Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Λουκέτο μετά από 87 χρόνια στα «Τσιμέντα Χαλκίδας»


Πάγωσε... η τσιμινιέρα ύστερα από 87 χρόνια του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντων στη Χαλκίδα. Η διοίκηση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ανακοίνωσε την οριστική παύση λειτουργίας της μονάδας παραγωγής που βρίσκεται στο Μικρό Βαθύ Αυλίδας, σε απόσταση ενός μόλις χιλιομέτρου από την πρωτεύουσα του νομού Ευβοίας.




Οι 236 εργαζόμενοι στο ιστορικό εργοστάσιο, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1926 και από τότε άλλαξε τουλάχιστον τέσσερις φορές ιδιοκτήτες, αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.
Η διοίκηση της εταιρείας, που ανήκει στον γαλλικό κολοσσό Lafarge, διαβεβαιώνει για την καταβολή των αποζημιώσεών τους, ενώ υπαινίσσεται και τις προσπάθειές της για τη μετακίνηση κάποιων στα άλλα δύο εργοστάσιά της καθώς και για τη χορήγηση επιπλέον μισθών.
Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία «Δέσμευση και επιδίωξη της εταιρείας είναι η προσπάθεια εξεύρεσης κάθε δυνατής λύσης που θα περιορίσει τις προσωπικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου Χαλκίδας στους 236 εργαζομένους, οι οποίοι επηρεάζονται.
Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία έχει καλέσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων του εργοστασίου σε διαβούλευση ως προς τη διακοπή των συμβάσεων εργασίας σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου».
Η Εύβοια, μία από τις περιοχές της χώρας που υπέστη τη μεγαλύτερη αποβιομηχάνιση τις δεκαετίες του '80 και '90 (π.χ. κλείσιμο των μεταλλείων Σκαλιστήρη) αλλά και τα τελευταία επτά χρόνια (Δάριγκ, Ιντεάλ Στάνταρ, Σέλμαν), δέχεται άλλο ένα πλήγμα με το «λουκέτο» του εργοστασίου της Χαλκίδας.
Η παραγωγική δραστηριότητά του βρίσκεται σε αδράνεια από τον Ιούλιο του 2011 και η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για οριστική παύση λειτουργίας έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς προσπαθειών με επενδύσεις σε νέα τεχνολογία παραγωγής τσιμέντου και ενέργειες για νέες δραστηριότητες, που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της μονάδας.
Μη βιώσιμη
Το συγκεκριμένο εργοστάσιο τροφοδοτούσε με τσιμέντο την Αττική. Ωστόσο, η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στο λεκανοπέδιο κατά 80% σε σχέση με το 2008 μετέτρεψε τη μονάδα σε μη βιώσιμη. Η διοίκηση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ κατόπιν αυτών των δεδομένων ανακοίνωσε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της παραγωγικής της δομής τσιμέντου.
Ετσι το προϊόν θα παράγεται πια μόνο από τα δύο εργοστάσια του Βόλου και του Μηλακίου της Εύβοιας τα οποία, διαθέτοντας και κατάλληλες λιμενικές εγκαταστάσεις, αποτελούν τη βάση των εξαγωγών της εταιρείας.
Η «παραγωγική αναδιάρθρωση», όπως την ονοματίζει η διοίκηση, «θα έχει εφάπαξ αρνητική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα κατά 57 εκατ. ευρώ το 2013. Στις επόμενες χρήσεις θα έχει θετική επίπτωση κατά 18 εκατ. ευρώ ετησίως».
Η ιστορία των Τσιμέντων Χαλκίδας
Από τους επιχειρηματίες της Εύβοιας στον όμιλο Lafarge
Το 1926 ιδρύεται από τοπικούς επιχειρηματίες της Εύβοιας η εταιρεία Τσιμέντων Χαλκίδας και το 1960 περνά στα χέρια δύο επιχειρηματιών από την Κωνσταντινούπολη, των κ. Παμούκογλου και Κιοσέογλου, ενώ με τη βοήθεια των αδελφών Τακόπουλου η τσιμεντοβιομηχανία εκσυγχρονίζεται και μεγαλώνει σημαντικά. Σύντομα, όμως, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Το 1968, έχοντας ήδη ληξιπρόθεσμα δάνεια, πετυχαίνει συμφωνία με κρατικούς πιστωτές για νέα δάνεια. Ομως το 1982 γίνεται ζημιογόνος και από την κατάσταση αυτή δεν θα βγει ποτέ.
Το 1985 οι πιστωτές αρνούνται τη νέα κεφαλαιοποίηση των δανείων και διακόπτουν τη χρηματοδότηση. Τα χρέη το 1988 φτάνουν τα 50 δισ. δρχ. και η ένταξη στον ΟΟΑΕ εμποδίζεται από την ΕΟΚ. Το 1991 η ιταλική Calzestruzzi κερδίζει τον διαγωνισμό εξαγοράς των Τσιμέντων Χαλκίδας. Τα χρέη και οι ζημιές όμως διπλασιάζονται και όταν η Calzestruzzi αποκτήσει την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, κάνει πίσω για τη «Χαλκίδα».
Τον Ιούνιο του 1996 η πλειοψηφία των μετοχών περνά στον όμιλο CONCRETUM της ιταλικής COMPART.
Από τα τέλη του 1996 η πλειοψηφία των Τσιμέντων Χαλκίδας ανήκει στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, η οποία τον Μάιο του 2000 αποκτάται από την Blue Circle.
Το 2001 συγχωνεύονται τα Τσιμέντα Χαλκίδας με την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ και ανήκουν στον γαλλικό όμιλο Lafarge. Ωστόσο, τη δεκαπενταετία 1996-2001 η «Χαλκίδα» ήταν ουσιαστικά χρεοκοπημένη και δεν απέδιδε στο Δημόσιο τον ΦΠΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ πωλούσε και σε τιμές κατώτερες του κόστους, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.
Η διοίκηση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ έκανε γνωστό ότι η εξυπηρέτηση των πελατών και συνεργατών της Αττικής θα γίνεται από το Κέντρο Διανομής Δραπετσώνας, ενώ η εξυπηρέτηση της λοιπής εσωτερικής αγοράς θα εξακολουθήσει να γίνεται από τα εργοστάσια Βόλου Μαγνησίας και Μηλακίου Ευβοίας και τα Κέντρα Διανομής τσιμέντου σε Δραπετσώνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ηγουμενίτσα, Ρίο Πατρών και Ηράκλειο Κρήτης.
Ο ΚΛΑΔΟΣ
«Βουτιά» των πωλήσεων μέσα σε 5 χρόνια
Τεράστια καθίζηση έχει υποστεί ο κλάδος της τσιμεντοβιομηχανίας, λόγω της οικονομικής ύφεσης και της μεγάλης βουτιάς της οικοδομικής δραστηριότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις τσιμέντων στο σύνολο της ελληνικής αγοράς έπεσαν στους 3,9 εκατομμύρια τόνους από 10,2 εκατομμύρια που ήταν το 2008, τελευταία χρονιά της μεγάλης έκρηξης της οικοδομής και των μεγάλων κατασκευαστικών έργων στη χώρα. Οι δύο μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας, ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ και ΤΙΤΑΝ, δοκιμάζονται αυτά τα χρόνια. Τελευταίες φήμες ήθελαν την ΤΙΤΑΝ να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό, κάτι που διαψεύστηκε από τη διοίκησή της.
Στο εξωτερικό
Οι επιχειρήσεις, βλέποντας τη μεγάλη πτώση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά, έχουν στραφεί στο εξωτερικό.
Η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ έχει μετατρέψει τα δύο εργοστάσιά της στον Βόλο και στο Μηλάκι της Εύβοιας σε βάσεις εξαγωγικών δραστηριοτήτων της. Πλέον από το σύνολο των πωλήσεών της το 60% προέρχεται από εξαγωγές τσιμέντων και άλλων προϊόντων σε Βόρεια Αφρική και Νότια Μεσόγειο. Οι πωλήσεις το 2012 του ομίλου εταιρειών Ηρακλής έπεσαν κατά 17,8%, στα 228,16 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του ομίλου ήταν ζημιές 49,26 εκατ. ευρώ από ζημιές 5,42 εκατ. ευρώ το 2011. Η ΤΙΤΑΝ, με έδρα την Ελλάδα, διαθέτει εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου σε 9 χώρες και είναι οργανωμένη σε τέσσερις γεωγραφικούς τομείς: Ελλάδα και Δυτική Ευρώπη, ΗΠΑ, Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου το 2012 ανήλθε σε 1,13 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,6% σε σύγκριση με το 2011.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου