Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Η απάντηση των BRICS σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Οι πέντε μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν τη «Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης», με κεφάλαια μέχρι 100 δισ. δολάρια κι άλλα τόσα αποθεματικά




 Nέα αναπτυξιακή τράπεζα και ένα κοινό αποθεματικό ταμείο δημιουργούν οι χώρες που ανήκουν στην ομάδα των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων οικονομιών, τη λεγόμενη BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).
Η συμφωνία για τη «Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης» έκλεισε στη σύνοδο κορυφής της BRICS στη Φορταλέζα και ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι κεφάλαια της νέας τράπεζας θα είναι 50-100 δισ. δολάρια, ενώ δημιουργηθεί ένα κοινό αποθεματικό ταμείο με διαθέσιμα 100 δισ. δολαρίων. Αντικείμενο της τράπεζας θα είναι η χρηματοδότηση αναπτυξιακώνν έργων στα κράτη-μέλη της ομάδας. Η έδρα της αναπτυξιακής τράπεζας θα είναι στη Σαγκάη,ενώ την προεδρία θα αναλάβει για τα πρώτα πέντε χρόνια η Ινδία.

Όπως ανακοινώθηκε, στόχος της δημιουργίας του Ταμείου είναι να αποφεύγονται «οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας» αλλά και να υπάρξει «η προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας» των κρατών-μελών της BRICS, με τελικό στόχο την ενίσχυση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής ασφάλειας.

Οι χώρες της ομάδας BRICS, στις οποίες αναλογούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ένα πέμπτο του ΑΕΠ του πλανήτη, συζητούσαν εδώ και χρόνια για αυτό το σχέδιο, το οποίο ουσιαστικά θέλουν να αποτελέσει το αντίβαρο στους αντίστοιχους Δυτικούς θεσμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στους οποίους θεωρούν ότι δεν εκπροσωπούνται επαρκώς.

 «Ο νέος θεσμός θα αποτελέσει κάτι σαν δίχτυ ασφαλείας για να αυξηθεί η προστασία για τις χώρες BRICS και για άλλες χώρες. Είναι ένα ζήτημα που αφορά την ασφάλειά μας», είπε η κα Ρούσεφ.
Πηγή φωτο: The Wall Street Journal

voria.gr

Σημείωση Αλχημείου:

Οι BRICS είναι ένας διεθνής πολιτικός οργανισμός των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, που αποτελείται από πέντε χώρες: τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Νότια Αφρική.[1] Ο όρος προέρχεται από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των χωρών, ενώ δεν πρέπει να συγχέεται με τον καθαρά οικονομικό όρο BRIC, στον οποίο δεν συγκαταλέγεται η οικονομία της Νότιας Αφρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου