Με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυσή του, το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) προχωρεί σε άμεση ρήξη με τη Σοσιαλιστική Διεθνή μέσω της ίδρυσης της ανταγωνιστικής Προοδευτικής Συμμαχίας, μία κίνηση η οποία καταδικάζει σε αργό θάνατο την οργάνωση της οποίας προεδρεύει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυσή του, το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) προχωρεί σε άμεση ρήξη με τη Σοσιαλιστική Διεθνή μέσω της ίδρυσης της ανταγωνιστικής Προοδευτικής Συμμαχίας, μία κίνηση η οποία καταδικάζει σε αργό θάνατο την οργάνωση της οποίας προεδρεύει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Το συνέδριο στη Λειψία "στέλνει ένα μήνυμα ανανέωσης για τη Σοσιαλδημοκρατία, που έχει περιέλθει σε κρίση τουλάχιστον σε ορισμένα τμήματα της Ευρώπης" και αποτελεί "μια κλήση αφύπνισης για την εδώ και καιρό παρακμάζουσα Σοσιαλιστική Διεθνή που πεισματικά εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις", αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική "Die Presse".
Είναι τέτοια η υποστήριξη της πρωτοβουλίας του SPD για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής πρότασης στην "αντιδημοκρατική", "επιρρεπή στη διαφθορά", "αναποτελεσματική" και "ανίκανη να κάνει μεταρρυθμίσεις" Σοσιαλιστική Διεθνή, όπως τη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζ. Γκάμπριελ, που οι διοργανωτές του ιδρυτικού συνεδρίου, που λαμβάνει χώρα από χθες στη Λειψία, αναγκάστηκαν να το μεταφέρουν σε έναν μεγαλύτερο χώρο από εκείνον που είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Το «Spiegel»
Σύμφωνα με το περιοδικό "Spiegel", 10 αρχηγοί κρατών από όλον τον κόσμο δίνουν το "παρών", μεταξύ των οποίων και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ (την Ελλάδα εκπροσωπεί ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος), ενώ στο πρότζεκτ θέλουν να συμμετάσχουν περισσότερα από 70 σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, μεταξύ των οποίων το βρετανικό Εργατικό Κόμμα και οι Αμερικανοί Δημοκρατικοί.
"Εμείς οι προοδευτικές δυνάμεις θέλουμε να καταστήσουμε τον 21ο αιώνα έναν αιώνα δημοκρατικής, κοινωνικής και οικολογικής προόδου", αναφέρει το ιδρυτικό κείμενο της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Βέβαια, όπως επισημαίνει το "Spiegel", ένας εμφύλιος στους κόλπους των σοσιαλιστών δεν είναι επιθυμητός από τον Γκάμπριελ, εν μέρει και λόγω της ιστορικής σύνδεσης του κόμματος με τη Σοσιαλιστική Διεθνή: οι αγώνες για τα παγκόσμια απελευθερωτικά κινήματα έγιναν στη διάρκεια της 16ετούς προεδρίας του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Βίλι Μπραντ. Ετσι ο Γκάμπριελ τυπικά δεν εγκαταλείπει τη ΣΔ, αλλά οικοδομεί ένα νέο σοσιαλδημοκρατικό δίκτυο το οποίο προκαλεί "κραχ" στην οργάνωση που ιδρύθηκε το 1951.
Η δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αφού ο πρόεδρος του SPD ασκεί εδώ και δύο χρόνια πιέσεις, καταλογίζοντας στη Σοσιαλιστική Διεθνή προ-δημοκρατικές δομές, αδυναμία να δώσει απαντήσεις στα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας και τη συμμετοχή στους κόλπους της λιγότερο δημοκρατικών μελών, όπως του προέδρου της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγκα, αναφέρει επίσης το "Spiegel".
Η πρόθεση του Γκάμπριελ να προχωρήσει με το εγχείρημά του φάνηκε και από τον περιορισμό κατά 95% της ετήσιας εισφοράς του φέτος στη Σοσιαλιστική Διεθνή, όπως είχε αποκαλύψει το γερμανικό περιοδικό "Focus".
Εν τω μεταξύ, αναλυτικό είναι το ρεπορτάζ των γερμανικών μέσων ενημέρωσης για την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο SPD και στη Σοσιαλιστική Διεθνή και πολλά δημοσιεύματα αναφέρονται στην επιθετική επιστολή του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών.
"Κατηγορίες εναντίον του SPD, διαμάχη για το σοσιαλδημοκρατικό δίκτυο", είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της "Handelsblatt". "Το τέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς" είναι ο αντίστοιχος της "Die Presse", που αναρωτιέται: "Πείραμα; Εναλλακτική; Ανταγωνισμός;
Η ηλεκτρονική έκδοση του "Spiegel" κάνει λόγο για "κραχ στη Σοσιαλιστική Διεθνή".
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
Ethnos.gr
Και ποιος είναι πρόεδρος της;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, καλά τότε...