Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Το νέο θεσμό του Εθνικού Συντονιστή κατά της διαφθοράς στηρίζει ο πρωθυπουργός

Σε ημερίδα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Το μήνυμα μετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - Να εξοστρακίσουμε όλοι μαζί τη διαφθορά από τη χώρα μας, από την κοινωνία μας, ζήτησε ο Αν. Σαμαράς




 Την πλήρη υποστήριξη του νέου θεσμού «Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της Διαφθοράς» εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με μήνυμά του, που μετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, στην ημερίδα με θέμα: «Ο ρόλος της κοινωνίας στην αντιμετώπιση της Διαφθοράς» η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης.

«Η κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως το νέο θεσμό και θα στηρίξει την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου όπως θα εφαρμόζεται από τον Εθνικό Συντονιστή. Πρέπει όλοι μαζί με όλες μας τις δυνάμεις να εξοστρακίσουμε τη διαφθορά από τη χώρα μας, από την κοινωνία μας» τονίζει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Την πλήρη υποστήριξη «στο δύσκολο έργο» που έχει αναλάβει ο νέος θεσμός εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης. «Ήδη έχουν γίνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση της πάταξης της διαφθοράς με την ταυτόχρονη καθιέρωση κανόνων διαφάνειας σε όλους τους τομείς του κράτους» υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη «Διαύγεια», που από 1/1/14 καθιερώνει και η Βουλή.

Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε επίσης ότι «βουλευτές δεν είναι δυνατόν να έχουν ακραίες συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το δημοκρατικό ήθος». «Ορθώς, οι πολίτες, όταν έχουμε τέτοιες συμπεριφορές στηλιτεύουν το συγκεκριμένο πολιτικό. Αλλά δυστυχώς, γενικεύεται αυτό, με αποτέλεσμα όλο το πολιτικό σύστημα, ενώ υπάρχει ατομική ευθύνη, ενώ υπάρχει ο σταυρός προτίμησης, να θεωρείται υπόλογο» είπε, κάνοντας λόγο για μεγάλη ευθύνη των πολιτών όταν κάνουν χρήση «του υπέρτατου δικαιώματος της ψήφου και ιδιαίτερα του σταυρού προτίμησης», συμπλήρωσε για να καταλήξει: «Πολίτες και πολιτικοί μπορούμε να αγωνιστούμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και να δείξουμε ότι δεν είμαστε μια διεφθαρμένη χώρα με διεφθαρμένους πολίτες».

Από την πλευρά του ο κ. Κεδίκογλου, χαρακτήρισε τη διαφθορά ως «σαράκι» που «κατατρώει την οικονομία μας, την κοινωνία μας, και το οποίο πρέπει να εξοντώσουμε». Ανέφερε ότι ο αγώνας δεν θα είναι εύκολος και σημείωσε ως «βασικούς άξονες που πρέπει να κινηθούμε τη διαφάνεια, τους καθαρούς κανόνες και τα υγιή πρότυπα».

Ο Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, υπογράμμισε ότι «σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την κρίση στον οικονομικό τομέα και έχει αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα, η στάση μιας κοινωνίας να αλλάξει , να προχωρήσει μπροστά, να κάνει καινούργια πράγματα και να αναδείξει τις υγιείς δυνάμεις είναι το πιο βασικό και το πιο ουσιαστικό κομμάτι».

Από την πλευρά του Ιωάννης Τέντες, Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς, επίτιμος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κάνοντας την παρουσίαση του νέου θεσμού εξήγησε ότι «Η πρωταρχική και θεμελιώδης αρμοδιότητα του Εθνικού Συντονιστή είναι η διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για την πρόληψη και καταστολή των φαινομένων Διαφθοράς. Δεύτερη αρμοδιότητά του είναι η παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής της Στρατηγικής καθώς και η αξιολόγηση της εφαρμογής της, ενώ ο Εθνικός Συντονιστής είναι αρμόδιος να συντονίζει τη δράση όλων των Φορέων κατά της Διαφθοράς». Όπως είπε, αναφερόμενος σε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του, «ο Εθνικός Συντονιστής είναι όργανο της Πολιτείας ανεξάρτητο, έχει ευρύτατο πεδίο ανάπτυξης πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα του Δημόσιου Τομέα: πολιτικό, κυβερνητικό, δικαστικό και διοικητικό και διαμορφώνει την Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς».

Στα τρία πεδία που κατά τη γνώμη του «θα πρέπει να κινηθεί αυτός που πραγματικά έχει ειλικρινή διάθεση να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της διαφθοράς» αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Ρέμελης, πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Πρόκειται, όπως είπε, πρώτον για ζήτημα ηθικής και παιδείας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αν δεν ξεκινήσουμε τις αλλαγές στην Παιδεία από αύριο, δεν έχουμε πολύ τύχη στην αντιμετώπιση της διαφθοράς μόνο μέσα από τους θεσμούς». Δεύτερον, είναι η πολιτική και το δίκαιο, που όπως είπε «και η πολιτική και η κατάσταση του δικαίου ως διάσταση της αντιμετώπισης της διαφθοράς εμφανίζουν μια έντονη παθογένεια στη χώρα μας». Τρίτον, ανέφερε το νομικό κομμάτι, υπογραμμίζοντας ότι «το σύνολο του δικαίου δεν μπορεί να είναι αδιάφορο στο ζήτημα της διαφθοράς».

Εξάλλου, ως επιτυχημένο παράδειγμα δομής, οργάνωσης και λειτουργίας παρουσίασε στην τοποθέτησή του την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς στο Χονγκ Κονγκ, ο Νέστορας Κουράκης, καθηγητής Εγκληματολογίας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Συμβουλευτικού Σώματος του Εθνικού Συντονιστή. Αναφερόμενος σε δώδεκα πυλώνες για «καλές πρακτικές» κατά της διαφθοράς μίλησε για διαφάνεια και ήθος στην άσκηση εξουσίας, καθώς και πολιτική βούληση, πληρότητα των νομικών διατάξεων, προστασία των πολιτών που παρέχουν πληροφορίες, εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, διάθεση επαρκών κονδυλίων, δημιουργία ή ενίσχυση ενός κεντρικού φορέα κατά της διαφθοράς, ανεξαρτησία των αρμοδίων αρχών, γενικότερα βιώσιμη οικονομική κατάσταση της χώρας, απλότητα της νομοθεσίας, ευαισθητοποίηση του κοινού, στρατηγικές συμμαχίες και συμπράξεις του φορέα κατά της διαφθοράς καθώς και διεθνής συνεργασία.

Για αμοιβαία καχυποψία κράτους – πολιτών μίλησε η Καλλιόπη Σπανού, Συνήγορος του Πολίτη, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ αναφερόμενη στην «ελλειμματική διοικητική λειτουργία και διαφθορά» είπε ότι «συνήθως η καταπολέμηση της διαφθοράς συνδέεται με την εκ των υστέρων, κατασταλτική λειτουργία των αντίστοιχων μηχανισμών» ενώ, «έχει προηγηθεί μια μακρά περίοδος αμέλειας, αδιαφορίας αλλά και έλλειψης προσοχής σε ενδείξεις, παρότι το βασικό νομικό οπλοστάσιο υπάρχει».

Τέλος, ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, Σύμβουλος Διοίκησης της «ΤΙΤΑΝ ΑΕ» επίτιμος διδάκτορας Πανεπιστημίου Πειραιώς και επίτιμος πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών για μια ανοιχτή κοινωνία», αναφερόμενος σε ζητήματα που βοηθούν τη διαφθορά είπε ότι «οι νόμοι στην Ελλάδα είναι περίπλοκοι, δυσνόητοι και δυσεφάρμοστοι», έκανε λόγο για «ανεντιμότητα» του κράτους, που «αυτοεξαιρείται από τους νόμους που επιβάλλει στην οικονομία και την κοινωνία».


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου