Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να ανοίξει η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους, στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τους εταίρους μας το Νοέμβριο του 2012, θα θέσει σήμερα και επισήμως στη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο Γιάννης Στουρνάρας.
Με επικυρωμένα τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, την έξοδο στις αγορές και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανά χείρας ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σε γενικές γραμμές προχωράει, ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ομολόγους του να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την λήψη μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Όμως, μόνο απλό δεν είναι το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Αντίθετα είναι δύσκολο και δυσεπίλυτο, καθώς ούτε οι ίδιοι οι δανειστές της χώρας (ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) δεν συμφωνούν μεταξύ τους στα .βασικά για τους τρόπους επίλυσης του προβλήματος.
Το ΔΝΤ επιμένει ουσιαστικά ότι χωρίς «κούρεμα» των δανείων δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του, την ώρα που οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θέλουν να ακούνε για νέο «κούρεμα».
Άλλωστε, η λύση του χρέους για τους ευρωπαίους, αποτελεί το ισχυρότερο «όπλο» τους για να κρατήσουν «αιχμάλωτη» των μνημονίων την Ελλάδα και να συνεχίσουν την πλήρη μετάλλαξη της οικονομίας της, προκειμένου να εξυπηρετηθούν απόλυτα τα στρατηγικά τους συμφέροντα.
Οι υπουργοί Οικονομικών θα δώσουν μεν πολιτική εντολή στο EuroworkingGroup να εξετάσει όλα τα σενάρια μείωσης του χρέους, όμως η συζήτηση θα εξελιχθεί ουσιαστικά με την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου, οπότε θα τεθεί και το χρηματοδοτικό κενό της χώρας για την επόμενη διετία.
Τα σενάρια για την μείωση του χρέους
- Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 50 χρόνια όλων των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τα κράτη της Ευρωζώνης και από τον EFSF συνολικού ύψους περίπου 193 δισ.€ (περίπου 53 δισ. ευρώ έχουν χορηγηθεί από την ευρωζώνη και τα υπόλοιπα 140 από το μηχανισμό στήριξης. Η μέση διάρκεια των δανείων από την ευρωζώνη είναι 17 χρόνια και από τον EFSF 30 χρόνια. Η ελάφρυνση για τον προϋπολογισμό από την επιμήκυνση υπολογίζεται σε 6 με 7 δισ. ευρώ τα επόμενα 20-30 χρόνια, καθώς θα περιοριστεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.- Μείωση των επιτοκίου δανεισμού και μετατροπή του σε σταθερό πέριξ του 1% για τα 50 χρόνια αποπληρωμής των δανείων. Το όφελος για την ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ (περίπου στο 14% του σημερινού ΑΕΠ). Για τα δανεικά που έχει λάβει η Ελλάδα από την ευρωζώνη το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο (Euribor + 0,50%).
- Σύμφωνα με την εναλλακτική πρόταση, το επιτόκιο μετατρέπεται σε σταθερό για 15 χρόνια και επανεξετάζεται το θέμα μετά το πέρας της 15ετίας.
- Ζητείται επίσης περίοδος χάριτος για 10 ή 20 χρόνια στην καταβολή τόκων για τα δάνεια από την ευρωζώνη, όπως έχει γίνει και με τους τόκους των δανείων από το μηχανισμό.
Του Νίκου Ρογκάκου
antenna.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου