Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Σαμαράς: Εξασφαλίσαμε 16,3 + 2 δισ. για Ελλάδα


Κεφάλαια ύψους 16,3 δισ. ευρώ συν περίπου 2 δισ. που αναμένεται να αποδοθούν στη χώρα στα τέλη του 2016 εξασφάλισε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία επιτεύθηκε συμβιβασμός μεταξύ των χωρών - μελών της Ε.Ε.

"Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, εξασφαλίσαμε πολύ περισσότερα κεφάλαια από την αρχική πρόταση Μπαρόζο", σημείωσε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός.





Όπως εξήγησε ο κ. Σαμαράς, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν πάνω από 14,5 δισ. μόνο από το νέο ΕΣΠΑ, συν 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη, που μένουν αλώβητα, όπως σημείωσε.

Παράλληλα, αναμένεται να δοθούν στη χώρα περίπου 2 δισ. ευρώ από την αναθεώρηση της συμμετοχής της Ελλάδας στα κοινοτικά κονδύλια, λόγω της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ της χώρας.

Τα 2 δισ., σημείωσε, αναμένεται να αποδοθούν στην Ελλάδα μετά το τέλος του 2016.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η αρχική πρόταση για την Ελλάδα ήταν 11,2 δισ. ευρώ όταν ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020 ξεπερνούσε το 1 τρισ. ευρώ, ενώ εν συνεχεία φτάσαμε στα 14 με τον προϋπολογισμό να είναι κάτω από το 1 τρισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα θα λάβει στήριξη από το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους νέους, ύψους 6 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η χώρα έχει την υψηλότερη ανεργία στους νέους.

Σύμφωνα με τον κύριο Σαμαρά θα υπάρξει και μεγαλύτερη ευελιξία στην διαδικασία απορρόφησης των πόρων κάτι που θα βοηθήσει στην ταχύτερη εισροή των κονδυλίων στην οικονομία.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε πάντως στο γεγονός της μείωσης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, στοιχείο που, όπως σημείωσε, δεν είναι καλό για την πορεία της Ευρώπης.


Έκλεισε η συμφωνία για προϋπολογισμό ΕΕ

Μέσω Twitter ο Χ. Β. Ρομπέι γνωστοποίησε ότι έκλεισε η συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 2014-2020. Θα είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που θα είναι μειωμένος έναντι του προηγούμενου στην ιστορία της ΕΕ.

H συμφωνία θέτει οροφή στις δαπάνες τα 959 δισ. ευρώ και πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Δεν ήταν εύκολη η συμφωνία δήλωσε ο κ. Ρομπέι αμέσως μετά και σημείωσε ότι ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια Σύνοδος Κορυφής στην καριέρα του. «Δεν είναι ο τέλειος προϋπολογισμός για τον κάθε ένα, αλλά είναι μια καλή συμφωνία για όλους».

Υποστήριξε ότι θα υπάρχει αύξηση κονδυλίων σε τομείς που σχετίζονται με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αποδέχθηκε ότι υπάρχει μείωση προϋπολογισμού έναντι του προηγούμενου για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά τόνισε ότι έπρεπε να ληφθεί υπόψη η οικονομική πραγματικότητα των χωρών της Ευρώπης.

Σημείωσε ότι η μείωση είναι 34 δισ. ευρώ τόσο σε δεσμεύσεις όσο και πληρωμές. Ετσι οι πρώτες διαμορφώνονται σε 959 δισ. ευρώ και οι πληρωμές στα 908 δισ. ευρώ. πληρωμές.
Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου σημείωσε ότι στα 6 δισ. ευρώ φτάνει το ποσό για προγράμματα στήριξης της απασχόλησης, κυρίως νέων.

Τόνισε ότι τώρα θα πρέπει να περάσει η συμφωνία από το κοινοβούλιο και να ξεκινήσει η εφαρμογή από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.


Μπαρόζο: Ηταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία που να προσφέρει ομοφωνία

Η συμφωνία ήταν η καλύτερη δυνατή για την οποία μπορούσαμε να έχουμε ομοφωνία, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο. Σημείωσε ότι παρά τις μειώσεις ο προϋπολογισμός δίνει αναπτυξιακές δυνατότητες, δεδομένου ότι σε κάποιους τομείς προβλέπει επιπλέον κονδύλια. Στάθηκε, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι υπάρχει πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες εταιρείες.


Τι δήλωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες

Η Βρετανία μπορεί να είναι περήφανη για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Καταπολέμησα τις προσπάθειες να υπονομευτεί το βρετανικό rebate (επιστροφές), το rebate είναι ασφαλές», σημείωσε.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι «άξιζε την αναμονή. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ επιτυγχάνει την ανάπτυξη και ταυτόχρονα τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί «έναν καλό συμβιβασμό» ενώ για ικανοποιητική συμφωνία έκανε λόγο και ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό είναι μια καλή είδηση, σημείωσε ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου