Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Μάχης της Δοϊράνης 1918: Εκεί όπου 2.687 Σερραίοι έχυσαν το αίμα τους για την Πατρίδα

Εκδήλωση για την επέτειο της Μάχης της Δοϊράνης έγινε την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 στο Ελληνικό Στρατιωτικό κοιμητήριο Δοϊράνης.



Παρόντες ήταν ο Διοικητής του Γ’ΣΣ/NRDC-GR, Αντιστράτηγος κ. Ηλίας Λεοντάρης, εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών και θρησκευτικών Αρχών καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.
Η παραπάνω Μάχη έλαβε χώρα στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 1918, κοντά στη λίμνη Δοϊράνη, με τους Έλληνες και Βρετανούς από τη μια πλευρά και την 1η Βουλγαρική Στρατιά από την άλλη. Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν η Μεραρχία Σερρών και η Μεραρχία Κρητών. Η μάχη έλαβε χώρα στα πλαίσια της βαλκανικής εκστρατείας του Α” Παγκοσμίου Πολέμου και έληξε με την αναχαίτιση των συμμαχικών επιθέσεων από τους Βουλγάρους.
Οι Έλληνες και οι Βρετανοί ξεκίνησαν από τη βάση τους στη Θεσσαλονίκη ταυτόχρονα με τους Γάλλους και τους Σέρβους. Οι Έλληνες και οι Βρετανοί, υπό τις διαταγές του Τζώρτζ Μιλν, ετοίμασαν επίθεση στις βουλγαρικές θέσεις στη Δοϊράνη, ενώ οι Γάλλοι και οι Σέρβοι, υπό τις διαταγές του Φρανσέτ ντ” Εσπέρεϋ, ετοίμασαν επίθεση στις βουλγαρικές θέσεις στην κοιλάδα του Βαρδάρη. Οι Έλληνες και οι Βρετανοί είχαν σκοπό να καταλάβουν τις βουλγαρικές θέσεις στους λόφους κοντά στη λίμνη Δοϊράνη.
Στις 18 Σεπτεμβρίου, το 16ο Βρετανικό Σώμα επιτέθηκε, ενώ η Κρητική Μεραρχία και η 84η Βρετανική Ταξιαρχία βοηθούσαν. Αντιμετώπισαν την 1η Μακεδονική Ταξιαρχία των Βουλγάρων με 24 πυροβόλα και 64 πολυβόλα.

Βαλκανικοί Πόλεμοι

Η ελληνική μεραρχία επιτέθηκε με δύο συντάγματα στο μέτωπο και ένα τρίτο ως εφεδρεία, με υποστήριξη της 84ης Βρετανικής Ταξιαρχίας στο άκρο. Επίσης, στην επίθεση έλαβαν μέρος 6 βρετανικές πυροβολαρχίες, ενώ η 85η Βρετανική Ταξιαρχία βρισκόταν ως εφεδρεία.
Στις 05:00, οι Έλληνες επιτέθηκαν και καθάρισαν το βουλγαρικό φυλάκιο που βρισκόταν στη γραμμή. Τότε, οι Έλληνες είχαν να διασχίσουν την πεδιάδα και να επιτεθούν στις βουλγαρικές θέσεις στους λόφους που έβλεπαν στον κάμπο. Οι Έλληνες επιτέθηκαν στις βουλγαρικές θέσεις, αλλά δέχτηκαν πυρά από το βαρύ πυροβολικό, τα τουφέκια και τα πολυβόλα των Βουλγάρων.
Το βρετανικό πυροβολικό βρέθηκε πίσω από τους Έλληνες για να τους βοηθήσει. Οι Έλληνες προχώρησαν και σε άλλες επιθέσεις κατά των βουλγαρικών θέσεων, αλλά απέτυχαν εκ νέου. Μέχρι το απόγευμα, οι Έλληνες οπισθοχώρησαν λίγες ώρες μετά το βρετανικό πυροβολικό. Το 16ο Σώμα δεν επιτέθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου λόγω των απώλειων που είχε υποστεί. Η επίθεση απέτυχε εξαιτίας της έλλειψης στήριξης από το πυροβολικό, των προβλημάτων με τα συστήματα επικοινωνίας και την παράτολμη επίθεση των Ελλήνων.
Οι απώλειες των Συμμάχων ανήλθαν στους 7.000 περίπου Βρετανούς και Έλληνες στρατιώτες, ενώ αυτές των Βουλγάρων στους 2.700. Τις περισσότερες απώλειες μεταξύ των Συμμάχων υπέστη το 12ο Βρετανικό Σώμα και η Μεραρχία Σερρών, ενώ το 16ο Βρετανικό Σώμα και η Μεραρχία Κρητών έχασαν λιγότερους από 1000 άνδρες, όπως διαβάζουμε στην wikipedia.
Οι απώλειες των Ελλήνων στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου
ΣχηματισμόςΝεκροίΤραυματίεςΑγνοούμενοιΣύνολο
1ο Σύνταγμα Σερρών3548186602
2ο Σύνταγμα Σερρών178563176917
3ο Σύνταγμα Σερρών1466693531.168
8ο Κρητικό Σύνταγμα533038
9ο Κρητικό Σύνταγμα922850377
29ο Σύνταγμα Πεζικού472550302
Σύνολο5032.2866153.404
Αρκετές μέρες μετά τη μάχη, οι Βρετανοί κατάλαβαν πως οι βουλγαρικές οχυρώσεις ήταν άδειες. Οι ελληνικές και βρετανικές στρατιές προωθήθηκαν μονάχα για να επιβεβαιώσουν πως οι Βούλγαροι είχαν υποχωρήσει από τις θέσεις τους. Οι σερβικές και γαλλικές στρατιές είχαν νικήσει μέρος του βουλγαρικού στρατού στη μάχη του Ντόμπρο Πόλε στην πεδιάδα του Βαρδάρη και κατευθύνονταν προς τη Δοϊράνη. Αυτό ανάγκασε τον διοικητή της Ομάδας Στρατιών Σχόλτζ να διατάξει υποχώρηση της 1ης Βουλγαρικής Στρατιάς. Οι Βρετανοί προωθήθηκαν πολύ αργά, ενώ η εμπροσθοφυλακή των Βουλγάρων πολεμούσε με σθένος και επέτρεψε στις άλλες δυνάμεις να υποχωρήσουν. Η Βρετανική Βασιλική Αεροπορική Δύναμη επιτέθηκε στις φάλαγγες των Βουλγάρων που υποχωρούσαν, με αποτέλεσμα οι Βούλγαροι να υποστούν μερικές απώλειες
Σύμφωνα με την επίσημη ελληνική ιστοριογραφία, οι ελληνικές μεραρχίες αποτελείτο από 416 αξιωματικούς, 13.519 στρατιώτες και 3.511 ζώα από τη Μεραρχία Σερρών και 423 αξιωματικούς, 14.970 στρατιώτες και 3.840 από την Κρητική Μεραρχία. Συνολικά, οι δύο μεραρχίες είχαν στη διάθεση τους 16 πυροβόλα και 74 πολυβόλα, ενώ η Μεραρχία Σερρών είχε στη διάθεση της 177 ελαφρά πολυβόλα και η Κρητική Μεραρχία είχε 233 ελαφρά πολυβόλα.

σ.σ. Απ’όσο γνωρίζουμε απο την αντιπεριφέρεια Σερρών δεν προγραμματίστηκαν κάποιες εκδηλώσεις μνήμης-τιμής γι’αυτούς που έπεσαν στην μάχη της Δοϊράνης

anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου