Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Αισιοδοξία για θετική κατάληξη την Κυριακή

Προσδοκία στο ΥΠΟΙΚ για έγκριση της δόσης στο Eurogroup της Δευτέρας



Την αισιοδοξία του ότι η Κυριακή είναι η καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων εξέφρασε τα ξημερώματα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Προσδοκούμε τουλάχιστον να εγκριθεί η δόση στο Eurogroup της Δευτέρας», δήλωσε μετά τη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα που διήρκεσε 5,5 ώρες.


 
 
«Η δόση θα είναι τέτοια που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας», συμπλήρωσε, διαψεύδοντας δημοσιεύματα για «τρίμηνο κενό στη χρηματοδότηση» της χώρας.
Το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για πρόοδο στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών και για μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2013- 2014. «Δεν νομίζω ότι το Δημόσιο θα είναι εμπόδιο», ακόμη και εάν δεν έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, εκτίμησε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι στο συγκεκριμένο θέμα «η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη» έναντι των δανειστών.
Υπενθυμίζεται ότι στις 10.00 οι επικεφαλής της τρόικας έχουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αργότερα αναμένεται να επισκεφθούν και το υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το ΑΜΠΕ :
  • Έχουν προταθεί στην τρόικα 22 ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για να κλείσει η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2013- 2014, «αλλά θέλουν χρόνο για να εφαρμοστούν». Εφέτος, θα εφαρμοστεί το claw back (αυτόματη περικοπή υπερβάσεων στις δαπάνες για διαγνωστικά κέντρα και κλινικές). Τα μέτρα αυτά «θα έχουν μικρό οικονομικό και κοινωνικό κόστος».
  • Προτείνονται ισοδύναμα μέτρα για την «τρύπα» στον ΟΑΕΕ, καθώς η επιβολή εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων «είναι ό,τι χειρότερο». Δεν θα υπάρξει μείωση στις συντάξεις των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ.
  • Τη Δευτέρα κατατίθεται νομοσχέδιο «σκούπα» με όλα τα προαπαιτούμενα που ζητεί η τρόικα.
  • Το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ο φόρος αυτός θα εισπράττεται από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως αρχικά ζητούσε η τρόικα.
  •  
  •   naftemporiki.gr                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου