Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Απαγόρευση κυκλοφορίας στα περιαστικά δάση ως το Σάββατο


Σε απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση από την δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου αλλά και σε ενίσχυση της αστυνόμευσης σε αυτά προχωράει η Ελληνική Αστυνομία όπως αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη διεξήχθη το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.




Ο Νίκος Δένδιας μοιράζεται τις υποψίες των κατοίκων που μιλούν για εμπρησμό και γι' αυτό τον λόγο ανακοίνωσε μέτρα άμεσης εφαρμογής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Άλλοτε από εγκληματική αμέλεια, άλλοτε κάτω από αδιευκρίνιστες ή και ύποπτες λόγω της ώρας ή της περιοχής συνθήκες όπως παραδείγματος χάρη χθες το βράδυ στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, ξεσπούν πυρκαγιές που θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές του έμψυχου δυναμικού του πυροσβεστικού σώματος», είπε ο κ. Δένδιας.
Και συμπλήρωσε: «Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα της αρμόδιας υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, οι μισές περίπου πυρκαγιές από όσες έχουν εξυχνιαστεί τα αίτιά τους οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση».
Ειδικότερα, ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες στα περιαστικά δάση και περιπολίες από την αστυνομία.
«Αποφασίστηκε η πλήρης ενεργοποίηση της ΕΛΑΣ με περιπολίες συνεχείς στα δάση. Σας ανακοινώνω επίσης ότι θα απαγορευτεί απολύτως η κυκλοφορία και των πεζών και των οχημάτων στα περιαστικά δάση και από την δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου αλλά και σε πολλές περιπτώσεις κατά την διάρκεια της ημέρας», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στη δασική πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, το παρήγορο είναι ότι δεν επεκτάθηκε προς τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας και σήμερα εκτιμάται ότι θα τεθεί υπό έλεγχο.
Οι φλόγες κατέστρεψαν σπίτια και αυτοκίνητα, καθώς, επίσης και μεγάλη έκταση με πεύκα, προκαλώντας ένα ακόμη πλήγμα στο πράσινο του λεκανοπεδίου.
Η οσμή από το καμένο δάσος έχει σκεπάσει ολόκληρη την περιοχή και όπως τόνισε ο δήμαρχος Αχαρνών, Σ.Ντούρος η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια, καθώς η φωτιά έχει κάψει μεγάλη έκταση του δάσους. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα της ζημιάς που έχει προκληθεί, αφού δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα συνεργεία για να γίνει καταμέτρηση.

Αυτό, είπε, θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και ύστερα από την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς. Επισήμανε πάντως, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, τουλάχιστον δέκα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν και αρκετά αυτοκίνητα.
«Παρ' ότι η φωτιά ξέσπασε το βράδυ, ευτυχώς δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο δήμαρχος Αχαρνών και πρόσθεσε: «Η ώρα και το σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά μας βάζουν σε υποψίες ότι δεν μπορεί να είναι ένα τυχαίο γεγονός. Οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν τις απαραίτητες έρευνες για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν αυτήν τη μεγάλη καταστροφή στον δήμο μας».

Στα μέτωπα επιχειρούν 122 πυροσβέστες με 61 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων, έξι υδροφόρες των ΟΤΑ και πέντε ιδιώτες με βυτιοφόρα. Με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 μετέβησαν στην Αθήνα 70 πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και δυνάμεις από την Κομοτηνή. Επίσης, συνδράμουν πυροσβεστικά πληρώματα και οχήματα που κατέφθασαν από περιοχές της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Ελλάδας.

Στο μεταξύ, μεγάλο μέρος της περιοχής βυθίστηκε στο σκοτάδι, λόγω διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

Δεύτερη πυρκαγιά στην περιοχή μέσα σε λίγες μέρες
Η φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ είναι η δεύτερη που εκδηλώνεται περίπου την ίδια ώρα στην περιοχή μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, ενώ η προηγούμενη είχε αντιμετωπιστεί με επιτυχία προτού το μέτωπο επεκταθεί στο βουνό.

Το γεγονός αυτό έχει προβληματίσει ιδιαιτέρως της Αρχές σχετικά με τα αίτια της φωτιάς.

«Καμπανάκι» για πυρκαγιές τις επόμενες ημέρες
Πολύ υψηλός παραμένει και για σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία εφιστά την προσοχή και για τις επόμενες ημέρες, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε πολλές περιοχές σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η προειδοποίηση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αφορά τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής (περιλαμβανομένης της Τροιζηνίας και των Κυθήρων), Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (νότια), Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδος, Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (Τρίπολη), Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (Μολάοι), Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων, Σκύρο, Λέσβο και Χίο.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει ότι έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Εφιστά δε την προσοχή, στους πολίτες περιοχών που βρίσκονται σε κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (με βάση την ημερήσια πρόβλεψη), στους κατοίκους αστικών κέντρων των οποίων οι οικίες βρίσκονται κοντά σε περιαστικά δάση, καθώς και στους πολίτες που παραμένουν σε παραθεριστικές κατοικίες, που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας σε πολύ υψηλά επίπεδα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου