INSID€R
Ενα από τα ανοικτά και καυτά θέματα στο συνολικό πακέτο της
συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας είναι το λεγόμενο ενεργειακό πακέτο.
Για την ακρίβεια, τα μέτρα που είχε ανακοινώσει πριν από περίπου έναν μήνα η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών.
Ρίχνει τους τόνους εν όψει αύξησης επιτοκίων
Το στίγμα της πρώτης ανόδου στο κόστος δανεισμού μετά την κρίση του 2008 έδωσε κατά την τελευταία συνεδρίαση της Fed, η επικεφαλής της Τζάνετ Γέλεν. Αν και μίλησε για μία ώρα, η αγορά συγκράτησε μία φράση: «Η αύξηση των επιτοκίων πιθανότατα θα γίνει έξι μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων». Θέλοντας να καθησυχάσει την αγορά τόνισε ότι η νομισματική πολιτική παραμένει υποστηρικτική στην οικονομία, αλλά τόνισε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στο μέτωπο της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού. Tέλος, δεν παρέλειψε, να παραδεχτεί ότι η αισιοδοξία που εξέφραζε τον Ιανουάριο η Fed ίσως ήταν υπερβολική...
Κ.Κ.
Σινιάλο Μορς
Σε μία από τις συναντήσεις που έγιναν με την τρόικα και από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός, Μάκης Παπαγεωργίου, και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, οι εκπρόσωποι της τρόικας εξέφρασαν ενστάσεις αναφορικά με τα μέτρα. Το συνολικό ύψος είναι στα 150 εκατ. ευρώ, και κατά τις πληροφορίες, ο Ματίας Μορς της Κομισιόν ρώτησε τις ηγεσίες των δύο υπουργείων: «Και πού θα βρείτε τα χρήματα;»
Ναι μεν αλλά
Ιδίως η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ επιδόθηκε σε έναν αγώνα τεκμηρίωσης των μέτρων, όπως της διακοψιμότητας, της αντιστάθμισης των ρύπων, της μείωσης του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΠΑ, αλλά και των εκπτώσεων που κάνει η ΔΕΗ στις βιομηχανίες. Αν και πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ διέρρευσε ότι η τρόικα αποδέχτηκε το «πακέτο» των μέτρων, εντούτοις μέχρι τώρα οι αποφάσεις που τα ενεργοποιούν δεν εκδόθηκαν. Πληροφορίες θέλουν ιδίως το μέτρο της διακοψιμότητας η τρόικα ναι μεν να το αποδέχτηκε επί της αρχής αλλά όχι και στις λεπτομέρειές του. Επίσης σοβαρές ενστάσεις έχει εγείρει και στη μείωση του περιθωρίου του κέρδους της ΔΕΠΑ, το οποίο δεν δικαιολογείται ως εμπορική πολιτική. Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ καλείται γρήγορα να βρει τρόπους εφαρμογής των μέτρων καθώς οι βιομηχανίες σύντομα θα βγουν διαμαρτυρόμενες.
ΚΟΛ.
Νέα δεδομένα
Επένδυση που μπορεί να αλλάξει το στάτους της χώρας αποτελεί η επόμενη φάση του επιχειρηματικού σχεδίου της κινεζικής ΖΤΕ. Η συμφωνία της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο παραγωγής κινητών τηλεφώνων με την Cosco που υπεγράφη τις προηγούμενες ημέρες για τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στον Πειραιά, αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο το λιμάνι, ωστόσο το μεγάλο επενδυτικό deal για την Ελλάδα εστιάζεται στην επόμενη κίνηση των Κινέζων, που αφορά την κατασκευή του ευρωπαϊκού κέντρου συναρμολόγησης στην Ελλάδα.
Δώδεκα χώρες
Mε τη συμφωνία o Πειραιάς καθίσταται διαμετακομιστικό κέντρο για τα προϊόντα της ΖΤΕ προς δώδεκα αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης των: Κροατία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο. Πρόκειται για υλοποίηση μέρους της συμφωνίας που είχε υπογραφεί στο Πεκίνο μεταξύ της ZTE Corporation και της κυβέρνησης τον Μάιο. Η συμφωνία υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα στις εγκαταστάσεις της ΣΕΠ, θυγατρικής της Cosco, παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, του πρέσβη της Κίνας, του Captain Ju, διευθύνοντος συμβούλου της Cosco Ελλάδας, και του κ. Zhou Jianfeng, αντιπροέδρου της ZTE. Κ.Ν.
Ψάχνει 2 δισ. για να φτιάξει hedge fund
Ετοιμος να μοιράσει χρήμα ο Στρος Καν
Ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο, το οποίο θα διαχειρίζεται ο ίδιος, θα έχει δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο και θα ονομάσει DSK Global Investment «στήνει» ο Ντομινίκ Στρος Καν. Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την προσωρινή απομάκρυνσή του από το προσκήνιο λόγω σκανδάλων, επανέρχεται δυναμικά ως επενδυτής επιχειρώντας να αποκαταστήσει την εικόνα του.
Στόχος του να βρει 2 δισ. δολάρια για το υπό ίδρυση hedge fund, το οποίο θα συνεργάζεται στενά με τον χρηματοπιστωτικό οίκο LSK & Partners με έδρα το Λουξεμβούργο, ο οποίος ιδρύθηκε πέρυσι από τον ίδιο και τον Τιερί Λεν, πολιτικό μηχανικό και μέλος της Ενωσης Χρηματοπιστωτικών Αναλυτών της Γαλλίας. Προς το παρόν αναζητά στην Κίνα υποψήφιους επενδυτές είτε θεσμικούς είτε απλώς πλούσιους πρόθυμους να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους όπου θεωρούν ότι υπάρχει κέρδος.
ΕΘΝΟΣ
Κ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου