Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΤτΕ: Στα 964 εκατ. το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών

Αυξήθηκε κατά 69 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο


 Αυξημένο κατά 69 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, στα 964 εκατ. ευρώ, ήταν το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Σεπτέμβριο του 2013, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-1,90% (ΤτΕ).



Η ΤτΕ αποδίδει την αύξηση αυτή στην άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών - ειδικότερα, στη βελτίωση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες  - η οποία αντιστάθμισε τις αρνητικές εξελίξεις στα υπόλοιπα ισοζύγια.
Από τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας προκύπτει ότι το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκε, λόγω της αισθητής ανόδου της δαπάνης για εισαγωγές, ενώ οι εισπράξεις από εξαγωγές παρέμειναν στάσιμες. Επίσης, μειώθηκαν και οι εισπράξεις από εξαγωγές καυσίμων, αλλά η μείωση της αντίστοιχης δαπάνης για εισαγωγές ήταν μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα τον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου των καυσίμων.
Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών το συνολικό εμπορικό έλλειμμα παρουσίασε αύξηση τον Σεπτέμβριο κατά 130 εκατ. ευρώ.
Η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ήταν η σημαντικότερη θετική εξέλιξη του Σεπτεμβρίου, λόγω της ανόδου των τουριστικών εισπράξεων κατά 17,3%, αντανακλώντας αυξημένες αφίξεις κατά 17,5%.

Όσον αφορά στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2013, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,8 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.  Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,8 δισ. ευρώ και ακολούθως η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 2,1 δισ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 1,3 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων.
Ειδικότερα, ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται κατά το  μεγαλύτερο μέρος του  στην σημαντική μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών κατά 6,3%, αλλά και στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων κατά 4,7%. Εκτός από τις εξαγωγές πετρελαιοειδών οι οποίες έχουν την πιο σημαντική συνεισφορά στην άνοδο αυτή, μεγάλη είναι και η συμμετοχή των κλάδων των τροφίμων και ποτών και των μη μεταλλικών ορυκτών. Η μείωση των εισαγωγών αγαθών οφείλεται κυρίως στα καύσιμα.

 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου