Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Γιούνκερ: Η ευρωζώνη θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς την Ελλάδα


Αισιόδοξος ότι θα αναληφθεί δράση σύντομα σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζοντας ότι το νέο πακέτο μέτρων που ενέκρινε η ελληνική Βουλή αποτελεί "απόδειξη θάρρους".
Τα μέτρα αυτά "είναι πολύ εντυπωσιακά και βασικά συμμορφώνονται προς αυτά που αναμέναμε", είπε ο Γιούνκερ, σε δηλώσεις του προς το Γερμανικό Πρακτορείο. "Η Ελλάδα εργάζεται για να εκπληρώσει τα καθήκοντά της και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι άλλες 16 κυβερνήσεις της ευρωζώνης σε αντάλλαγμα θα εκπληρώσουν γρήγορα τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα", πρόσθεσε.




Ο Γιούνκερ όμως παράλληλα εξέφρασε την δυσφορία του για το ότι η έκθεση της Τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η οποία αποτελεί προϋπόθεση, προκειμένου οι υπουργοί να λάβουν απόφαση, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Υποσχέθηκε "ταχεία" δράση μόλις είναι διαθέσιμα "όλα τα στοιχεία" για να ληφθεί απόφαση.
Καθησυχαστικός ότι θα γίνει κανονικά η εκταμίευση της δόσης για τη χώρα μας, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με δήλωσή του στη Βουλή, επικαλούμενος τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup.
«Θέλω να καθησυχάσω για την εκταμίευση της δόσης. Δεν υπάρχει κανένας φόβος. Μεταφέρω την συνέντευξη του κ. Γιούνκερ προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η ευρωζώνη θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και δεν έχω καμία αμφιβολία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας στη σύντομη παρέμβαση του κατά τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού.
Καθησυχαστικός ως προς την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης που περιμένει η Ελλάδα, εμφανίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής και ο επικεφαλής του συμβουλίου Euro Working Group, Τόμας Βάιζερ, δίνοντας τέλος στα «μαύρα» σενάρια που ανακινήθηκαν μόλις έγινε γνωστό ότι η σχετική απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί στη σύνοδο του Eurogroup, την Δευτέρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ.Βάιζερ φέρεται να επιβεβαιώνει την πληροφορία αυτή, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, την Δευτέρα, ωστόσο σημειώνει ότι η αναβολή αυτή δεν οφείλεται στη χώρα μας, αλλά στις χώρες της Ευρώπης.
«Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ούτε κατά λάθος, ούτε εκ προμελέτης, ούτε με την λήξη του ομολόγου, στις 16 Νοεμβρίου» διαβεβαιώνει ο επικεφαλής του συμβουλίου των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει πλήρη συναίσθηση των περιορισμένων ταμειακών διαθεσίμων της χώρας μας, καθώς και της ανάγκης αναχρηματοδότησης χρέους στις 16 Νοεμβρίου.
Κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά, αλλά οι πολιτικές αποφάσεις που καλείται να λάβει η Ευρώπη δεν είναι εύκολες», κάτι που σημαίνει ότι διεξάγονται συζητήσεις σχετικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει, μετά την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο κ.Βάιζερ φέρεται να είπε ότι εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο η δόση να καταβληθεί τμηματικά μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Ωστόσο, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις και επικαλούμενοι πηγές του Eurogroup, σημείωναν ότι η δόση θα καταβληθεί ολόκληρη και ίσως είναι και μεγαλύτερη από τα 31,5 δισ. ευρώ.
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, είχε δηλώσει μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ότι "δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας" και ότι "η δόση πρόκειται να εκταμιευτεί".
Αν και οι υπουργοί είναι ενήμεροι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 5 δισ. ευρώ ομολόγων που καθίστανται απαιτητά την 16η Νοεμβρίου, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να δοθεί η έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Χρειάζεται επίσης να υπάρξει συναίνεση σχετικά με την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για την μελλοντική της χρηματοδότηση πριν δοθεί έγκριση για την εκταμίευση. Πάντως "δεν θα υπάρξει χρεοκοπία (της Ελλάδας) την 16η Νοεμβρίου", επέμεινε ο αξιωματούχος αυτός.
Οι πιστωτές ζητούν από την Αθήνα να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ της ως το 2020. Όμως οι εκτιμήσεις που έδωσε στην δημοσιότητα η Επιτροπή αυτή την εβδομάδα δείχνουν ότι το ελληνικό χρέος οδεύει προς το να φθάσει σχεδόν το 190% του ΑΕΠ το 2014.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου