Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Χατζηδάκης: Οι καταναλωτές αγκάλιασαν τις εκπτώσεις και την κυριακάτικη λειτουργία

«Σήμερα οι πόλεις μας άλλαξαν εικόνα. Οι καταναλωτές αγκάλιασαν τόσο την ιδέα για τα καινούργια εκπτωτικά δεκαήμερα όσο και για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή. 



Κάναμε λοιπόν πολύ καλά που δεν ακούσαμε αυτούς που φοβούνταν το καινούργιο» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης με αφορμή την σημερινή πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων.

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι, τώρα, η σκυτάλη περνάει στους αντιπεριφερειάρχες.

«Θα αποφασίσουν πόσες επιπλέον Κυριακές, πέραν των νομοθετημένων, μπορούν να ανοίγουν μόνο τα μικρά καταστήματα. Ελπίζω ότι εκτός απ' αυτούς που αντιδρούν, θα ακούσουν τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών, θα δουν το συμφέρον του τουρισμού μας, θα δουν το συμφέρον των νέων παιδιών που αναζητούν δουλειά» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Ακολουθούμε αυτό που γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Γιατί να μη γίνει και στην Ελλάδα;».
Η σημερινή εικόνα από το πιλοτικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ήταν μεικτή. Οι καταναλωτές αγκάλιασαν τη μερική απελευθέρωση του ωραρίου -πολλά ήταν τα καταστήματα όπου σημειώθηκε το αδιαχώρητο- ωστόσο ο αριθμός των επιχειρήσεων που επέλεξαν να λειτουργήσουν δεν ήταν καθολικός.
Μικροεντάσεις
Στην έναρξη του ωραρίου υπήρξαν συγκεντρώσεις και μικροεντάσεις έξω από πολυκαταστήματα στην Αθήνα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, από μέλη εμπορικών συλλόγων αλλά και εμποροϋπαλλήλων.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης, δήλωσε:

«Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ δείχνουν ότι οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες βοήθησαν πολύ στην επισκεψιμότητα του κέντρου των πόλεων και τις αγορές συγκεκριμένων περιοχών. Στις περισσότερες αγορές οι πωλήσεις της Κυριακής ήταν περιορισμένες και χαμηλότερες των πρώτων δύο ημερών των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Ως σημαντικό κέρδος της ημέρας θα μπορούσα να χαρακτηρίσω μόνο το γεγονός ότι μετά από πολύ καιρό είδαμε πολλές οικογένειες να επισκέπτονται την αγορά και τα μαγαζιά όλοι μαζί».
Ο Β. Κορκίδης πρόσθεσε: «Από τη πληροφόρηση που έχω για τη προαιρετική λειτουργία της πρώτης Κυριακής είναι ότι η εμπορική κίνηση των καταστημάτων ήταν αυξημένη μόνο στο κέντρο της Αθήνας της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και της Γλυφάδας. Σε γενικές πάντως γραμμές τα κυριακάτικα αποτελέσματα δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των καταστηματαρχών, σε αντίθεση με το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, που η κίνηση ήταν αυξημένη κατά περίπου 30% σε σύγκριση με την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των "μίνι" φθινοπωρινών εκπτώσεων.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρέλλας, έκρινε την ανταπόκριση στο μέτρο, ως εντυπωσιακή, αν και διευκρίνισε ότι θα πρέπει να μετρηθούν τα αποτελέσματα και να «γίνει το ταμείο» της ημέρας, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στην ανάγκη να τηρηθούν οι υποχρεώσεις προς τους εμποροϋπαλλήλους, με την επιπλέον αμοιβή και τα ρεπό που πρέπει να δοθούν σε όσους εργάζονται σήμερα και τις επόμενες Κυριακές που θα ισχύσει το μέτρο. «Εάν δεν θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια μας, αυτά θα πρέπει να καταβληθούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καρέλλας.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης με δηλώσεις του σημείωσε ότι υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που επισκέφθηκε τα καταστήματα. «Με ενδιαφέρει τις Κυριακές το κέντρο να έχει ζωή», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η Αθήνα αποτελεί μοναδική περίπτωση πρωτεύουσας με κλειστά όλες τις Κυριακές τα καταστήματά της.
Η κίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Από το πρωί κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας, αλλά και του Πειραιά ήταν γεμάτοι κόσμο, με σημαντικό αριθμό καταστημάτων να έχει ανοίξει και να λειτουργεί κανονικά, αν και αυτοί που θεάθηκαν να κρατούν τσάντες με ψώνια, ήταν σαφώς λιγότεροι εκείνων που απλά έκαναν μια βόλτα, «χαζεύοντας» τις βιτρίνες.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τους εμπόρους, ενδιάμεση περίοδος εκπτώσεων που ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου οδήγησε χθες σε αύξηση του τζίρου στα καταστήματα κατά 40%, σε σχέση με άλλα Σάββατα παρά την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας είχε ανακοινώσει ωράριο λειτουργίας 11:00-18:00, στη Θεσσαλονίκη έχει ανακοινωθεί ωράριο 11:00-17:00, στον Πειραιά 11:00-15:00, ενώ ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα 11:00-20:00.
Στη Θεσσαλονίκη ανοικτά ήταν από τις 11.00 το πρωί τα περισσότερα καταστήματα ενώ το πρωί υπήρξε διαμαρτυρία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων κατά της κυριακάτικης λειτουργίας τους. Με πρωτοβουλία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους με Τσιμισκή και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.
«Τα καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άνοιξαν σε ποσοστό 90% και η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη από την αρχή, λόγω και του καλού καιρού» δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πόλης Κωστής Χαντζαρίδης. Οπως είπε ανοιχτά είναι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλες κατηγορίες καταστημάτων, ενώ σε αυτά που παραμένουν κλειστά περιλαμβάνονται κοσμηματοπωλεία και καταστήματα οπτικών.
Οσα καταστήματα άνοιξαν δουλεύουν με λιγότερο προσωπικό, καθώς η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία είναι ικανοποιητική, τόνισε ο Γιώργος Τσαμπούκης, μέλος της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων.
Τον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων και την 24ωρη απεργία στηρίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το οποίο σε ανακοίνωση του επισημαίνει: «Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ανάλογη τουριστική κίνηση που να δικαιολογεί το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές την ώρα μάλιστα που τα καταστήματα της στο κέντρο της πόλης εκτείνονται από την ΧΑΝΘ ως το Βαρδάρη και από την Παραλία ως την Κασσάνδρου, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα των καταστημάτων μόνο στην τουριστική- εμπορική ζώνη».
Δύο όψεις στην Πελοπόνησο
Ανοικτά ήταν τα περισσότερα καταστήματα στην Πελοπόννησο, σήμερα πρώτη Κυριακή που εφαρμόζεται το νέο μέτρο, παρά τις συστάσεις που έκαναν σε κάποιες πόλεις οι εμπορικοί σύλλογοι.
Στην Τρίπολη, το Ναύπλιο και την Κόρινθο τα καταστήματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνοιξαν στις 11.00 το πρωί και μάλιστα σημειώνεται κίνηση στο εμπορικό κέντρο των πόλεων, ενώ βοήθησε πολύ και ο καλός καιρός.
Αντίθετα στην Σπάρτη και την Καλαμάτα άνοιξαν πολυκαταστήματα και ελάχιστα εμπορικά καταστήματα. Μάλιστα στην Καλαμάτα στελέχη του εργατικού κέντρου, αλλά και του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από καταστήματα που ήταν ανοικτά.
Απροθυμία στην Λαμία
Απρόθυμοι να ανοίξουν τα καταστήματά τους σήμερα Κυριακή, ήταν οι περισσότεροι έμποροι και επαγγελματίες της Φθιώτιδας. Τα μόνα καταστήματα τα οποία άνοιξαν τη σημερινή ημέρα ήταν ορισμένα πολυκαταστήματα που το είχαν προαναγγείλει και ορισμένα σουπερμάρκετ, όπως επίσης και κάποια πολύ κεντρικά καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της Λαμίας.
Ο Εμπορικός Σύλλογος της περιοχής έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο άνοιγμα της Κυριακής και είχε καλέσει τους εμπόρους να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους.
Στις 11 το πρωί έγινε συγκέντρωση Εμπόρων και Εμποροϋπαλλήλων στο κέντρο της πόλης και κοντά σε καταστήματα δύο μεγάλων αλυσίδων τα οποία είχαν ανοίξει. Οι συγκεντρωμένοι καλούσαν τους πολίτες να σαμποτάρουν την κίνηση των πολυκαταστημάτων να ανοίγουν και τις Κυριακές, ενώ εκτιμούσαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων και επαγγελματιών της περιοχής κρατά αποστάσεις από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Οι ίδιοι οι έμποροι, με τη θέση αυτή, κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, προσέρχονται στη συζήτηση που θα διεξαχθεί την εβδομάδα που ξεκινά αύριο, καθώς αναμένεται τις επόμενες μέρες η έκδοση της απόφασης του αντιπεριφερειάρχη με την οποία θα ρυθμίζεται το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων.
ΠΑΜΕ στα Χανιά
Η πρεμιέρα του κυριακάτικου ανοίγματος των εμπορικών επιχειρήσεων, βρήκε τα καταστήματα κλειστά στα Χανιά.
Παράλληλα, έπεσε στο κενό η προσπάθεια να ανοίξουν πολυκαταστήματα με προϊόντα ένδυσης και ηλεκτρονικού εμπορίου όπως και σούπερ - μάρκετ, κυρίως στην πόλη των Χανίων.
Έξω από τα καταστήματα αυτά, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ και του συνδέσμου ιδιωτικών υπαλλήλων, που ανήρτησαν πανό κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα ώστε να μην επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν.
Αντιθέτως δύο σούπερ - μάρκετ έξω από την πόλη των Χανίων άνοιξαν, λίγο μετά τις 11:30 το πρωί, παρά το ότι στις εισόδους υπήρχαν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που με πανό εξέφραζαν την αντίθεση τους στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου