Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

«Βλέπουν» ανάπτυξη, αγοράζουν ομόλογα

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ 
 
 Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προεξοφλούν οι αγορές ομολόγων: Χθες για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια και την υπαγωγή της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε χαμηλότερα από τις αποδόσεις πιο μακροπρόθεσμων τίτλων, με τους επενδυτές να εξακολουθούν να αποκλείουν κίνδυνο χρεοκοπίας για την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, πάντως, το ελληνικό χρέος κινείται ανοδικά: 
 
 
 Ανήλθε στα 309,4 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, καταγράφοντας αύξηση 29 δισ. σε σχέση με τον Μάρτιο του 2012 και 3,8 δισ. από το τέλος Δεκεμβρίου και επιστρέφοντας στα επίπεδα Μαρτίου του 2010.
Γεγονός που ενισχύει την άποψη πως η ανάκτηση πλήρους πρόσβασης της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές θα «περάσει» από ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, που θα «κτυπήσει», κυρίως, τον επίσημο τομέα ο οποίος κατέχει πλέον το 80% του χρέους. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε χθες τοποθέτηση της Moody's, στον ηλεκτρονικό Τύπο: Χαρακτηρίζοντας μη βιώσιμο το χρέος και εντοπίζοντας κινδύνους κυρίως εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης, εκτίμησε πως πιθανότατα θα είναι απαραίτητη η βοήθεια του επίσημου τομέα για την ελάφρυνση του ονομαστικού χρέους, χωρίς να αποκλείει όμως και νέα συμμετοχή των ιδιωτών.
Θετικά σήματα από τα ομόλογα
Αν και η ελληνική αγορά χρέους, μετά το PSI και την επαναγορά ομολόγων είναι εξαιρετικά ρηχή σε όγκους, αλλά και σε ποικιλία τίτλων υπό διαπραγμάτευση, η αντιστροφή της καμπύλης, αποτελεί σημαντικό «στιγμιότυπο» για τα ελληνικά ομόλογα: Παραδοσιακά, η θετική κλίση, ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι η αγορά προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης, μελλοντικά, ενώ ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας συνδέεται και με την απομάκρυνση της ανησυχίας των αγορών για χρεοκοπία.

Καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά ομολόγων είναι και η εκτίμηση αρκετών επενδυτών πως σε περίπτωση νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το βάρος θα σηκώσει εκ των πραγμάτων ο επίσημος τομέας, καθώς μετά το PSI και την επαναγορά χρέους, ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει πια τόσο μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα.
Παράλληλα το ράλι των τελευταίων ημερών στην ελληνική αγορά συμπίπτει με την πρόσφατη ευρύτερη πτώση στο κόστος δανεισμού της περιφέρειας, καθώς σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και παροχής αθρόας ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, πολλοί επιλέγουν τοποθετήσεις υψηλότερου ρίσκου για υψηλότερες αποδόσεις.
Τα δύσκολα πέρασαν;
Η περαιτέρω υποχώρηση στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων εντάθηκε μετά την αναβάθμιση από τη Fitch, με αρκετούς επενδυτές να επιλέγουν να αναλάβουν ελληνικό ρίσκο, θεωρώντας πως τα χειρότερα έχουν περάσει για την Ελλάδα και αναζητώντας ευκαιρίες κερδών από την ανάκαμψη. Χθες η απόδοση του δεκαετούς εμφανίστηκε χαμηλότερη κατά λίγες μονάδες βάσης σε σχέση με την απόδοση στους 30ετείς τίτλους, ομαλοποιώντας την καμπύλη των αποδόσεων. Πριν το PSI, τον περσινό Μάρτιο, οι αποδόσεις στα δεκαετή ομόλογα ήταν τουλάχιστον 15 μονάδες βάσης υψηλότερες από εκείνες στα 30ετή. Πλέον η απόδοση του δεκαετούς κινείται στο 8,1%, έχοντας καταγράψει σημαντική πτώση, παραμένοντας πάντως σε υψηλά επίπεδα που καθιστούν απαγορευτικό το δανεισμό από τις διεθνείς αγορές.

Συνήθως τα επιτόκια για μακροχρόνιο δανεισμό είναι υψηλότερα εκείνων για βραχυχρόνιο, καθώς όσο πιο μακρά είναι η περίοδος τόσο μεγαλύτερο είναι το σχετικό ρίσκο που αναλαμβάνει ο επενδυτής και σε αυτή την περίπτωση η καμπύλη αποδόσεων (yield curve) έχει θετική κλίση. Εάν τα επιτόκια σε πιο μακροχρόνιους τίτλους είναι χαμηλότερα από εκείνα σε πιο βραχυχρόνιους, η σύνηθης ερμηνεία είναι ότι οι επενδυτές προεξοφλούν ύφεση για τα επόμενα χρόνια, χαμηλό πληθωρισμό και χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή χαμηλότερα επιτόκια και η καμπύλη παρουσιάζει αρνητική κλίση. Αυτή ήταν και η τάση που επικρατούσε στην Ελλάδα, που την τελευταία τριετία, βρέθηκε στη δίνη βαθιάς ύφεσης, του κινδύνου για Grexit και χρεοκοπία.
Καθοριστικό το επόμενο 3μηνο
«Η αντίληψη των επενδυτών έχει μεταβληθεί. Υπάρχει αλλαγή της τάσης στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Εάν συνεχιστεί η μείωση του ελλείμματος δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές, ακόμη και από τον επόμενο χρόνο» δηλώνει, μιλώντας στο Reuters, αναλυτής της ING. Άλλοι αναλυτές εμφανίζονται πιο σκεπτικοί για την προοπτική εξόδου στις αγορές φοβούμενοι πως η υψηλή ανεργία και η αβεβαιότητα για την επίτευξη ισχυρής ανάκαμψης θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Στο πλαίσιο αυτό η πορεία της ελληνικής οικονομίας στο προσεχές τρίμηνο, κρίνεται εξαιρετικά καθοριστική: Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά μπορεί να παγιωθεί το θετικό κλίμα στην αγορά, διευκολύνοντας την προοπτική εξόδου στις αγορές.
Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει να επιστρέψει στις αγορές το συντομότερο δυνατόν, το αργότερο έως το τέλος του 2014 για περιορισμένες εκδόσεις, της τάξης των 2 - 3 δισ. ευρώ κατ' έτος. Το εγχείρημα θα καταστεί ευκολότερο εφόσον μεσολαβήσει μια ακόμη αναδιάρθρωση του χρέους, εάν η Ελλάδα παρουσιάσει φέτος πρωτογενές έλλειμμα, πιθανότατα με νέα μείωση επιτοκίων και περαιτέρω ετεροχρονισμό λήξεων.
Δημόσιο χρέος
Στα 309,4 δισ. ευρώ ή περίπου 166,3% του ΑΕΠ αυξήθηκε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο πρώτο τρίμηνο του έτους από, 305,5 δισ. στο τέλος του 2012 και 280,3 δισ. στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2012, με τα 191 δισ. ευρώ να αντιστοιχούν σε δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης και 310 δισ. τον Μάρτιο του 2010.

1. Στο διάστημα 2013 έως και το 2020, εάν δεν μεσολαβήσει νέα αναδιάρθρωση, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει ομολογιακές λήξεις ύψους 82 δισ. ευρώ. Οι λήξεις της διετίας 2014 ? 2015 είναι περίπου 41 δισ. ευρώ, ενώ από το 2016 και μετά εξομαλύνονται σημαντικά.
2. Από το σύνολο των 309,4 δισ. ευρώ χρέους, τα 100,5 δισ. αντιστοιχούν σε δανεισμό μέσω ομολόγων και βραχυπρόθεσμων τίτλων. Τα 208,8 δισ. είναι κυρίως ειδικά και διακρατικά δάνεια (7 δισ.) και τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης (191,1 δισ.)
3. Η μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκεια του χρέους είναι τα 15,4 χρόνια.

 Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
           ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου