Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Συμφωνίες και πρωτόκολλα μεταξύ Ελλάδας και Κίνας

Συνάντηση του κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο.

Σειρά συμφωνιών και πρωτοκόλλων συνεργασίας μεταξύ Έλλάδας και Κίνας υπεγράφησαν μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ. Συγκεκριμένα:




Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας του Ταμείου με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή σε αυτό κινεζικών εταιρειών. Το ενδιαφέρον ενός κορυφαίου χρηματοπιστωτικού οργανισμού, όπως η China Development Bank, είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των Κινέζων στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σχολίασαν κυβερνητικά στελέχη.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece Στέφανος Ησαΐας υπέγραψε Συμφωνητικό Συνεργασίας του Invest in Greece, με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς προτεραιότητας όπως τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η China Development Bank θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και κατόπιν αξιολόγησης, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους.

Κάλεσμα Σαμαρά σε Κινέζους επιχειρηματίες «Η Ελλάδα είναι η πύλη της Ευρώπης»: με τη φράση αυτή ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τους Κινέζουν επιχειρηματίες να γίνουν μέρος του «ελληνικού success story», όπως είπε χαρακτηριστικά σε ομιλία στην Ακαδημία Τεχνών του Πεκίνου. Νωρίτερα συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του για να συζητήσουν το ενδεχόμενο επέκτασης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και κινεζικές επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, σε λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας. Παράλληλα, οι επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Έλληνα πρωθυπουργό συνεχίζουν τις επαφές για την προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ναυτιλιακών συμφωνιών και τουριστικών πακέτων. Ένας πρώτος απολογισμός των επαφών θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης, στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei. Με τη συμφωνία αυτή προκύπτει ότι η κινεζική εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες. Επιπλέον, η Huawei είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και να παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους. Ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ZTE, προκειμένου να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της ZTE στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Κινεζικό ενδιαφέρον για τις υποδομές
Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στους τομείς των υποδομών.
Σε γεύμα που παρέθεσε στην ελληνική αποστολή, ο κινέζος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είμαστε παγκόσμιες ναυτιλιακές δυνάμεις και μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς. Από το 2010 υπάρχει αυξημένη συνεργασία, ενώ οι κινεζικές επιχειρήσεις επιθυμούν να ενεργοποιηθούν στους τομείς των υποδομών. Θα κάνουμε ενέργειες ώστε να ενισχύσουμε τις εμπορικές συναλλαγές, με στόχο το 2015 ο όγκος των συναλλαγών να φθάσει τα 8 δισ. ευρώ».
Αναφερόμενος σε γεωπολιτικά ζητήματα ο κ. Κεκιάνγκ σημείωσε ότι η Κίνα είναι σύμμαχος στο Κυπριακό, ενώ ζήτησε τη βοήθεια της Ελλάδας για τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ, με δεδομένο, άλλωστε, ότι η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Ακόμη ο κινέζος πρωθυπουργός ζήτησε από την Αθήνα να μειωθεί η γραφειοκρατία και να διευκολυνθεί η διαδικασία για τη χορήγηση βίζας.
Ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε λέγοντας ότι με τον νέο επενδυτικό νόμο προβλέπονται διαδικασίες fast track, που θα διευκολύνουν τις ενδεχόμενες κινεζικές επενδύσεις και πρόσθεσε ότι είμαστε εδώ για να τα βλέπουμε όλα, βήμα βήμα και να διευκολύνουμε τη συνεργασία μας.

  Πηγή: ΑΜΠΕ
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου