτούμενα μέτρα», ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος σε συνέντευξή του στο δίκτυο YLE.
Tην ίδια στιγμή, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλιγκ, προειδοποιεί ότι «τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν η ακριβότερη από όλες τις λύσεις», όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Rheinische Post».
Eξάλλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, υποστήριξε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να λάβουν «χειροπιαστές αποφάσεις» αυτό το μήνα, ώστε να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ευρώ.
«Θα χρειαζόμαστε δύο προϋπολογισμούς»
Κερδίζει έδαφος η ιδέα για τη δημιουργία ενός ενιαίου προϋπολογισμού των χωρών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το Reuters, Γερμανία και Γαλλία διάκεινται θετικά, ενώ σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση διπλωματών της Βρετανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Δανίας δεν κατεγράφησαν οι έντονες ενστάσεις που θα ανέμενε κανείς. «Θα έρθει η ώρα, που θα χρειαζόμαστε δύο ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς, έναν για το ευρώ , του οποίου τα μέλη πρέπει να στηρίξουν το ένα το άλλο και ένα για όλους τους υπόλοιπους», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.
Κλειστά τα χαρτιά της Μαδρίτης
Η Μαδρίτη επιμένει να κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. «Πριν λάβουμε την απόφαση, θα πρέπει να συλλογιστούμε τι είναι καλύτερο για το συμφέρον της Ισπανίας», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, προσθέτοντας πάντως ότι «η φθηνή και επαρκής χρηματοδότηση είναι καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Περισσότεροι από 60.000 Ισπανοί κατέβηκαν χθες στους δρόμους της Μαδρίτης και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη σε άλλες 56 πόλεις της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τη σκληρή λιτότητα.
naftemporiki.gr
Η συνεδρίαση του Eurogroup, σήμερα το βράδυ, στο Λουξεμβούργο, δεν θα οδηγήσει σε αποφάσεις για την Ελλάδα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε, αφού δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. Ωστόσο, από απόψε, το ελληνικό ζήτημα εισέρχεται στην τελική ευθεία και από τις διεργασίες των επόμενων ημερών θα κριθεί αν η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής (18-19 Οκτωβρίου) θα είναι ο ενδιάμεσος ή ο τελικός σταθμός, τουλάχιστον, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ.
Το θετικό στοιχείο, εν όψει των κρισιμότατων συζητήσεων των επόμενων ημερών, είναι πως, για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια, το κλίμα είναι καλό. Οι απειλές των σκληρών της Ευρωζώνης έχουν μετατραπεί σε ελπιδοφόρες δηλώσεις. Ολοι πλέον αναγνωρίζουν ότι έφτασε η ώρα μιας δραστικής λύσης στο ελληνικό ζήτημα, ζητώντας από τη χώρα μας να κάνει αυτό που της αναλογεί.
Κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Ολι Ρεν, αλλά και αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, όπως οι πρόεδροι του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι, έχουν εμπλακεί ενεργά στην αναζήτηση συνολικής λύσης.
Μάλιστα, η ανακοίνωση της επίσκεψης της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, την Τρίτη, που έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τους κοινοτικούς αξιωματούχους, δίνει μια νέα δυναμική στις προσπάθειες αναζήτησης δραστικής λύσης, δεδομένου ότι το Βερολίνο στέλνει το πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας.
Οι άλλοι «αδύναμοι κρίκοι», όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, θεωρώντας ότι η πηγή του προβλήματος είναι η Ελλάδα, πιέζουν κι αυτοί από την πλευρά τους για επίλυση του ελληνικού ζητήματος.
Στις Βρυξέλλες, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι μια συνολική απόφαση για τη χώρα μας μπορεί να αλλάξει δραστικά το κλίμα στις αγορές, οδηγώντας σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων, ώστε να μη χρειαστεί διάσωση της Ισπανίας από τους εταίρους.
Αναφορικά με την αποψινή συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, πηγές της Ευρωζώνης τη χαρακτηρίζουν σημαντική, γιατί θα είναι, στην ουσία, η πρώτη φορά που θα γίνει μια ανοικτή πολιτική συζήτηση για την επόμενη μέρα. Ολοι οι πρωταγωνιστές θα είναι εκεί, οι επικεφαλής της τρόικας θα βρίσκονται στη διάθεση των πολιτικών τους προϊσταμένων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα δώσει την ελληνική διάσταση.
Στο ερώτημα τι θα πρέπει να περιμένουμε από αυτή τη συνεδρίαση, το βέβαιο είναι πως δεν θα υπάρξουν αποφάσεις. Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις δηλώσεις που θα κάνουν οι εταίροι και, κυρίως, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ολι Ρεν στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση. Προς τα έξω, εκείνο που αναμένεται να βγει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ενθάρρυνση της κυβέρνησης να συμφωνήσει με την τρόικα, ώστε η τελευταία να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος για τα δημοσιονομικά, τις μεταρρυθμίσεις και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Το ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, δεν σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί όλα τα προβλήματα. Αντίθετα, από τη στιγμή που έγινε αυτή η επιλογή στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, εμφανίστηκαν και τα προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, ώστε η διευθέτηση να είναι συνολική και δραστική.
Από σήμερα, στη «φαρέτρα» της Ευρωζώνης προστίθεται ένα ισχυρότατο όπλο, η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), την οποία θα υπογράψουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο ΕΜΣ, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα έχει διαθέσιμα 200 δισ. ευρώ «φρέσκου» χρήματος, ποσό που θα αυξάνεται σταδιακά με προκαταβολές των χωρών-μελών, ώστε να φτάσει τα 500 δισ. ευρώ.
Ο ΕΜΣ είναι σημαντικός, γιατί, εκτός των διασώσεων προβληματικών χωρών, θα αναλάβει και τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, κατά πάσα πιθανότητα από τις αρχές του επόμενους έτους, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εγκριθεί μέχρι τότε η πρόταση της Κομισιόν για την τραπεζική ένωση και τη σύσταση ενιαίου εποπτικού μηχανισμού τραπεζών, υπό την αιγίδα της ΕΚΤ. Ο ΕΜΣ ίσως δώσει τη λύση και στο ελληνικό πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, δεδομένου ότι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, πιέζουν να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός με αναδρομική ισχύ. Υπάρχουν αντιδράσεις για την αναδρομική ισχύ από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, αλλά το θέμα παραμένει ανοικτό.
Σχετικά με τη διετή επιμήκυνση, που επίσης θεωρείται δεδομένη, οι δυσκολίες έχουν να κάνουν με την εξεύρεση του πρόσθετου ποσού χρηματοδότησης που απαιτείται. Προς το παρόν, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες αρνούνται να δώσουν τη λύση αποδεχόμενες μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν και τα οποία στην πλειονότητά τους λήγουν την κρίσιμη περίοδο 2013-2016. Εάν επιμείνουν στην άρνηση αυτή, τα χρήματα θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού και, δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, πέραν της χορήγησης πρόσθετων δανείων από τους εταίρους, κάτι που θεωρείται δύσκολο πολιτικά για ορισμένες χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία), οι οποίες έχουν εσωτερικό πρόβλημα. Η άλλη εναλλακτική είναι να αναζητήσει η Ελλάδα την πρόσθετη χρηματοδότηση με την έκδοση ομόλογων μικρής χρονικής διάρκειας, αλλά αυτό θα γίνει μόνον εφόσον εξαντληθούν όλες οι άλλες δυνατότητες λύσης.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και τις διαφωνίες των εταίρων με το ΔΝΤ το οποίο ζητάει νέο «κούρεμα», τα πάντα θα κριθούν από τις τελικές αποφάσεις για τον ΕΜΣ. Εάν ο ΕΜΣ αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με αναδρομική ισχύ, τότε δεν τίθεται κανένα θέμα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Εάν δεν γίνει τελικά κάτι τέτοιο, τότε θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί το ΔΝΤ θεωρείται βέβαιο πως θα επιμείνει στη θέση, απειλώντας ότι δεν θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα.
Η επόμενη δόση
Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε, την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, με αρκετά κατηγορηματικό τρόπο πως δεν περιμένει απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ, στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου. Μάλιστα, «φωτογράφισε» το Νοέμβριο για τη λήψη των αποφάσεων. Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, όπως κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει θετικές εκπλήξεις για τη χώρα μας στη Σύνοδο Κορυφής. Αλλωστε, ο κ. Γιούνκερ δεν έλεγε τον Ιούλιο πως οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα λαμβάνονταν στις αρχές Σεπτεμβρίου; Είναι προφανές πως η συνολική απόφαση για την Ελλάδα θα είναι πολιτική και θα έρθει ως συνέχεια της άλλης πολιτικής απόφασης, να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Στηρίζουν την Ελλάδα - περιμένουν την τρόικα
Στην έκθεση των ελεγκτών της τρόικας παραπέμπει, για μία ακόμη φορά, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, την ώρα που ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές.
«Αξιώνω η τρόικα να μας παρουσιάσει μια ειλικρινή έκθεση», ανέφερε η κα Μέρκελ, σε ομιλία της σε συγκέντρωση της νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών, στο Ροστόκ. Στην ίδια ομιλία, η κα Μέρκελ προσπάθησε να παρουσιάσει το μήνυμα στήριξης που θέλει να μεταφέρει στον ελληνικό λαό: «Απλώς φαντασθείτε τις απαιτήσεις που έχουν ζητηθεί από τον ελληνικό λαό. Δεν είναι εύκολο. Και εάν είμαστε καλοί Ευρωπαίοι, δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν νοιαζόμαστε». «Η δουλειά μας όμως είναι να βρούμε έναν τρόπο ώστε στο τέλος να αναδειχθεί πιο δυνατή η Ευρώπη, οι νεότερες γενεές να έχουν την ευκαιρία να ζήσουν σε συνθήκες ευημερίας στην Ευρώπη. Αυτό είναι το καθήκον μας», τόνισε η κα Μέρκελ.
Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναφέρθηκε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Ριάντ. Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Αθήνα στο κεφάλαιο δημοσιονομικής προσαρμογής είναι «πολύ καλές και εποικοδομητικές», χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες.
Για πρόοδο στην πορεία των διαπραγματεύσεων έκανε λόγο και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, εκτιμώντας ότι η σύναψη συμφωνίας είναι δυνατή τις επόμενες ημέρες. «Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν. Υποθέτω ότι η Ελλάδα θα συμφωνήσει τις προσεχείς ημέρες για τα απαιτούμενα μέτρα», ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος σε συνέντευξή του στο δίκτυο YLE.
Tην ίδια στιγμή, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλιγκ, προειδοποιεί ότι «τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν η ακριβότερη από όλες τις λύσεις», όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Rheinische Post».
Eξάλλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, υποστήριξε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να λάβουν «χειροπιαστές αποφάσεις» αυτό το μήνα, ώστε να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ευρώ.
«Θα χρειαζόμαστε δύο προϋπολογισμούς»
Κερδίζει έδαφος η ιδέα για τη δημιουργία ενός ενιαίου προϋπολογισμού των χωρών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το Reuters, Γερμανία και Γαλλία διάκεινται θετικά, ενώ σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση διπλωματών της Βρετανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Δανίας δεν κατεγράφησαν οι έντονες ενστάσεις που θα ανέμενε κανείς. «Θα έρθει η ώρα, που θα χρειαζόμαστε δύο ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς, έναν για το ευρώ , του οποίου τα μέλη πρέπει να στηρίξουν το ένα το άλλο και ένα για όλους τους υπόλοιπους», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.
Κλειστά τα χαρτιά της Μαδρίτης
Η Μαδρίτη επιμένει να κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. «Πριν λάβουμε την απόφαση, θα πρέπει να συλλογιστούμε τι είναι καλύτερο για το συμφέρον της Ισπανίας», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, προσθέτοντας πάντως ότι «η φθηνή και επαρκής χρηματοδότηση είναι καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Περισσότεροι από 60.000 Ισπανοί κατέβηκαν χθες στους δρόμους της Μαδρίτης και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη σε άλλες 56 πόλεις της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τη σκληρή λιτότητα.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου