Τρεις εναλλακτικές προτάσεις για το «Ελληνικό Σήμα» που θα φέρουν ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Αθ. Σκορδά.
Ένα καραβάκι, μια καρδούλα ή ένας κίονας είναι τα σχέδια που τίθενται για 15 μέρες σε δημόσια διαβούλευση σε ειδική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης.
Στόχος είναι, μέσα σε έναν μήνα να έχει οριστικοποιηθεί και το λεκτικό σήμα ώστε από τον Μάιο οι εταιρείες που θέλουν να λάβουν το σήμα να μπορούν να υποβάλουν τον σχετικό φάκελο πιστοποίησης και να προχωρούν τη διαδικασία αδειοδότησης.
Οι επιχειρήσεις ανάλογα με τον φορέα απονομής του σήματος θα πληρώνουν κάποιο αντίτιμο ή όχι. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της επιτροπής σήματος και γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός, σε ό,τι αφορά στα αλκοολούχα ποτά δεν υπάρχει επιβάρυνση από τον φορέα πιστοποίησης που είναι το Γενικό Χημείο του Κράτους αλλά προβλέπεται ετήσια ανανέωση, ενώ για τα γαλακτοκομικά είδη προβλέπεται η καταβολή 50 ευρώ ανά κωδικό λόγω του κόστους ελέγχου και πιστοποίησης της διαδικασίας από τον ΕΛΟΓΑΚ.
Ο νικητής του σήματος θα λάβει ως έπαθλο 5.000 ευρώ
Έχουν ολοκληρωθεί οι κανονισμοί για τα αλκοολούχα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ακολουθούν οι κανονισμοί για το ελαιόλαδο, το μέλι και το κρασί, όσπρια ζυμαρικά και άλλα.
«Το σήμα θα αποτελέσει όπλο ενθάρρυνσης της εγχώριας παραγωγής και θα βοηθήσει να σταματήσει η νοοτροπία του χύμα και του ανώνυμου» είπε ο κ. Σκορδάς.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις συνομιλίες με την τρόικα ο υπουργός σχολίασε: «Θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή και αυτό το Σαββατοκύριακο. Είμαστε σε επαφή με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και στις διαπραγματεύσεις.
Όλα είναι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό εκφράζοντας τις κυβερνητικές θέσεις».
Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ για το φρέσκο γάλα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμφωνία η κυβέρνηση αλλά φαίνεται ότι για τα προϊόντα χαμηλής παστερίωσης διατηρείται το δικαίωμα αναφοράς της λέξης «φρέσκο».
newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου