Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Υφεση και το 2014 «βλέπει» ο ΟΟΣΑ

Υφεση και το 2014, αν και ρηχότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, «βλέπει» στην Ελλάδα ο ΟΟΣΑ.
Συγκεκριμένα, αναμένει για το επόμενο έτος συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% (έναντι πτώσης 1,2% που έλεγε την άνοιξη), κόντρα στις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.





Παράλληλα, κάνει λόγο για μηδενισμό από φέτος του πρωτογενούς ελλείμματος, για «εκτίναξη» της ανεργίας πάνω από το 27%, ενώ υποστηρίζει ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει η μεγάλη πρόκληση.
Στην έκθεση «Economic Out-look», που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι η οικονομία στην Ελλάδα αναμένεται να περάσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης εντός του 2014 και να ενισχυθεί κατά 1,8% την επόμενη χρονιά, καθώς η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται ακόμα περισσότερο, το παγκόσμιο εμπόριο επεκτείνεται και οι επενδύσεις αυξάνονται.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η απαιτούμενη δημοσιονομική εξυγίανση και οι αδύναμοι τραπεζικοί ισολογισμοί θα περιορίσουν την εγχώρια ζήτηση.
Τονίζει δε ότι η ανεργία θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα και θα σπάσει το «φράγμα» του 27%, με τον πληθωρισμό να παραμένει αρνητικός.
Εξυγίανση
Ο οργανισμός επιμένει πάντως ότι η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνεχίσει σύμφωνα με το πρόγραμμα, δεδομένου του υψηλού επιπέδου χρέους, αλλά πρέπει να επιτραπεί στους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργήσουν εάν τελικά η οικονομία αποδειχτεί ασθενέστερη των προβλέψεων.
Δεν αποκλείει μάλιστα την ανάγκη για μια νέα ελάφρυνση του χρέους ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
Επιπλέον, σημειώνει πως ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την κοινωνική ένταξη.
Αναφορικά με τα ρίσκα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί για τις συνθήκες πιστωτικής «ασφυξίας».
Από την άλλη πλευρά επισημαίνει ότι η ρευστότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από τις προβλέψεις λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των βασικών τραπεζών και της εξόφλησης των καθυστερούμενων οφειλών της κυβέρνησης.
Η βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα των τιμών, που είναι πιθανή, θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις εξαγωγές και την ανάπτυξη, εκτιμά ο οργανισμός και σημειώνει ότι η εμπιστοσύνη θα μπορούσε με τη σειρά της να ενισχυθεί περισσότερο εάν προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
«Ψαλίδι» στις προβλέψεις
«Ψαλίδι» στις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη βάζει στην έκθεση με τις προοπτικές των κρατών-μελών του (Economic Outlook) ο ΟΟΣΑ, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην επιβράδυνση των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Ετσι, για το 2014 αναμένει πλέον ανάπτυξη 3,6% έναντι αρχικής εκτίμησης 4%.
Βάσει των εκτιμήσεών του, το αμερικανικό ΑΕΠ θα «τρέξει» του χρόνου με ρυθμό 2,9%, που είναι και ο ισχυρότερος ρυθμός από το 2005, ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί 1% (αντί 1,1%). Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών αλλά και εταιρικών ομολόγων, ώστε να αποτρέψει τον εγκλωβισμό της Ευρωζώνης στην «παγίδα» του αποπληθωρισμού, όπως ακριβώς συνέβη στην Ιαπωνία. Εξάλλου, παρά την αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων, ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως ο Μάριο Ντράγκι και το επιτελείο του θα πρέπει να προχωρήσουν σε πιο τολμηρές κινήσεις και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Προβλέπει επίσης συρρίκνωση στο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας και μάλιστα στο 5,5% του ΑΕΠ. Πρόκειται για ένα από τα θέματα που έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις, ακόμη και διατλαντικές διαφωνίες, ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει το Βερολίνο την κρίση. Τέλος οι αναλυτές του οργανισμού εκτιμούν ότι οι μισθολογικές αυξήσεις και το χαμηλό ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία θα «πυροδοτήσουν» άνοδο της κατανάλωσης, ενώ παράλληλα τα χαμηλά επιτόκια θα οδηγήσουν σταδιακά σε αύξηση των δαπανών και σε ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

Κατερίνα Κοσμά
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου