Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Θέμα τρόικας θέτει για πρώτη φορά η κυβέρνηση

Πώς οι δηλώσεις Σαμαρά, Βενιζέλου και Χαρδούβελη δείχνουν το σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακή απεμπλοκή της τρόικας από τη χώρα μας




  Ζήτημα αναθεώρησης της σχέσης της χώρας μας με την τρόικα φαίνεται να θέτει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει, άμεσα ή έμμεσα, από τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αλλά και του νέου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
 
Ο κ.Βενιζέλος έθεσε το ζήτημα πιο ευθέως από όλους, και επίσημα για πρώτη φορά, τονίζοντας, κατά την ομιλία του στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ότι η διαρκής παρουσία της τρόικας στην Αθήνα δυσκολεύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και δεν προωθεί τους κοινούς στόχους τόσο της χώρας όσο και των εταίρων.
 
Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας ουσιαστικά στην έκθεση του ΔΝΤ που δείχνει νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων,  επανέλαβε πως νέα μέτρα λιτότητας αποκλείονται, σημειώνοντας πως αντιθέτως, το πλεόνασμα γίνεται ήδη κοινωνικό μέρισμα.
 
Στο ακριβώς αντίθετο πνεύμα της έκθεσης του ΔΝΤ, και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επίσης στην ομιλία του προς το νέο υπουργικό συμβούλιο, έκανε λόγο για σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών, τονίζοντας, μάλιστα, ότι το φθινόπωρο θα ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
 
Αξιοσημείωτη ήταν και η αναφορά του νέου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος, κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου του από τον Γιάννη Στουρνάρα, ουσιαστικά υποστήριξε πως ήρθε η ώρα για την Ελλάδα να βάλει πάνω(ή έστω δίπλα) στις βουλές της τρόικας το δικό της σχέδιο.  «Πρέπει να κάνουμε και αυτό που θέλουμε εμείς και όχι μόνο ό,τι θέλει η τρόικα. Η τρόικα μπορεί να μας δίνει ένα μπούσουλα, αλλά εμείς πρέπει να τη συμπληρώσουμε, να πούμε πού θέλουμε να πάει η χώρα», τόνισε ο κ.Χαρδούβελης.
 
Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η κυβέρνηση, στο πιο υψηλό επίπεδο, επιχειρεί να προωθήσει μία νέα σχέση της χώρας μας με την τρόικα, με πιο αραιές όσο και  αποδραματοποιημένες επισκέψεις των εκπροσώπων της στην Ελλάδα, και κυρίως με ένα μοντέλο στο οποίο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει μέχρι σήμερα, η ελληνική πλευρά θα έχει τον πρώτο λόγο στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.
 
Μένει να φανεί αν αυτό θα γίνει αποδεκτό από τους εταίρους και πιστωτές μας, τους οποίους ουσιαστικά εκπροσωπεί η τρόικα στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, κομβικό ρόλο σε μια τέτοια προοπτική θα παίξει η προαναγγελθείσα ρύθμιση του ελληνικού χρέους το φθινόπωρο, καθώς θα πρέπει να είναι τέτοια που θα επιτρέψει στην ελληνική πλευρά να αποκτήσει σημαντικούς βαθμούς αυτονομίας, να έχει δηλαδή τα περιθώρια που απαιτούνται για την άσκηση, έστω ως ένα βαθμό, αυτοτελούς οικονομικής πολιτικής.
 

Γ.Χατζηλίδης
   voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου