Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Δ. Χριστόφιας: Η Κύπρος νιώθει κατατρεγμένη

«Φεύγω πικραμένος»

 «Η Κύπρος νιώθει κατατρεγμένη», ανέφερε ο κύπριος πρόεδρος Δ. Χριστόφιας (δεξιά), σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά.

 Την πικρία του για τη στάση ορισμένων ευρωπαίων προς την Κύπρο εξέφρασε ο Δ. Χριστόφιας, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο των επαφών του με την ελληνική πολιτική ηγεσία, κατά τη σημερινή τελευταία επίσημη επίσκεψη του στην Αθήνα με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.



 «Ομολογώ ότι φεύγω πικραμένος ως μέλος του συμβουλίου της Ε.Ε.», σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η Κύπρος νιώθει αυτή τη στιγμή «κατατρεγμένη».
Ο κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι η Λευκωσία προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις τράπεζες και επέκρινε εκείνους που, όπως είπε, «θυμήθηκαν τώρα τα περί ξεπλύματος χρήματος και μας έχουν στη γωνία, αρνούμενοι να υπογράψουν μαζί μας ένα μνημόνιο το οποίο κανείς δεν μπορεί να χειροκροτήσει».
Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα η συνάντηση του κ. Χριστόφια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.
Υποδεχόμενος τον κ. Χριστόφια, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην «εγκάρδια» και «ειλικρινή» συνεργασία του με τον κύπριο πρόεδρο. Επισήμανε ακόμη ότι το τέλος της θητείας του κ. Χριστόφια δεν σημαίνει ότι θα είναι και τέλος της φιλίας τους. «Ούτως ή άλλως θα βλεπόμαστε, και ό,τι μπορούμε να συνεισφέρουμε από όπου και αν είμαστε, θα το πράττομε», σημείωσε.
Με τη σειρά του, ο κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια για την «ανιδιοτελή στήριξή» του και όσον αφορά στο Κυπριακό, αλλά και γενικότερα στα κοινά προβλήματα των δύο λαών.
«Ο αγώνας συνεχίζεται, η επαφή μεταξύ μας σίγουρα θα συνεχιστεί και εδώ, και στα Γιάννενα, και στην Κύπρο, με την ελπίδα όσο μας κρατούν οι δυνάμεις μας και όσο ζούμε, να δούμε δικαιωμένη και την Κύπρο και την Ελλάδα. Γιατί και η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή μπορεί να μην υποφέρουν από κατοχή, αλλά υποφέρουν από τις νεοαποικιακές πολιτικές ορισμένων κύκλων και της Ευρωπαϊκής  Ένωσης μαζί», πρόσθεσε.
«Όταν σε βρουν σε αδύνατη θέση, σε βαράνε από πάνω.  Και αυτό το θεωρώ, από άποψη αρχής απαράδεκτο», συνέχισε και διερωτήθηκε «πού είναι η αλληλεγγύη της Ευρώπης» από τη στιγμή που «η κοινωνική αδικία διευρύνεται,  πληρώνει το τίμημα ο απλός άνθρωπος και κάποιοι κερδοσκοπούν».
Προηγήθηκε συνάντηση του κ. Χριστόφια με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, στη διάρκεια της οποίας, ο κύπριος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει και μετά την ολοκλήρωση της θητείας του «ενεργός στον αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου».
Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του στον έλληνα Πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και τη φιλία του, ενώ δήλωσε βέβαιος πως η αγαστή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου θα συνεχιστεί. «Οι καρποί των προσπαθειών μας, αγαπητοί μου, μιλούν αφ’ εαυτών.  Στο Κυπριακό αν και δεν πετύχαμε το μείζον ένεκα της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, της τουρκοκυπριακής ηγεσίας υπό τον κύριο Έρογλου, έχουμε εντούτοις ανατρέψει το τουρκικό δόγμα του ενός βήματος μπροστά», παρατήρησε ο κ. Χριστόφιας.
Όπως ανέφερε μάλιστα έχει «μεγάλη σημασία το γεγονός ότι σήμερα είναι ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι η ευθύνη για τη στασιμότητα βαρύνει αποκλειστικά την τουρκική πλευρά».
Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε «άριστη» τη συνεργασία που είχε με τον κύπριο πρόεδρο και «γενναία» την επιλογή του κ. Χριστόφια να τερματίσει τη θητεία του στην πολιτική, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι «η ιστορία θα δικαιώσει πολλές από τις επιλογές του».
«Θέλω ως φίλος  να τον ευχαριστήσω για τη συμπαράσταση που έδειξε σε όλες τις δύσκολες τις δικές μας στιγμές και να τον διαβεβαιώσω ότι η συμπαράσταση της χώρας μας, της Ελλάδας μας, θα συνεχιστεί, γιατί όλοι αισθανόμαστε ότι είμαστε ένα πράγμα με την Κύπρο», υπογράμμισε.
Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι ο ελληνισμός, «που δοκιμάζεται σήμερα σε μια περίοδο κρίσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μεγαλόνησο», θα βγει, όπως είπε, «ενισχυμένος μέσα στην Ευρώπη και με αυξημένο γεωπολιτικό και  γεωστρατηγικό ρόλο για την περιοχή».

 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου