Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Γιατί δεν προχωράει ο έλεγχος πόθεν έσχες των πολιτικών από το 1974

«Αγκάθια» βρίσκουν στο δρόμο τους οι ορκωτοί λογιστές που διεξάγουν τον αναδρομικό έλεγχο των πόθεν έσχες των πολιτικών που μπήκαν στον στίβο της πολιτικής από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, δηλ. από το 1974 και μετά.


 Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής Γιώργος Καλαντζής περίπου οι μισοί ελεγχόμενοι δεν έχουν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούν οι ορκωτοί λογιστές… Κι αυτό όχι επειδή δεν θέλουν να ανταποκριθούν στον έλεγχο, αλλά γιατί οι τράπεζες αδυνατούν να δώσουν στοιχεία συναλλαγών πριν από το 2000. Επιπλέον, και πάλι ελλείψει αρχείων, πολλοί εκ των υπόχρεων αδυνατούν να βρουν στοιχεία για περιουσιακά στοιχεία τα οποία είχαν αποκτήσει πριν από δεκαετίες.

Να λύσει κάποια από τα προβλήματα που ανέκυψαν στον αναδρομικό έλεγχο επιχείρησαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, με τροπολογία που κατέθεσαν δύο εκπρόσωποι της, ο Μανώλης Κεφαλλογιάννης και ο Χρήστος Γκόκας, τροπολογία ωστόσο που δεν έγινε δεκτή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, στο νομοσχέδιο του οποίου και κατατέθηκε.

Η τροπολογία είχε προκαλέσει αντιδράσεις όχι από την αντιπολίτευση, αλλά τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη – που χαρακτήρισε τους συγγραφείς της τροπολογίας «φαύλους» και «φαυλεπίφαυλους».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για «απαράδεκτη μεθόδευση, και μαγειρέματα από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης», ενώ είχε ζητήσει την απόσυρση της, ξεκαθαρίζοντας πως δεν διαφωνεί απαραίτητα με το περιεχόμενο της αλλά με το γεγονός ότι κατατέθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση ή ενημέρωση στη αρμόδια Επιτροπή της Βουλής,.

Η τροπολογία, μεταξύ άλλων προέβλεπε να επεκταθεί για ένα ακόμη χρόνο η προθεσμία ολοκλήρωσης του αναδρομικού ελέγχου αλλά και ελάφρυνση από τις βαριές ποινικές και τις χρηματικές συνέπειες για όσους θεωρηθούν ότι κατέθεσαν ανακριβείς οι δηλώσεις «πόθεν έσχες τους».

Με βάση τον σημερινό, αυστηρό, νόμο όποιος καταθέτει ανακριβή ή ελλειπή δήλωση πόθεν έσχες κατηγορείται για κακούργημα, κι αν πάρουμε τοις μετρητής τη δήλωση Καλαντζή ότι, οι μισοί ελεγχόμενοι πολιτικοί από τη μεταπολίτευση έως σήμερα δεν έχουν δώσει όλα τα στοιχεία, καταλαβαίνετε τι πολιτικό και ποινικό θέμα προκύπτει…!

   newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου