Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Τσίπρας: Θα απαιτήσουμε το κατοχικό δάνειο από τη Μέρκελ

Ως την αρχή του τέλους της μνημονιακής περιόδου και την αρχή της ανατροπής, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την αποψινή ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματός του στην πλατεία Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης. 



 Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επαναλάβει ότι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του κόμματός του, θα είναι η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου από την κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ.
Ο κ.Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «έκλεισαν το χρόνο τους» και τονίζοντας ότι «κάπου εδώ τελειώνουν τα ψέμματα και η κοροϊδία».
«Έκλεψαν μισθούς, έκλεψαν συντάξεις, έκλεψαν δουλειές, έκλεψαν δικαιώματα, έκλεψαν ακόμα και το οξυγόνο της δημοκρατίας. Και, ταυτόχρονα, έκαναν το ψέμα σύμμαχο, μέσο και όπλο τους. Ως εδώ, όμως, η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Δεν αντέχουμε άλλο πλεόνασμα ψεύδους, υποκρισίας, κυνισμού και αναλγησίας. Έφτασε η ώρα της μεγάλης ανατροπής!
» Κανείς πια δεν θα πιστέψει τα παραμύθια της Χαλιμάς. Ούτε οι δικοί τους άνθρωποι τους πιστεύουν πια. Γιατί όλοι τώρα ξέρουν ότι το μόνο σχέδιο του κυρίου Σαμαρά είναι η υποταγή στους δανειστές», τόνισε.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έβαλε «πωλητήριο» στην Ελλάδα και υπογράμμισε:
«Στην Ελλάδα μπήκε πωλητήριο. Αυτή είναι η αλήθεια. Ξεπουλάνε τα πάντα. Ακόμα και το νερό, πηγή ζωής και αγαθό που δικαιούται κάθε άνθρωπος σ' αυτή τη χώρα. Έβαλαν πωλητήριο στην ΕΥΑΘ, εφαρμόζοντας τη συνταγή που πρώτος εφάρμοσε ο δικτάτορας της Χιλής Πινοσέτ. Ως εδώ λοιπόν. Δεν είναι η Ελλάδα προς πώληση, ούτε οι Έλληνες προς ενοικίαση».
Επισήμανε ότι οι εκλογές θα γίνουν πιο γρήγορα από ότι τις περιμένει η κυβέρνηση και δήλωσε βέβαιος για την εκλογική της ήττα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην κυβέρνηση, λέγοντας: «Γρηγορότερα απ' ό,τι φαντάζεστε, στην κυβέρνηση και στην τρόικα, θα βρεθείτε μπροστά στην κρίση του λαού. Όχι, ξέρουμε καλά ότι δεν πρόκειται να φύγετε από μόνοι σας. Έχετε γραμμάτια ακόμα να ξεπληρώσετε. Κι άλλες δεσμεύσεις, κι άλλες καταστροφές, κι άλλες απολύσεις, κι άλλα πωλητήρια να βάλετε. Δεν θα φύγετε από μόνοι σας, ο λαός θα σας ρίξει. Με το ΟΧΙ του. Με την ανυπακοή. Με τους αγώνες. Με την αντίσταση. Και δεν θα είναι δολιοφθορά, όπως θρηνούν οι Κασσάνδρες της προπαγάνδας σας, κ. Σαμαρά. Θα είναι ευθεία, ανοιχτή, δημοκρατική κατά μέτωπο σύγκρουση. Θα είναι αυτό που εσείς φοβάστε και τα συμφέροντα που σας στηρίζουν τρέμουν».
Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ είπε ότι ο κ. Σαμαράς επανέλαβε 136 φορές τη λέξη «θα» και σημείωσε: «Ούτε μια, ούτε δύο, ούτε δέκα, ούτε είκοσι, 136! Ίσως πρέπει να σκεφτείτε να μετονομάσετε τη ΔΕΘ, σε ΔΕ- ΘΑ προς τιμήν του».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι έχει ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. «Εδώ που μας οδήγησαν οι καταστροφείς, δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν, όμως, λύσεις. Λύσεις δημοκρατικές, καινοτόμες, τολμηρές, βιώσιμες. Που όμως έχουν μια μεγάλη και κρίσιμη προϋπόθεση: Να τις στηρίζει ο λαός». Εσείς με τη ψήφο σας καταργείτε το μνημόνιο, το ίδιο βράδυ των εκλογών. Εμείς με αίσθημα ιστορικής ευθύνης δεσμευόμαστε ενώπιόν σας».
Θα απαιτήσουμε να πληρώσει η Γερμανία ό,τι χρωστάει στον ελληνικό λαό
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο θέμα του κατοχικού δανείου, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματος υπέρ της άμεσης διεκδίκησης του από το Βερολίνο.
«Δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε από την επόμενη κιόλας της εκλογικής μας νίκης, όσα ιστορικά δικαιούται ο λαός μας και ουδέποτε οι κυβερνήσεις του διεκδίκησαν. Δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε την εκπλήρωση του ιστορικού χρέους απέναντι στον ελληνικό λαό, από τη Γερμανία της κ. Μέρκελ, η οποία κατά την προεκλογική της εκστρατεία στη Γερμανία εμφανίζεται εξαιρετικά αυστηρή με τα χρέη των άλλων. Ξεχνάει, όμως, και μόνο να αναφερθεί στο κατοχικό δάνειο που η χώρα της οφείλει στην Ελλάδα και στον Ελληνικό λαό. Ε, ήρθε, λοιπόν, η ώρα να της το υπενθυμίσουμε. Και με τη δική σας στήριξη να απαιτήσουμε να πληρώσει η Γερμανία ότι χρωστάει στον ελληνικό λαό.» τόνισε ο κ.Τσίπρας.
Σχέδιο 5+1 σημείων
Επίσης ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε το λαό σε μια κοινή δέσμευση πάνω σε ένα νέο κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό συμβόλαιο. Οι πέντε βασικοί άξονες του συμβολαίου είναι οι εξής:
1. Η σκληρή και αποφασιστική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
2. Η εφαρμογή άμεσα ενός πολυδύναμου προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας και ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης.
3. Η εφαρμογή ενός σχεδίου ανασυγκρότησης που θα έχει στο επίκεντρο την ανάπτυξη όχι προς όφελος των μονίμως προνομιούχων, αλλά προς όφελος των εργαζομένων, των νέων, των μικρομεσαίων. Των αδικημένων του μνημονίου.
4. Η ανάκτηση του δημόσιου πλούτου, του ελέγχου των Τραπεζών και η ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού, ώστε να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.
5. Η ανάκτηση της εργασίας με μια σειρά μέτρων κατά της ανεργίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το συμβόλαιο για το οποίο δεσμεύεται δεν έχει "ψιλά γράμματα" και σημείωσε: "Αυτό το συμβόλαιο, όμως, έχει ένα σκληρό όρο: Ο έλεγχός της τήρησής του να ανήκει στο λαό και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε ότι στα ψιλά γράμματα των συμβολαίων κρύβεται πάντα ο διάβολος. Εμείς, λοιπόν, ανοιχτά, καθαρά, θαρραλέα, βέβαιοι όχι μόνο για τις προθέσεις, αλλά και για τις δυνατότητές μας, χωρίς ψιλά γράμματα, σας καλούμε να αλληλοδεσμευτούμε και στη μεγάλη μάχη της δημοκρατίας".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου