Αίσθηση έχουν προκαλέσει τα στοιχεία που γνωστοποίησε πριν από μερικές ημέρες η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat, σύμφωνα με τα οποία περίπου 230.000 κάτοικοι της ΠΓΔΜ ή το 11% του πληθυσμού, εγκατέλειψαν τη χώρα κατά την περίοδο 1998-2011.
Η είδηση αυτή προβάλλεται ιδιαίτερα από μέρος των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, τα οποία επισημαίνουν ότι η εγκατάλειψη της χώρας από τόσο μεγάλο αριθμό πολιτών της, πρέπει να σημάνει συναγερμό και να προβληματίσει σοβαρά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, από τους 230.000 πολίτες της ΠΓΔΜ που εγκατέλειψαν τη χώρα το διάστημα 1998-2011, οι 170.000 μετανάστευσαν σε χώρες της Ε.Ε και κυρίως στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σλοβενία.
Ο αριθμός των 230.000 κατοίκων που εγκατέλειψαν την ΠΓΔΜ προσδιορίζεται στη βάση όσων έχουν προσωρινή άδεια διαμονής σε χώρες του εξωτερικού. Ωστόσο, όπως σημειώνουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο πραγματικός αριθμός πρέπει να θεωρείται μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν αρκετοί ακόμη κάτοικοι της ΠΓΔΜ που διαμένουν στο εξωτερικό χωρίς να έχουν διευθετήσει την παραμονή τους.
Κοινωνιολόγοι ανέφεραν σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων ότι η εγκατάλειψη της χώρας από το 11% του πληθυσμού της οφείλεται κυρίως στη δεινή οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα τα τελευταία 15 χρόνια και στην πεποίθηση που επικρατεί ότι η «στασιμότητα» αυτή θα συνεχιστεί όλα τα επόμενα χρόνια.
Εικάζεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που μεταναστεύει είναι νέοι, οι οποίοι είτε δεν μπορούν να βρουν εργασία και να εξασφαλίσουν μία αξιοπρεπή διαβίωση, είτε φεύγουν επειδή δεν υπάρχουν ευκαιρίες για να αναδειχθούν. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το ποσοστό ανεργίας στους νέους φθάνει το 60%.
Ο βασικός αρθρογράφος της έγκριτης εφημερίδας των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» (Utrinski Vesnik) σημειώνει ότι η «φυγή των νέων έχει καταστεί, δυστυχώς, η μοναδική ελπίδα σωτηρίας τους από την μιζέρια και την απόγνωση στη χώρα».
Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ο μοναδικός δρόμος για να «σταματήσει το τσουνάμι που απειλεί να αφανίσει τη χώρα» είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, ώστε να καταστεί αυτή μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας το συντομότερο δυνατό.
Ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου