Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΠΝΠ για τα ΕΑΣ θα καταθέσει η κυβέρνηση

Αμετακίνητη εμφανίζεται η τρόικα


 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr.




Η ΠΝΠ, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, θα δίνει τη δυνατότητα στα ΕΑΣ να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (τους έχει αφαιρεθεί) ώστε σε πρώτη φάση το κράτος να μπορέσει να αποδώσει τα οφειλόμενα και στη συνέχεια να πληρωθούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι παραμένουν εδώ και μήνες απλήρωτοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ισχύς του ΑΦΜ θα είναι για ένα μήνα και πρόκειται για καθαρά τυπική υπόθεση η οποία δεν συνδέεται με την τελική λύση για την πολύπαθη αμυντική βιομηχανία.
Κύκλοι του υπουργείου Άμυνας σημειώνουν στο naftemporiki.gr ότι το θέμα πλέον είναι πολιτικό αφού η όλη υπόθεση είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαπραγμάτευσης, ενός «δούναι και λαβείν» με την τρόικα.
Σημειώνουν πάντως ότι οι εκπρόσωποι της τριμερούς τηρούν αρνητική στάση εμμένοντας στη θέση τους ότι η βιομηχανία δεν είναι βιώσιμη. Υψηλόβαθμό μάλιστα στέλεχος της κυβέρνησης σημείωνε ότι δεν μπαίνουν στον κόπο ούτε καν να διαβάσουν τις λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος στη σημερινή συνάντησή τους στο Μαξίμου αποφάσισαν να τηρήσουν τις κόκκινες γραμμές που οι ίδιοι έθεσαν το προηγούμενο διάστημα, ενώ επανέλαβαν ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα.
Στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη έλεγε μετά το πέρας στης συνάντησης ότι «θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να μας πείσουν».
Στην ερώτηση μέχρι ποίου σημείου μπορεί να φτάσει η κυβέρνηση το ίδιο στέλεχος απαντούσε ότι «θα πάει μέχρι τέλους». Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα διαπιστώνοντας ότι όσο το όλο θέμα είναι ψηλά στην επικαιρότητα τόσο επιτείνεται η φθορά της και κλιμακώνεται στο κλίμα εσωστρέφειας στο εσωτερικό της.
Σε ό,τι αφορά τον ενιαίο φόρο ακινήτων κύκλοι του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν πως θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.
Σε κάθε περίπτωση η ερχόμενη Παρασκευή είναι ίσως η πλέον κρίσιμη ημέρα των διαπραγματεύσεων με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να δώσουν την οριστική τους απάντηση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων
Την ίδια ημέρα θα λάβει χώρα και η συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος θα παρουσιάσει στους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας τη λίστα με τους 12.500 υπαλλήλους που μπήκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και θα ζητήσει παράταση στην εφαρμογή του μέτρου για άλλους 12.500 υπαλλήλους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Αυτήν την  ώρα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συναντώνται  με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών για το ζήτημα του ενιαίου φόρου ακινήτων.
ΣΥΡΙΖΑ: Στο στόχαστρο των «μη μέτρων» συντάξεις, ακίνητα και ΕΑΣ
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τα περί «στοχευμένων μέτρων» άσκησε στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του με αφορμή τη συνάντηση που είχαν οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος.
«Μετά τη λήξη της ‘διαπραγμάτευσης’ οι σιαμαίοι μνημονιακοί εταίροι Σαμαράς – Βενιζέλος, αφού ξόρκισαν τα οριζόντια μέτρα, ετοιμάζονται να εφαρμόσουν τα ‘στοχευόμενα – διαρθρωτικά’, αυτά που δεν είναι νέα αλλά θα εφαρμοσθούν για πρώτη φορά», παρατήρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προσθέσει:
«Φαίνεται ότι οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και στο στόχαστρο των μη μέτρων έχουν μπει οι συντάξεις, τα ακίνητα, τα Αμυντικά Συστήματα, τα οποία σκέπτονται να τα κλείσουν κατά τα πρότυπα της ΕΡΤ και ο κατάλογος δεν έχει τέλος μέχρι τελικής πτώσεως».
«Υπολογίζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Ο λαός μας δεν θα τους κάνει τη χάρη να πέσει πρώτος. Θα σταθεί όρθιος απέναντί τους», κατέληξε η Κουμουνδούρου.
Αντιδρά το ΚΚΕ στο κυβερνητικό σχέδιο για τις ΕΑΣ
«Τόσο το κυβερνητικό σχέδιο για εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές, όπως διαδίδεται, όσο και εκείνο της τρόικα για κλείσιμό τους, συγκλίνουν στον κοινό στόχο των μαζικών απολύσεων εργαζομένων και της συρρίκνωσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, πάντα με βάση τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο της πολεμικής βιομηχανίας και τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε».
Π. Καμμένος: Επιβεβαίωσαν τη συνέχιση κατάργησης του Συντάγματος
Πάντως ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε νέα πυρά τόσο κατά του Πρωθυπουργού όσο και κατά του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.
«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον συνήγορο υπεράσπισής του, κ. Σαμαρά, προκειμένου να τον ευχαριστήσει ακόμη μια φορά για την ασυλία που του παρέχει, με αντάλλαγμα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που ψηφίζει τα λαοκτόνα μέτρα, τα οποία επιβάλλουν η τρόικα και το Βερολίνο» σημείωσε σε έντονα ειρωνικό τόνο ο κ. Καμμένος.
Στον ίδιο τόνο, τους κατηγόρησε ότι «επιβεβαίωσαν τη συνέχιση της κατάργησης του Συντάγματος, με την υποκατάσταση της νομοθετικής εργασίας της Βουλής με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου».
ΔΗΜΑΡ: Να αποκρούσουν αποφασιστικά την εμμονή της τρόικας
«Η κυβέρνηση οφείλει να αποκρούσει αποφασιστικά την εμμονή της τρόικας για αποδοχή, από την ελληνική πλευρά, ενός υψηλότατου δημοσιονομικού κενού και την συνακόλουθη εφαρμογή νέων μέτρων σε κρίσιμους τομείς, όπως το ασφαλιστικό και η φορολογία», σχολίασε από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστέρα σχετικά με τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.

 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου