Ενστάσεις όσον αφορά στην έκθεση για την Ελλάδα
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο'Κόνορ, για την Ελλάδα και το ΔΝΤ
Τη διαφωνία της με αρκετούς ισχυρισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για την Ελλάδα εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ερωτηθείς σχετικά με την έκθεση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο’ Κόνορ είπε ότι οι Βρυξέλλες διαφωνούν με ορισμένα από τα συμπεράσματά της και κυρίως σε δυο βασικά στοιχεία.
Πρώτον, στην άποψη που εκφράζεται στην έκθεση ότι η αναδιάρθρωση του χρέους, δηλαδή το «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών θα μπορούσε να είχε γίνει από το 2010 με κόστος μικρότερο και για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
«Εμείς διαφωνούμε κατηγορηματικά με αυτή την άποψη γιατί οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ αγνοούν τον αλληλένδετο χαρακτήρα των χωρών της Ευρωζώνης, και το γεγονός ότι η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους θα είχε αναμφίβολα διαστάσεις συστημικού χαρακτήρα», ανέφερε.
«Διαφωνούμε επίσης κάθετα ότι δεν έγιναν αρκετά για να εντοπιστούν διαρθρωτικά μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, θεωρούμε ότι αυτό είναι λάθος και αβάσιμο, γιατί η Κομισιόν υπήρξε κινητήρια δύναμη, ώστε να δοθεί βάρος στο πρόγραμμα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Ό Κόνορ.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε, μάλιστα, λανθασμένο και αβάσιμο τον ισχυρισμό του ΔΝΤ ότι η Ε.Ε. δεν συνέβαλε στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι στη σωστή τροχιά και υπάρχουν σημαντικά στοιχεία σταθεροποίησης και αυξανόμενης εμπιστοσύνης της οικονομίας, όπως ο δείκτης εμπιστοσύνης, που είναι σε υψηλό πενταετίας.
Αυτό που είναι σημαντικό τώρα και υπάρχει πλήρης συμφωνία της τρόικας και της Ευρωζώνης είναι να υπάρξει «πολιτική ιδιοκτησία» της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων, που θα πρέπει να βασίζεται στο ότι πρέπει ακόμη πολλά να γίνουν, είπε.
Ο Ο' Κόνορ επιχείρησε, εξάλλου, να υποβαθμίσει τη σημασία της έκθεσης, τονίζοντας ότι είναι έκθεση υπαλλήλων του ΔΝΤ και δεν έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, ώστε να αντανακλά και την επίσημη θέση του οργανισμού.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κατέληξε λέγοντας ότι το προσεχές διάστημα θα πρέπει να αναμένεται έκθεση αποτίμησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα εξετάζει, μεταξύ άλλων, και το επίπεδο συνεργασίας της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ εντός της τρόικας.
Σημειώνεται ότι στην πολυσέλιδη έκθεσή του για τη χώρα μας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες, το ΔΝΤ παραδέχεται λάθη στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος.
Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για «ατυχείς χειρισμούς», ομολογώντας ότι υποτίμησε κατά πολύ τις επιπτώσεις που θα είχαν οι συνταγές του στην ελληνική οικονομία, ενώ επικρίνει έντονα τους ευρωπαίους εταίρους, χρεώνοντάς τους καθυστερήσεις όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο κυβερνήσεων.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ο εκτελεστικός πυρήνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε την τάση να διαμορφώνει πολιτικές με βάση τη συναίνεση και έτυχε περιορισμένης επιτυχίας στην εφαρμογή των όρων του προγράμματος και δεν είχε καμία εμπειρία στη διαχείριση κρίσης.
ΔΝΤ: H έκθεση για την Ελλάδα
Reuters: Η παραδοχή του ΔΝΤ έγινε με καθυστέρηση
Την ίδια ώρα σε ανάλυσή του το Reuters επισημαίνει ότι το «mea culpa» του ΔΝΤ αποτελει «ένα ακόμη βήμα προς την απόρριψη της αυτοκαταστροφικής λιτότητας από το Ταμείο».
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του πρακτορείου, «η παραδοχή της αποτυχίας του ΔΝΤ στην Ελλάδα έγινε με καθυστέρηση». «Οι οικονομολόγοι του Ταμείου είχαν προβλέψει ότι η σωρευτική ύφεση στη χώρα μεταξύ 2009 και 2012 θα έφθανε το 5,5%. Η πραγματική συρρίκνωση όμως ήταν υπερτριπλάσια. Ο κύριος λόγος, όπως πιστεύει τώρα το ΔΝΤ, ήταν ότι οι επίσημοι δανειστές επέμειναν σε μη ρεαλιστικές περικοπές κρατικών δαπανών και αυξήσεις φόρων ενώ παράλληλα δίσταζαν να διαγράψουν κρατικό χρέος που ήταν σε χέρια ιδιωτών», αναφέρουν.
Ευ. Βενιζέλος: Υπήρξαν επιλογές που ποτέ δεν θα κάναμε μόνοι μας
Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του ΔΝΤ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη να κάνει πολλές επιλογές που ποτέ δεν θα έκανε μόνη της, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα.
«Η έκθεση του ΔΝΤ καταγράφει και επιβεβαιώνει θέσεις που έχουμε παρουσιάσει δημόσια κατ’ επανάληψη και ήταν η βάση της επιχειρηματολογίας μας στις σκληρές διαπραγματεύσεις με το Ταμείο και τα άλλα δύο μέλη της τρόικας προκειμένου να διαφυλάξουμε την Ελλάδα από τη σωρευτική ύφεση και ανεργία που προήλθε από την εφαρμογή ενός ατελούς στη σύλληψή του πρώτου προγράμματος», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Άλλωστε, πρόσθεσε, οι διαφορές άλλωστε ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα δείχνουν την κατεύθυνση που έπρεπε να είχε επιλεγεί εξ αρχής.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα «ήταν και είναι δυστυχώς υποχρεωμένη να σταθμίζει τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, ιδίως όταν αυτός έχει να κάνει με τους δανειστές της».
Τόνισε τέλος ότι χρειάζεται η Ευρωζώνη και όλη η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα πολιτική στρατηγική, καθήκον που, σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να επωμιστούν πρωτίστως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές».
ΔΗΜΑΡ: Να μειωθούν ΦΠΑ εστίασης - φόρος πετρελαίου θέρμανσης
«Η παραδοχή του ΔΝΤ για λάθη στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ενισχύει το αίτημα ουσιαστικών αλλαγών», παρατήρησε από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ.
Όπως επισήμανε, πρέπει να υπάρξει τροποποίηση μέτρων που αποδείχθηκε ότι δεν αποδίδουν όπως η υπερφορολόγηση και ζητά συγκεκριμένα μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης.
Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, πρόκειται για ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν τη ζήτηση βοηθώντας την οικονομική δραστηριότητα, χωρίς τελικά να προκαλούν μείωση στα έσοδα του κράτους.
Το κόμμα επανέλαβε πως δεν θα δεχθεί μέτρα σε βάρος των μισθωτών και τονίζει πως η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνδεθεί με την ανάπτυξη και την απασχόληση. Για αυτό, όπως σημείωσε, είναι απαραίτητο να υπάρξει ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή ενίσχυση για αναπτυξιακές παρεμβάσεις και προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία.
ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ
Η έκθεση του ΔΝΤ και η διαρροή εσωτερικού εγγράφου του προς διεθνή ΜΜΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για ομολογία αποτυχίας του δημοσιονομικού προγράμματος.
Όπως επισήμανε σε σχετική του δήλωση ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μηλιός, η παραδοχή του ΔΝΤ «ισοπεδώνει την πρόσφατη επικοινωνιακή κυβερνητική εκστρατεία του success story» καθώς «ομολογείται ότι υπήρχε αναγκαιότητα μείωσης του χρέους από το 2010, ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση του PSI του Μαρτίου του 2012, και η πλήρης αποτυχία των προβλέψεων για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη.
Κυρίως όμως, όπως τόνισε ο ίδιος, η έκθεση αποκαλύπτει ότι «ουσιαστικά η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο για την εφαρμογή της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής σε όλες της χώρες της ΕΕ.».
Σε ό,τι αφορά τα βασικά σημεία της Έκθεσης, σύμφωνα με τον κ. Μηλιό «διαπιστώνεται η μη βιωσιμότητα του χρέους και για πρώτη φορά ανακοινώνεται ότι θα προκύψει χρηματοδοτικό κενό 4,6 δισ. ευρώ για το 2014 (11,1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016) και τίθεται προθεσμία μέχρι το τέλος Αυγούστου 2013 για τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπισή του».
Επίσης, «γίνεται λόγος για είσοδο ιδιωτών στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τοποθέτηση ξένων μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ εμμέσως θίγεται το θέμα της άρσης της αναστολής των πλειστηριασμών κατοικιών, αποδεικνύοντας με τον πλέον περίτρανο τρόπο τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και προθέσεις που αποκαλύφθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα εντός του Κοινοβουλίου».
Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τέλος λόγο για «ιδεοληπτική εμμονή» του ΔΝΤ, καθώς όπως τόνισε, το Ταμείο καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει πιστά το σημερινό πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι στηρίζεται σε «λανθασμένα δεδομένα».
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Τρεις μέρες κράτησε το «θαύμα» του success story
«Κάθε θαύμα κρατάει τρεις μέρες» λέει η λαϊκή παροιμία, τόσο κράτησε και το δήθεν success story του κ. Σαμαρά, καθώς σύμφωνα με το ΔΝΤ, αντί για ανάπτυξη έρχονται νέο μνημόνιο και νέα σκληρά μέτρα σε βάρος του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού, σχολίασε ο κοινοβολευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς για την έκθεση του Ταμείου.
Χρυσή Αυγή: Άμεση καταγγελία του μνημονίου
«Τα κοράκια του ΔΝΤ παραδέχθηκαν πως αποτελούν καταστροφή για την Ελλάδα και την εθνική μας οικονομία», παρατήρησε η Χρυσή Αυγή, απαιτώντας άμεση καταγγελία του μνημονίου και οριστική παύση πληρωμής του παράνομου και επαχθούς χρέους της χώρας.
ΚΚΕ: Αποπροσανατολιστική η συζήτηση περί «λανθασμένων εκτιμήσεων»
Αποπροσανατολιστική χαρακτήρισε τέλος το ΚΚΕ τη συζήτηση ότι για την κρίση και τα μνημόνια φταίνε κάποιες «λανθασμένες» εκτιμήσεις.
Σε σχόλιό του με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ, το Κομμουνιστικό Κόμμα επεσήμανε ότι «οι όποιες αντιθέσεις μεταξύ του Ταμείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εκτίμηση του ‘ελληνικού προγράμματος’, δεν αφορούν το λαό», αλλά «εκφράζουν τη διαπάλη μεταξύ διαφόρων κέντρων και τμημάτων κεφαλαίου για το πώς θα επιμεριστούν οι ζημιές και τα κέρδη από την κρίση και από ένα πιθανό νέο κούρεμα του δημοσίου χρέους».
Άλλωστε, πρόσθεσε, «τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ε.Ε. με κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να συνεχιστούν».
naftemporiki.gr
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο'Κόνορ, για την Ελλάδα και το ΔΝΤ
Τη διαφωνία της με αρκετούς ισχυρισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για την Ελλάδα εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ερωτηθείς σχετικά με την έκθεση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο’ Κόνορ είπε ότι οι Βρυξέλλες διαφωνούν με ορισμένα από τα συμπεράσματά της και κυρίως σε δυο βασικά στοιχεία.
Πρώτον, στην άποψη που εκφράζεται στην έκθεση ότι η αναδιάρθρωση του χρέους, δηλαδή το «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών θα μπορούσε να είχε γίνει από το 2010 με κόστος μικρότερο και για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
«Εμείς διαφωνούμε κατηγορηματικά με αυτή την άποψη γιατί οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ αγνοούν τον αλληλένδετο χαρακτήρα των χωρών της Ευρωζώνης, και το γεγονός ότι η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους θα είχε αναμφίβολα διαστάσεις συστημικού χαρακτήρα», ανέφερε.
«Διαφωνούμε επίσης κάθετα ότι δεν έγιναν αρκετά για να εντοπιστούν διαρθρωτικά μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, θεωρούμε ότι αυτό είναι λάθος και αβάσιμο, γιατί η Κομισιόν υπήρξε κινητήρια δύναμη, ώστε να δοθεί βάρος στο πρόγραμμα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Ό Κόνορ.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε, μάλιστα, λανθασμένο και αβάσιμο τον ισχυρισμό του ΔΝΤ ότι η Ε.Ε. δεν συνέβαλε στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι στη σωστή τροχιά και υπάρχουν σημαντικά στοιχεία σταθεροποίησης και αυξανόμενης εμπιστοσύνης της οικονομίας, όπως ο δείκτης εμπιστοσύνης, που είναι σε υψηλό πενταετίας.
Αυτό που είναι σημαντικό τώρα και υπάρχει πλήρης συμφωνία της τρόικας και της Ευρωζώνης είναι να υπάρξει «πολιτική ιδιοκτησία» της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων, που θα πρέπει να βασίζεται στο ότι πρέπει ακόμη πολλά να γίνουν, είπε.
Ο Ο' Κόνορ επιχείρησε, εξάλλου, να υποβαθμίσει τη σημασία της έκθεσης, τονίζοντας ότι είναι έκθεση υπαλλήλων του ΔΝΤ και δεν έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, ώστε να αντανακλά και την επίσημη θέση του οργανισμού.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κατέληξε λέγοντας ότι το προσεχές διάστημα θα πρέπει να αναμένεται έκθεση αποτίμησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα εξετάζει, μεταξύ άλλων, και το επίπεδο συνεργασίας της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ εντός της τρόικας.
Σημειώνεται ότι στην πολυσέλιδη έκθεσή του για τη χώρα μας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες, το ΔΝΤ παραδέχεται λάθη στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος.
Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για «ατυχείς χειρισμούς», ομολογώντας ότι υποτίμησε κατά πολύ τις επιπτώσεις που θα είχαν οι συνταγές του στην ελληνική οικονομία, ενώ επικρίνει έντονα τους ευρωπαίους εταίρους, χρεώνοντάς τους καθυστερήσεις όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο κυβερνήσεων.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ο εκτελεστικός πυρήνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε την τάση να διαμορφώνει πολιτικές με βάση τη συναίνεση και έτυχε περιορισμένης επιτυχίας στην εφαρμογή των όρων του προγράμματος και δεν είχε καμία εμπειρία στη διαχείριση κρίσης.
ΔΝΤ: H έκθεση για την Ελλάδα
Reuters: Η παραδοχή του ΔΝΤ έγινε με καθυστέρηση
Την ίδια ώρα σε ανάλυσή του το Reuters επισημαίνει ότι το «mea culpa» του ΔΝΤ αποτελει «ένα ακόμη βήμα προς την απόρριψη της αυτοκαταστροφικής λιτότητας από το Ταμείο».
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του πρακτορείου, «η παραδοχή της αποτυχίας του ΔΝΤ στην Ελλάδα έγινε με καθυστέρηση». «Οι οικονομολόγοι του Ταμείου είχαν προβλέψει ότι η σωρευτική ύφεση στη χώρα μεταξύ 2009 και 2012 θα έφθανε το 5,5%. Η πραγματική συρρίκνωση όμως ήταν υπερτριπλάσια. Ο κύριος λόγος, όπως πιστεύει τώρα το ΔΝΤ, ήταν ότι οι επίσημοι δανειστές επέμειναν σε μη ρεαλιστικές περικοπές κρατικών δαπανών και αυξήσεις φόρων ενώ παράλληλα δίσταζαν να διαγράψουν κρατικό χρέος που ήταν σε χέρια ιδιωτών», αναφέρουν.
Ευ. Βενιζέλος: Υπήρξαν επιλογές που ποτέ δεν θα κάναμε μόνοι μας
Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του ΔΝΤ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη να κάνει πολλές επιλογές που ποτέ δεν θα έκανε μόνη της, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα.
«Η έκθεση του ΔΝΤ καταγράφει και επιβεβαιώνει θέσεις που έχουμε παρουσιάσει δημόσια κατ’ επανάληψη και ήταν η βάση της επιχειρηματολογίας μας στις σκληρές διαπραγματεύσεις με το Ταμείο και τα άλλα δύο μέλη της τρόικας προκειμένου να διαφυλάξουμε την Ελλάδα από τη σωρευτική ύφεση και ανεργία που προήλθε από την εφαρμογή ενός ατελούς στη σύλληψή του πρώτου προγράμματος», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Άλλωστε, πρόσθεσε, οι διαφορές άλλωστε ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα δείχνουν την κατεύθυνση που έπρεπε να είχε επιλεγεί εξ αρχής.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα «ήταν και είναι δυστυχώς υποχρεωμένη να σταθμίζει τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, ιδίως όταν αυτός έχει να κάνει με τους δανειστές της».
Τόνισε τέλος ότι χρειάζεται η Ευρωζώνη και όλη η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα πολιτική στρατηγική, καθήκον που, σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να επωμιστούν πρωτίστως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές».
ΔΗΜΑΡ: Να μειωθούν ΦΠΑ εστίασης - φόρος πετρελαίου θέρμανσης
«Η παραδοχή του ΔΝΤ για λάθη στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ενισχύει το αίτημα ουσιαστικών αλλαγών», παρατήρησε από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ.
Όπως επισήμανε, πρέπει να υπάρξει τροποποίηση μέτρων που αποδείχθηκε ότι δεν αποδίδουν όπως η υπερφορολόγηση και ζητά συγκεκριμένα μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης.
Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, πρόκειται για ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν τη ζήτηση βοηθώντας την οικονομική δραστηριότητα, χωρίς τελικά να προκαλούν μείωση στα έσοδα του κράτους.
Το κόμμα επανέλαβε πως δεν θα δεχθεί μέτρα σε βάρος των μισθωτών και τονίζει πως η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνδεθεί με την ανάπτυξη και την απασχόληση. Για αυτό, όπως σημείωσε, είναι απαραίτητο να υπάρξει ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή ενίσχυση για αναπτυξιακές παρεμβάσεις και προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία.
ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ
Η έκθεση του ΔΝΤ και η διαρροή εσωτερικού εγγράφου του προς διεθνή ΜΜΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για ομολογία αποτυχίας του δημοσιονομικού προγράμματος.
Όπως επισήμανε σε σχετική του δήλωση ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μηλιός, η παραδοχή του ΔΝΤ «ισοπεδώνει την πρόσφατη επικοινωνιακή κυβερνητική εκστρατεία του success story» καθώς «ομολογείται ότι υπήρχε αναγκαιότητα μείωσης του χρέους από το 2010, ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση του PSI του Μαρτίου του 2012, και η πλήρης αποτυχία των προβλέψεων για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη.
Κυρίως όμως, όπως τόνισε ο ίδιος, η έκθεση αποκαλύπτει ότι «ουσιαστικά η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο για την εφαρμογή της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής σε όλες της χώρες της ΕΕ.».
Σε ό,τι αφορά τα βασικά σημεία της Έκθεσης, σύμφωνα με τον κ. Μηλιό «διαπιστώνεται η μη βιωσιμότητα του χρέους και για πρώτη φορά ανακοινώνεται ότι θα προκύψει χρηματοδοτικό κενό 4,6 δισ. ευρώ για το 2014 (11,1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016) και τίθεται προθεσμία μέχρι το τέλος Αυγούστου 2013 για τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπισή του».
Επίσης, «γίνεται λόγος για είσοδο ιδιωτών στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τοποθέτηση ξένων μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ εμμέσως θίγεται το θέμα της άρσης της αναστολής των πλειστηριασμών κατοικιών, αποδεικνύοντας με τον πλέον περίτρανο τρόπο τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και προθέσεις που αποκαλύφθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα εντός του Κοινοβουλίου».
Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τέλος λόγο για «ιδεοληπτική εμμονή» του ΔΝΤ, καθώς όπως τόνισε, το Ταμείο καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει πιστά το σημερινό πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι στηρίζεται σε «λανθασμένα δεδομένα».
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Τρεις μέρες κράτησε το «θαύμα» του success story
«Κάθε θαύμα κρατάει τρεις μέρες» λέει η λαϊκή παροιμία, τόσο κράτησε και το δήθεν success story του κ. Σαμαρά, καθώς σύμφωνα με το ΔΝΤ, αντί για ανάπτυξη έρχονται νέο μνημόνιο και νέα σκληρά μέτρα σε βάρος του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού, σχολίασε ο κοινοβολευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς για την έκθεση του Ταμείου.
Χρυσή Αυγή: Άμεση καταγγελία του μνημονίου
«Τα κοράκια του ΔΝΤ παραδέχθηκαν πως αποτελούν καταστροφή για την Ελλάδα και την εθνική μας οικονομία», παρατήρησε η Χρυσή Αυγή, απαιτώντας άμεση καταγγελία του μνημονίου και οριστική παύση πληρωμής του παράνομου και επαχθούς χρέους της χώρας.
ΚΚΕ: Αποπροσανατολιστική η συζήτηση περί «λανθασμένων εκτιμήσεων»
Αποπροσανατολιστική χαρακτήρισε τέλος το ΚΚΕ τη συζήτηση ότι για την κρίση και τα μνημόνια φταίνε κάποιες «λανθασμένες» εκτιμήσεις.
Σε σχόλιό του με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ, το Κομμουνιστικό Κόμμα επεσήμανε ότι «οι όποιες αντιθέσεις μεταξύ του Ταμείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εκτίμηση του ‘ελληνικού προγράμματος’, δεν αφορούν το λαό», αλλά «εκφράζουν τη διαπάλη μεταξύ διαφόρων κέντρων και τμημάτων κεφαλαίου για το πώς θα επιμεριστούν οι ζημιές και τα κέρδη από την κρίση και από ένα πιθανό νέο κούρεμα του δημοσίου χρέους».
Άλλωστε, πρόσθεσε, «τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ε.Ε. με κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να συνεχιστούν».
naftemporiki.gr
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου