Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Λαβρόφ: Δεν θα επιτρέψουμε αιματοχυσία στην Ουκρανία

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ»
Στην Ουκρανία «έγινε πραξικόπημα και ανετράπη ο νόμιμος πρόεδρος», δήλωσε από την Μαδρίτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας την Δύση ότι υποστήριξε τις δυνάμεις που κατέλαβαν την εξουσία, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Την ίδια ώρα η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Ρωσία, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης.


Ο Λαβρόφ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του στο υπουργείο Εξωτερικών στην Μαδρίτη, κατηγόρησε την Δύση, επειδή-όπως είπε- έδωσε το «κακό παράδειγμα» αφού υποστήριξε τους διαδηλωτές στην Ουκρανία που «κατέλαβαν την εξουσία, παραβιάζοντας το Σύνταγμα» κάνοντας παράλληλα λόγο για «δύο μέτρα και δυο σταθμά».
Χαρακτήρισε την Ουκρανία «κορυφαία προτεραιότητα» για την Μόσχα και δήλωσε ότι η έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή μπορεί να αποδειχθεί «μεταδοτική», ενώ κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους «να σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα του νόμου» για να αντιμετωπιστεί αυτό το «πολυσύνθετο πρόβλημα».
«Δεν θα επιτρέψουμε μία αιματοχυσία στην Ουκρανία. Δεν θα επιτρέψουμε καμία επίθεση κατά της ζωής και της υγείας όσων ζουν στην Ουκρανία, ούτε εναντίον των Ρώσων που ζουν στην Ουκρανία» τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Μόσχα δεν μπορεί να διατάξει τις δυνάμεις «αυτοάμυνας»- όπως τις χαρακτήρισε- στην Κριμαία να επιστρέψουν στις βάσεις τους, διότι δεν πρόκειται για ρωσικές δυνάμεις.
Eπέμεινε ότι το προσωπικό των ρωσικών βάσεων βρίσκεται στις θέσεις του, όπως και ο ρωσικός στόλος στην Μαύρη Θάλασσα, ενώ σημείωσε ότι οι αρχές της Κριμαίας και της Ουκρανίας είναι αυτές που θα αποφασίσουν αν θα καλέσουν διεθνείς παρατηρητές.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικώνθα συναντηθεί αργότερα, με τον Αμερικανό ομολογό του, Τζον Κέρι στο Παρίσι.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ρωσία ότι έχει στείλει δυνάμεις στην Κριμαία, κάνοντας λόγο για επιθετικές κινήσεις, κάτι που αρνείται το Κρεμλίνο.
Παρότι οι διπλωματικές σχέσεις Μόσχας-Ουάσινγκτον έχουν χτυπήσει «κόκκινο» οι δυο πλευρές υποστηρίζουν ότι θέλουν να ξεκινήσουν διάλογο για την ουκρανική κρίση.
Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στην γαλλική πρωτεύουσα, όπου θα συμμετάσχει σε διεθνή σύνοδο με θέμα την κρίση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεστσίτσια δήλωσε ότι θέλει να προωθήσει την ειρηνική επίλυση της κρίσης με τη Ρωσία.

«Θέλουμε να πούμε μερικά πράγματα στους Ρώσους. Θέλουμε να διατηρήσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο και καλές σχέσεις με τον ρωσικό λαό. Θέλουμε να επιλύσουμε ειρηνικά αυτή την κρίση. Δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με τους Ρώσους» υπογράμμισε.
Σύνοδος στις Βρυξέλλες και πιθανές κυρώσεις
Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ που πρόκειται να συναντηθούν εκτάκτως στις Βρυξέλλες αύριο, για να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, ενδεχομένως να αποφασίσουν την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία αν δεν έχει υπάρξει «αποκλιμάκωση» μέχρι τότε, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.

Ο Φαμπιούς είπε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV ότι αυτού του τύπου τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν πάγωμα θεωρήσεων αδειών εισόδου στην ΕΕ, πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών και πάγωμα των συνομιλιών σχετικά με τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

«Ας ξεκινήσουμε τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα αύριο διεξάγεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και αύριο μπορεί να ψηφιστούν κυρώσεις, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση. Αναμένω και ελπίζω ότι η Ρωσία θα μας ενημερώσει σήμερα ότι υπάρχει προοπτική διαλόγου με μία ομάδα επαφής», είπε ο Φαμπιούς, αναφερόμενος στις προτάσεις για τον σχηματισμό μίας διεθνούς«ομάδας επαφής» που θα
απαρτίζεται από τους μεγαλύτερους εμπλεκόμενους στην ουκρανική κρίση.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Φαμπιούς πριν από τις συνομιλίες με τους ομολόγους του από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και άλλες χώρες στο περιθώριο της Συνόδου για τον Λίβανο που διεξάγεται στη γαλλική πρωτεύουσα.


Δ.Ρ. www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου