Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Γερμανικός «δυναμίτης» στην αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ 
«Δυναμιτίζει» η Γερμανία την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, καθώς αποφάσισε να παραπέμψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το εν λόγω πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει ο Μάριο Ντράγκι και το Βερολίνο θεωρεί ότι παραβιάζει την κυριαρχία των κρατών-μελών.


Η παραπομπή γίνεται μετά από σημερινή απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το πρόγραμμα (ΟΜΤ) της ΕΚΤ που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι τον Σεπτέμβριο του 2012, παρότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί, θεωρείται ότι συνέβαλε καθοριστικά στην σταθεροποίηση του ευρώ την ώρα που είχε επιδεινωθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Η σπουδαιότητα του προγράμματος έγκειται στην υπόσχεση για- δυνητικά- απεριόριστες αγορές ομολόγων, μια προοπτική που άμβλυνε τις ανησυχίες για την διάλυση της ευρωζώνης και ενίσχυσε την δέσμευση του Ντράγκι, ότι θα κάνει «ό, τι χρειαστεί» για να διασώσει τη νομισματική ένωση.

Ωστόσο όπως έκρινε το γερμανικό δικαστήριο «υπάρχουν σημαντικοί λόγοι να θεωρήσουμε ότι (το πρόγραμμα) ξεπερνάει τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ όσον αφορά την νομισματική πολιτική και παραβιάζει την απαγόρευση χρηματοδότησης των κυβερνήσεων». Γνωστοποίησε επίσης ότι η απόφασή του για τη νομιμότητα του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης στην ευρωζώνη, του ESM, θα ανακοινωθεί στις 18 Μαρτίου.
Η ΕΚΤ έλαβε υπόψη την ανακοίνωση του γερμανικού δικαστηρίου και επέμεινε στη νομιμότητα του προγράμματος: «Η ΕΚΤ επιμένει ότι το πρόγραμμα ΟΜΤ είναι εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της».

 ΕΘΝΟΣ On Line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου