«Οι επιθέσεις Γερμανών πολιτικών στην αρχή της κρίσης άφησαν στην Ελλάδα βαθιές πληγές», δηλώνει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας του συγκυβερνώντος CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ακολουθώντας την προσφιλή πρακτική του, διαλαλεί από το Βερολίνο ότι «η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παραμένει, μακροπρόθεσμα, εναλλακτική λύση».
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αφού επικρίνει τη... γερμανική επίθεση που πλήγωσε βαθιά την Ελλάδα, δηλώνει σοκαρισμένος από τα πανό των διαδηλωτών στην Αθήνα με την καγκελάριο Μέρκελ να φορά ναζιστική στολή. «Ξαφνικά ήρθαν στην επιφάνεια εχθρικά συναισθήματα, που θα νόμιζε κανείς ότι είχαν εκλείψει οριστικά. Επιπλέον και ο ιταλικός προεκλογικός αγώνας ήταν σε μεγάλο βαθμό αντιγερμανικός και ως εκ τούτου αντιευρωπαϊκός», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Καλεί, επίσης, τις χώρες της ΕΕ να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, καθώς διαφορετικά -όπως λέει- «θα δινόταν στις αγορές ένα εντελώς λανθασμένο μήνυμα», και επιμένει ότι «η ενωμένη Ευρώπη αποτελεί τη μόνη ευκαιρία για την ήπειρο».
Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ σε συνέντευξή του στη Welt am Sonntag επαναλαμβάνει το αίτημα για δημιουργία νομικού πλαισίου, το οποίο θα επιτρέπει ελεγχόμενη πτώχευση και έξοδο μιας χώρας από την Ευρωζώνη.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ευρώ εξακολουθεί να προέρχεται από την Ελλάδα», λέει το κορυφαίο στέλεχος του CSU και εκτιμά ότι το κόμμα του, δικαίως κατά το παρελθόν, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση. «Τώρα μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν νέα προβλήματα. Εξακολουθώ να πιστεύω, όπως και πριν, ότι μακροπρόθεσμα η έξοδος της Ελλάδας θα ήταν μια εναλλακτική λύση - και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα», σημειώνει.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με το κατά πόσον εξακολουθεί ο ίδιος να επιθυμεί να εκδιωχθεί η Ελλάδα, απαντά: «Δημιουργήσαμε μια κατάσταση που δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να επιστρέψει στη σταθερότητα και να επιτύχει ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο εξακολουθώ να πιστεύω ότι εάν η Ελλάδα είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να αποκαταστήσει οικονομική σταθερότητα, τότε θα πρέπει να υπάρχει γι' αυτήν και η δυνατότητα ενός δρόμου εκτός Ευρωζώνης».
Κατερίνα Κοσμά
Ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου