Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Αύριο το απόγευμα η συνεδρίαση του Eurogroup


Στις 7.00 ώρα Ελλάδος το απόγευμα της Κυριακής θα διεξαχθεί τελικά το καθοριστικό Eurogroup για την Κύπρο.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε πριν από λίγο ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντίζελμπλουμ, γράφοντας στο twiiter «Αύριο στις 6 μ.μ. Eurogroup για την Κύπρο».




Νωρίτερα, πληροφορίες από την κυπριακή κυβέρνηση που αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο ανέφεραν ότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ίσως ανεβάλλετο για τη Δευτέρα.
Τις φήμες ενέτεινε μήνυμα στο twitter του Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπροσώπου του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, στο οποίο ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες συναντήσεις στις Βρυξέλλες μέσα στο Σαββατοκύριακο».
Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας
Οι διαπραγματεύσεις Λευκωσίας - τρόικας, που διεξάγονται τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στην Κεντρική Τράπεζα συνεχίζονται.
Το μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής εμφανίστηκε αισιόδοξος και έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» ενώ εκτίμησε ότι αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο για την Τράπεζα Κύπρου.
Την εκτίμηση ότι έως την Κυριακή θα έχει κλείσει το ζήτημα, που αφορά τον τραπεζικό τομέα οριστικά στις Βρυξέλλες, διατύπωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ένα - ένα τα θέματα ξεκαθαρίζουν».
Σε δηλώσεις εξερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών, όπου παρέστη σε σύσκεψη με τον υπουργό, Μιχάλη Σαρρή, ανέφερε ότι «είμαστε σε έναν πάρα πολύ σωστό δρόμο», πρέπει να δώσουμε τέρμα σιγά- σιγά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι μπορεί να μην χρειαστεί νέο νομοσχέδιο και πως εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να χρειάζεται επιπρόσθετη ρύθμιση.
Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης είπε ότι ελπίζει να έχουν θετική κατάληξη οι διαβουλεύσεις. Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη εξέφρασε κι αυτός την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη σήμερα. Ωστόσο, σημείωσε, (η συμφωνία) θα πρέπει να περάσει και από το Eurogroup. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Κύπρου, Γιάννης Κυπρή δήλωσε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και δεν γνωρίζουν, αν θα καταλήξουν σήμερα.
Στο μεταξύ δεν θα συγκληθεί σήμερα Ολομέλεια της Βουλής , δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός Διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους.
Όπως είπε η Βουλή, που χθες βράδυ ενέκρινε κατά πλειοψηφία τα μνημονιακά νομοσχέδια που αφορούν την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και της σύστασης του Ταμείου Αλληλεγγύης, αναμένει την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα και ότι το Σώμα δεν έτυχε ενημέρωσης για το ενδεχόμενο να διαβιβαστεί νομοσχέδιο στους βουλευτές.
Ναι από τρόικα σε Ταμείο και κούρεμα 25% στις καταθέσεις της Κύπρου
Η τρόικα φέρεται να αποδέχεται την πρόταση της κυπριακής πλευράς για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και το κρίσιμο σημείο που απομένει είναι κατά πόσο θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας. Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων Πρόνοιας, αλλά η Τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ το Eurogroup ενέκρινε το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμό, υπό την αίρεση ωστόσο να μετονομαστεί σε «Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης», ώστε δια του τίτλου του να υποδηλώνει ότι δεν θα ασχοληθεί μόνο με τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.
Στο ταμείο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές, οι οποίες θα γίνονται ακόμα και από πολίτες και οργανωμένα σύνολα για σκοπούς ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια άλλα στοιχεία θα περιλαμβάνονται σε αυτό το ταμείο, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεση τους να περιληφθούν σε αυτό τα Ταμεία Προνοίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου