Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Το brand name στα προϊόντα της Κ.Μακεδονίας και η «Μακεδονική Κουζίνα»

Όλο το σχέδιο της Περιφέρειας για το Μακεδονικό Σήμα Ποιότητας: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες καθορισμού των κριτηρίων για τα προϊόντα και τους παραγωγούς - Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΓΤΠΑ και επόμενο βήμα η «Μακεδονική Κουζίνα»




Το σχέδιό του για την ανάπτυξη και υιοθέτηση του Μακεδονικού Σήματος Ποιότητας στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται εντός των ορίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προχωράει ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, με στόχο τα ποιοτικά προϊόντα που παράγονται στη μακεδονική γη να αποκτήσουν αναγνωρίσιμο διεθνώς brand name.
Η διαδικασία ονομάζεται «προτυποποίηση και σήμανση των αγροδιατροφικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας» και συνοδεύεται μάλιστα από τη θεσμοθέτηση της «Μακεδονικής Κουζίνας», με αυθεντικές μακεδονικές συνταγές, οι οποίες θα εκτελούνται με πρώτες ύλες που παράγονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής.
Στόχος, εκτός των άλλων, είναι να αποκτήσει την ταυτότητα που σήμερα της λείπει η γαστρονομία της περιοχής, που θεωρείται μάλιστα από τις πλέον σημαντικές στην Ελλάδα και με δυνατότητα απήχησης παγκοσμίως.
Ειδικά τα τελευταία χρόνια που ο γαστρονομικός τουρισμός αυξάνεται, η Κεντρική Μακεδονία έχει μείνει ουσιαστικά απούσα. Αυτό θέλει να αλλάξει ο κ. Τζιτζικώστας και γι’ αυτό, έπειτα από συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς (παραγωγικούς, μεταποιητικούς, τροφίμων, εστίασης, τουρισμού κτλ.), δημιούργησε ένα σχέδιο, το οποίο θα προωθήσει μέσα στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου.
Μετά μάλιστα και τις συμφωνίες για την προώθηση στην Κίνα των ελληνικών κρασιών, που κυρίως λόγω ποιότητας κατακτούν τις διεθνείς αγορές (μαθαίνουν το ξινόμαυρο, όπως λένε οι οινοποιοί), το σχέδιο του περιφερειάρχη αποκτά νέες διαστάσεις.
Ήδη η διαδικασία των κριτηρίων για τη θεσμοθέτηση του σήματος των προϊόντων ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, και θα αφού καθοριστεί ο τρόπος και οι προϋποθέσεις για να πάρει ένας παραγωγός ή ένα προϊόν το σήμα θα γίνει η επιλογή.

Η χρηματοδότηση όλων των δράσεων προβολής και δημοσιότητας στο εξωτερικό (σε αγορές – στόχους) θα πρέπει μάλιστα να θεωρείται δεδομένη, αφού οι πόροι προβλέπεται να προέλθουν από εκείνους που θα λάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το Γεωργικό Ταμείο (ΕΓΤΠΑ).


Όλο το σχέδιο Τζιτζικώστα
Το μακεδονικό brand name και η μακεδονική κουζίνα αποτελούν μέρος του γενικότερου προγράμματος Τζιτζικώστα για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα. Δείγμα των προϊόντων που μπορούν να γίνουν σήμα κατατεθέν της Κεντρικής Μακεδονίας διεθνώς πήραν όλοι όσοι πέρασαν από το προεκλογικό κέντρο του περιφερειάρχη, που ήταν και μια έκθεση ντόπιων προϊόντων ποιότητας…
Το πρόγραμμα για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας του κ. Τζιτζικώστα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ακόμη:

  • Δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών προϊόντων με τη μορφή Α.Ε., όπου θα μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους μεμονωμένοι παραγωγοί, ομάδες και συνεταιρισμοί, ενώ οι έμποροι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων. Ο θεσμός αν και ενεργοποιήθηκε, ατόνισε.
  • Εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η παραγωγή προϊόντων ποιότητας, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι εισροές (λιπάσματα – φυτοφάρμακα) στα αγροτικά οικοσύστηματα και τις ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές και αξιοποιούνται ορθολογικότερα οι διαθέσιμοι εδαφοϋδατικοί πόροι.
  • Ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας μέσα από την εντατικοποίηση συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων (π.χ. clusters τροφίμων) με επιθυμητά αποτελέσματα τη σύνδεση καλλιέργειας ή εκτροφής με τη μεταποίηση και τον τελικό χρήστη. Το μοντέλο αποδίδει σε άλλες περιφέρειες της χώρας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για το αγροτικό εισόδημα.
  • Λειτουργία της  Αγροδιατροφικής Σύμπραξης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την προβολή, προώθηση και ανάδειξη των προϊόντων που παράγονται στη μακεδονική γη. Ο θεσμός δημιουργήθηκε και πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα.
  • Ανάδειξη και προβολή με την εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος σε στοχευμένες αγορές του «Καλαθιού Προϊόντων» της Κεντρικής Μακεδονίας. Το «Καλάθι Προϊόντων» δημιουργήθηκε και προωθήθηκε σε πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό και έπεται συνέχεια.
  • Αξιοποίηση της γεωθερμίας για την παραγωγή πρώιμων αγροτικών προϊόντων αλλά και για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και συνεπώς μείωση του κόστους παραγωγής. Τα γεωθερμικά πεδία της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν καταγραφεί και έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την αξιοποίησή τους. Στην επόμενη πενταετία με τις προγραμματισμένες υποδομές και δράσεις οι αγρότες αποκτούν ένα ισχυρό σύμμαχο για την τσέπη τους.
  • Εκμετάλλευση των υπαρχουσών υποδομών για λειτουργία εμπορευματικού αεροπορικού σταθμού για πτήσεις cargo για απευθείας εξαγωγές φρούτων και λοιπών αγροτικών προϊόντων.
  • Προώθηση προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ που παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία
  • Εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων για σύνταξη κανονιστικών διατάξεων με στόχο τη ρύθμιση της αλιείας στους κόλπους της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος είναι να προστατευθούν τα συνεχώς μειούμενα ιχθυαποθέματα και να μπουν οι κανόνες ώστε οι αλιείς να συνεχίσουν να ζουν από τη θάλασσα, με λελογισμένη εκμετάλλευση του πλούτου της.
  • Συνεργασία με τα υπάρχοντα ινστιτούτα αγροτικής έρευνας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και προώθηση της εφαρμοσμένης και προσανατολισμένης έρευνας με ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της στην γεωργική παραγωγή
  • Εφαρμογή του Επιχειρησιακού προγράμματος χωροθέτησης υδατοκαλλιεργειών. Λειτουργία των περιοχών ΠΟΑΥ.
  • Ενίσχυση κλάδων της κτηνοτροφίας στην παραγωγή γάλακτος και των προϊόντων αυτού καθώς και στην παραγωγή βοείου κρέατος.
  • Ενίσχυση της κατάρτισης και της εκπαίδευσης των νέων αγροτών σε θέματα νέων προσοδοφόρων καλλιεργειών. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα «στροφής» των νέων στον πρωτογενή τομέα, ώστε αφενός να μη χαθεί πολύτιμη καλλιεργήσιμη γη, αφετέρου να περιοριστεί η ανεργία και να δοθεί διέξοδος, εντός της χώρας, για τους νέους ανθρώπους. Ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
του Τάσου Τασιούλα
         voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου