Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει πάρει στα σοβαρά τις μεταρρυθμίσεις

Ο γερμανός αξιωματούχος αναφέρει ότι η Ελλάδα «έχει μειώσει αισθητά το έλλειμμά της και το κόστος εργασίας» και πως οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Πρόοδο στην Ελλάδα διαπιστώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο και τονίζει ότι η χώρα μας, από τις εκλογές του Ιουνίου «με την κυβέρνηση Σαμαρά, έχει πάρει για πρώτη φορά στα σοβαρά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».
Ο γερμανός αξιωματούχος αναφέρει ακόμη ότι η Ελλάδα «έχει μειώσει αισθητά το έλλειμμά της και το κόστος εργασίας» και πως οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο.
Επισημαίνει ωστόσο ότι «παραμένει η μεγάλη πρόκληση, και για τον ελληνικό λαό» ενώ, αναφερόμενος στις προσπάθειες ανάκαμψης, υποστηρίζει πως «όταν έχει κανείς να αντιμετωπίσει μια τόσο δύσκολη διαδικασία εξυγίανσης, όπως αυτή στην Ελλάδα, τότε αυτό συνδέεται με έντονες εσωπολιτικές αντιπαραθέσεις και κοινωνικές διενέξεις».





Συνολικά για την Ευρωζώνη ο Σόιμπλε εκτιμά ότι στη διάρκεια του έτους υπήρξε σημαντική πρόοδος και σχετικά με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία παρατηρεί πως οι δύο χώρες «έχουν όλο και περισσότερη πρόσβαση στις αγορές δανεισμού».
Υπέρ της διαδοχής Γιούνκερ από τον ολλανδό ΥΠΟΙΚ
Στην ίδια συνέντευξη, ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας τάσσεται υπέρ της διαδοχής του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από τον ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Οπως αναφέρει, «υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ ενός υπουργού Οικονομικών μιας μικρής χώρας, ο οποίος μπορεί να συμβάλλει στην σύγκλιση διαφορετικών απόψεων [...] υπό αυτήν την έννοια ο ολλανδός συνάδελφός αρμόζει απολύτως» στη θέση αυτή.
Εξάλλου ο Ντάισελμπλουμ «χαίρει της εκτίμησης όλων και είναι πολύ ικανός», συμπληρώνει ο Σόιμπλε, που έχει ήδη δηλώσει ότι προτιμά να διαδεχθεί τον Γιούνκερ ένας υπουργός Οικονομικών.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Saarbruecker Zeitung, πως «όταν στην Ελλάδα ένας διαδηλωτής κρατά μια φωτογραφία, η οποία δυσφημεί την ’γκελα Μέρκελ, αυτή δεν είναι η άποψη της Ελλάδας ή των Ελλήνων». Όπως αναφέρει, «στην Ελλάδα -και στην Ολλανδία- έγιναν εκλογές, στις οποίες επιβεβαιώθηκε η ισχύς των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».

             naftemporiki.gr
    Πηγές: ΑΜΠΕ, 
                Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου